Οικονομία

Γερμανία: Αυξάνονται οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Μεσόγειο – Ελπίδες για μια καλή σεζόν

Σημαντική αύξηση των κρατήσεων αυτοκινήτων διαπιστώνει σε όλους σχεδόν τους προορισμούς της Μεσογείου από Γερμανούς καταναλωτές, το CHECK24, ο μεγαλύτερος ιστότοπος σύγκρισης και ανάλυσης της χώρας, που στον Τουρισμό περιλαμβάνει περισσότερους από 150 παρόχους ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, πάνω από 1.000.000 καταλύματα, περισσότερες από 700 αεροπορικές εταιρείες και πάνω από 75 ταξιδιωτικούς πράκτορες, γι’ αυτό το Καλοκαίρι.

Ισπανία και Ιταλία συγκεντρώνουν τις περισσότερες κρατήσεις , με την Ελλάδα να είναι στους hot προορισμούς, ενώ η Μαγιόρκα είναι ο κορυφαίος προορισμός, με την Κρήτη να είναι στην πέμπτη θέση.

Σύμφωνα με το Check 24, αναμένονται προβλήματα διαθεσιμότητας και αυξήσεις τιμών σε ιταλικά νησιά όπως η Σικελία και η Σαρδηνία, ενώ η μέση ημερήσια τιμή για ενοικίαση αυτοκινήτων το Καλοκαίρι, όταν γίνει η κράτηση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι χαμηλότερη

Σημειώνεται ότι προσφέρεται  δωρεάν ακύρωση έως και 24 ώρες πριν την παραλαβή.

Το δε συμπέρασμα σύμφωνα με το Check 24 είναι ότι “Η ελπίδα για τις καλοκαιρινές διακοπές μεγαλώνει. Αυτό φαίνεται επίσης και από τις  κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων – ο αριθμός των κρατήσεων αυξάνεται σταθερά από τις αρχές του έτους. Πολλοί παραθεριστές ετοιμάζονται για ένα ταξίδι στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πανδημίας της κορώνας. Μεταξύ τέλους Ιανουαρίου και αρχές Μαρτίου, οι κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων με παραλαβή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 34%. 1 Η Ισπανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής – οι κρατήσεις εκεί αυξήθηκαν κατά 89% την ίδια περίοδο”.
Η Ιταλία (+45% κρατήσεις), η Ελλάδα (+34%) και η Πορτογαλία (+30%) είναι επίσης πολύ δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί.

Οι κρατήσεις αυξάνονται για τα ευρωπαϊκά νησιά – σχεδόν τριπλασιάστηκαν για τον κορυφαίο προορισμό Μαγιόρκα

Η ζήτηση για ενοικίαση αυτοκινήτων αυξάνεται, ειδικά στα ευρωπαϊκά νησιά. Ο κορυφαίος προορισμός είναι η Μαγιόρκα καθώς οι κρατήσεις για το νησί σχεδόν τριπλασιάστηκαν εκεί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Εάν οι καταναλωτές χρειάζονται ενοικίαση αυτοκινήτου για τις διακοπές τους φέτος, θα πρέπει να κάνουν κράτηση νωρίς. “Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν μειώσει τους στόλους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και δεν είναι όλοι σε θέση να αυξήσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων βραχυπρόθεσμα σύμφωνα με την αυξανόμενη ζήτηση”, λέει ο Δρ. Andreas Schiffelholz, Διευθύνων Σύμβουλος Rental Cars στο CHECK24. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε δημοφιλή νησιά όπως η Μαγιόρκα. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σημεία συμφόρησης και υψηλότερες τιμές κατά την περίοδο των διακοπών”.

Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ιταλία. Ο κορονοϊός αυξάνει επίσης τη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα, σε ιταλικά νησιά όπως η Σικελία και η Σαρδηνία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, τα αυτοκίνητα ενοικίασης στα ιταλικά νησιά είχαν κλείσει σε μεγάλο βαθμό, με τιμές πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Αυτή η τάση συνεχίζεται φέτος. Τα ενοικιαζόμενα οχήματα στη Σικελία για χρήση τον Ιούνιο είναι ήδη 47 τοις εκατό πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους και στη Σαρδηνία 29 τοις εκατό.

Η φθηνότερη περίοδος κράτησης για το Καλοκαίρι είναι Μάρτιος έως Απρίλιος.

Η αξιολόγηση των τιμών από πέρυσι δείχνει ότι όσο πιο κοντά φτάνει στην παραλαβή, τόσο πιο ακριβά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα γίνονται. Η μέση ημερήσια τιμή για ενοικίαση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ήταν  φθηνότερη όταν η κράτηση γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.