Κοινή επιστολή Πάππου-Ζωγραφίδη προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης
Οικονομία

Κοινή επιστολή Πάππου-Ζωγραφίδη προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης

 

Κοινή επιστολή – παρέμβαση των προέδρων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πάππου και Ζωγραφίδη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών αναφορικά με τη στήριξη της τοπικής οικονομίας

 

«Αναγκαία περισσότερο από ποτέ η άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων»

 

Σε συνέχεια των παρεμβάσεών τους για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής

 

Δέσμη προτάσεων για την στήριξη της τοπικής οικονομίας των νησιών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται ως απόρροια της πανδημίας, υπέβαλαν προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών & Ανάπτυξης μέσω επιστολής τους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κωστής Ζωγραφίδης.

 

Σε συνέχεια των παρεμβάσεών τους για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής, οι κ.κ. Γ. Πάππου και Κ. Ζωγραφίδης, επισημαίνουν μέσω της κοινής επιστολή τους την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητούν ουσιαστική στήριξη για να διασωθεί η οικονομία των νησιών.

 

Ακολουθεί η επιστολή:

 

Ρόδος, 20 Ιανουάριου  2021

Α.Π. 32/20-1-2021

 

ΠΡΟΣ:-Υπουργό   Οικονομικών

κον Χρήστο Σταϊκούρα

 

-Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κον Άδωνι Γεωργιάδη

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρουμε ως φορείς, γνωμοδοτικά και συμβουλευτικά όργανα της Πολιτείας,  την αγωνία των 25.000 και πλέον επιχειρήσεων του νομού μας αλλά και των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο «επιχειρείν», έπειτα από την δοκιμασία της πανδημίας.

 

Όπως καλά γνωρίζετε, λόγω της αποκλειστικής εξάρτησης της οικονομίας της Δωδεκανήσου από τον εποχικό τουρισμό, οποίος σε επίπεδο διεθνών αφίξεων το 2020 μειώθηκε κατά 80%, όλοι οι κλάδοι της τοπικής μας οικονομίας (Ξενοδοχεία, Τουριστικά πρακτορεία, Εστίαση, Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Οικοδομής κ.λπ.) έχουν πληγεί καθολικά και σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτα από την πανδημία.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

ως Επιμελητήρια, διαπιστώνουμε πως στην παρούσα χρονική περίοδο με κύρια μέριμνα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η άμεση οικονομική ενίσχυση και η τόνωση της ρευστότητάς τους.

 

Η κυβέρνηση, οφείλει να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο τόσο τις υγιείς επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου ώστε να ανταπεξέλθουν στο νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται όσο και τις επιχειρήσεις που πάσχισαν να κρατηθούν όρθιες εν μέσω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και η πανδημία του covid-19 τους έφερε στα πρόθυρα του λουκέτου.

 

Έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ μας όσο και με τα μέλη μας, την αγωνία των οποίων για την επιβίωσή τους σας μεταφέρουμε, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας, για να διασώσουμε την τοπική οικονομία από την κατάρρευση και να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή που δοκιμάζεται ήδη σκληρά.

 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

 

  • Την νομοθέτηση διάταξης που να προβλέπει την μη επιστροφή του ήμισυ των επιστρεπτέων προκαταβολών Α,Β,Γ φάσης με αντίστοιχή δέσμευση διατήρησης προσωπικού έως 31/12/2021.
  • Την προσθήκη στις επόμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, παραμέτρου που να αυξάνει το δικαιούμενο ύψος της ενίσχυσης για τις εποχικές επιχειρήσεις.
  • Την αύξηση του ορίου ενισχύσεων του Προσωρινού Πλαισίου από 800.000€ στα 3 εκατ. Ευρώ ανά επιχείρηση σε όλα τα νέα προγράμματα, βάσει της σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Την θεσμοθέτηση νέου προγράμματος επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων πληττόμενων από την πανδημία, για το Δ’ τρίμηνο του 2020.
  • Την απαλλαγή από την καταβολή τραπεζικών τόκων και χρεολυσίων για το πρώτο εξάμηνο του 2021, στις επιχειρήσεις με ενήμερα τραπεζικά δάνεια, οι οποίες είχαν μείωση τζίρου 50% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

αναγνωρίζοντας τις μέχρι τώρα προσπάθειές σας, θεωρείστε τις προτάσεις και τις απόψεις μας απόλυτα καλόπιστες, με μοναδικό σκοπό την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας, την διατήρηση και προστασία των θέσεων εργασίας και την στήριξη της τοπικής και κατ’ επέκταση και της εθνικής μας οικονομίας.

 

Προσβλέπουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, δεδομένης της σοβαρότητας της καταστάσεως και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και κατ’ επέκταση η κοινωνία μας.

 

 

Για το Επιμελητήριο

Δωδεκανήσου

 

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Πάππου

 

 

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο

Τμήμα Δωδεκανήσου

 

Ο Πρόεδρος

Κωστής Ζωγραφίδης