Αντώνης Καμπουράκης
Δήμος

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη για τα σκουπίδια!

Δήλωσε διατεθειμένος να φτάσει την υπόθεση μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, για να προστατεύσει  τους δημότες από υψηλές χρεώσεις που δεν τους αναλογούν

 

Στον συνεχιζόμενο πόλεμο που δέχεται ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, από το ξεκίνημα της θητείας του, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρθηκε χθες, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου.

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει από όσα ανέφερε ο δήμαρχος είναι τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν του για τον όγκο των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν στο νησί το 2020, μια χρονιά που λόγω  της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τουρισμός και όλες γενικά οι δραστηριότητες ήταν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το 2019, που ήταν ένα έτος ρεκόρ στα χρονικά του τουρισμού στη Ρόδο.

Το φυσιολογικό θα ήταν, το 2020, ανάλογη να είναι και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, όμως σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασε ο κ. Καμπουράκης, ο όγκος των σκουπιδιών και τις δύο χρονιές ήταν σχεδόν ο ίδιος!

Τα παραπάνω είναι σοκαριστικά, διότι όπως είναι γνωστό, τα τέλη καθαριότητας με τα οποία επιβαρύνεται ο δημότης της Ρόδου, είναι ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παράγονται! Αυξημένος όγκος σκουπιδιών μεταφράζεται αυτομάτως σε αυξημένα τέλη για τον πολίτη!

Ο δήμαρχος δεν έμεινε όμως μόνο στα στοιχεία. Ευθέως είπε ότι θα τραβήξει το θέμα όσο χρειαστεί, ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ρόδου δήλωσε:

«Η Ρόδος οφείλει να διαχειριστεί τα απορρίμματα με τρόπο εντελώς διαφορετικό από ό,τι έκανε μέχρι πρότινος. Η κατάσταση μέχρι τώρα, αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Όταν ο όγκος των σκουπιδιών, το 2020, σε μια χρονιά που ο εισερχόμενος με αεροπορικές εταιρείες τουρισμός, περιορίστηκε από τις 2,5εκ. αφίξεις σε περίπου 600.000,  ο δε τουρισμός με τα κρουαζιερόπλοια, από 400-500.000 έπεσε σε διψήφιο επί χίλια νούμερο, δεν είναι δυνατόν κάποιος εχέφρων πολίτης να πιστέψει ότι ό όγκος των σκουπιδιών το 2020 ήταν λίγο μικρότερος από τον όγκο του 2019 που ήταν μια χρονιά ρεκόρ σε αφίξεις άρα και σε απορρίμματα;

Ακούγεται πολλές φορές για τις περίφημες «εμμονές» μου. Η σημερινή,  είναι από εκείνες τις περιπτώσεις  που είμαι εξαιρετικά περήφανος που είμαι «εμμονικός» και δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι το ζήτημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους στο νησί της Ρόδου, θα περάσει στο παρελθόν και θα φτάσει όπου χρειάζεται –είτε στις καθημερινές μάχες, είτε στις υπηρεσίες,  είτε ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες. Όπου χρειάζεται».

Μετά από τα παραπάνω, είναι φυσικό να αναρωτιέται η κοινή γνώμη ποιοι μπορεί να έχουν δώσει στον δήμαρχο τέτοια στοιχεία.  Επιπλέον, φαίνεται ότι τα κίνητρα πίσω από τον πόλεμο που δέχεται για τα σκουπίδια δεν είναι μόνο πολιτικά.

Και βέβαια, πρέπει να δοθούν απαντήσεις, που όπως φαίνεται ο κ. Καμπουράκης είναι αποφασισμένος να αναζητήσει με κάθε τρόπο, ακόμα και δια της δικαστικής οδού, προκειμένου  οι δημότες να επιβαρύνονται με τα τέλη που πραγματικά τους αναλογούν και όχι με επιπλέον κοστολογήσεις , ιδίως σε μια εποχή πολύ δύσκολη  όπως η σημερινή.

Με ενδιαφέρον θα αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις του δημάρχου.