Πολιτική

Βασίλης Α. Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη λαική φιλελεύθερη παράταξη που βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους νησιώτες μας με πράξεις και έργο»

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης έλαβε το λόγο κατά την χθεσινή συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων,  επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας « Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».

Στην αρχή της ομιλίας του τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των  οποίων και των 1.700 Ελλήνων Ισραηλιτών δημοτών της Ρόδου και της Κω, αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιώτη Ροδεσλί (Εβραίου της Ρόδου) Σάμυ Μοντιάνο. Στα δεκατρία του χρόνια ταξίδεψε από το νησί, όχι για να βρει μια καλύτερη τύχη, αλλά για να συναντήσει τον τρόμο, την φρίκη και τον όλεθρο μαζί με άλλους ομόφυλούς του, να ζήσει το χαμό του πατέρα και της αδελφής του και να αντιμετωπίσει καθημερινά το θάνατο στο Άουσβιτς Μπιρκενάου.

Σε σχέση με το ΝΣ τόνισε ότι βασική προϋπόθεση αντιμετώπισης της νησιωτικότητας είναι η ύπαρξη αποτελεσματικών κινήτρων. Και ότι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θεσμοθετούνται εργαλεία τέτοια.. Οι βασικοί τομείς που περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για τη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο είναι οι ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι που σχετίζονται με τους τομείς λιμενικής πολιτικής, θαλάσσιων λιμένων και ναυτιλιακές υποδομές, θαλάσσιες μεταφορές, τη νησιωτική ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, τη θαλάσσια επιτήρηση και στρατηγική ασφαλείας στη θάλασσα, τα γαλάζια επαγγέλματα και τις επενδύσεις στη γαλάζια οικονομία

Εξέφρασε τέλος την ευχή ότι με τα αναπτυξιακά κίνητρα και στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να εισάγουμε και φορολογικά κίνητρα. Αυτά που κατήργησαν με το 3ο Μνημόνιο οι Τσίπρας – Καμμένος – Βαρουφάκης και πιο συγκεκριμένα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το ακόλουθο :

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Σήμερα το πρωί έλαβα από τον κ. Γιώργο Τζεδάκη ένα φιλμ του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Cine Chevalier» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου Εμ.&Μ.Σταματίου με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο σ’ένα νησιώτη Ροδεσλί (Εβραίο της Ρόδου) τον Σάμυ Μοντιάνο. Στα δεκατρία του χρόνια ταξίδεψε από το νησί, όχι για να βρει μια καλύτερη τύχη, αλλά για να συναντήσει τον τρόμο, την φρίκη και τον όλεθρο μαζί με άλλους ομόφυλούς του, να ζήσει το χαμό του πατέρα και της αδελφής του και να αντιμετωπίσει καθημερινά το θάνατο στο Άουσβιτς Μπιρκενάου.

Με τον τρόπο αυτό θέλω να τιμήσω και εγώ τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, μεταξύ των οποίων και των 1.700 Ελλήνων Ισραηλιτών δημοτών της Ρόδου και της Κω, από τη θηριωδία που διαπράχθηκε από τους ναζί σε βάρος της ανθρωπότητας.

Επιστρέφοντας στα χρόνια μας και στην σημερινή πραγματικότητα, η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας, μέσω της κατάρτισης μιας συνεκτικής ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στο νησιωτικό χώρο, αποτελεί καταρχάς ένα πολύ σημαντικό και ευοίωνο βήμα για τη στήριξη των νησιών μας.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι Ελλάδα είναι κατεξοχήν θαλασσινό κράτος, με ακτογραμμή 6.210 ν.μ και περισσότερα από 3.000 νησιά, για πρώτη φορά, από συστάσεώς του, αποκτά ένα ουσιαστικό στρατηγικό σχέδιο που στοχεύει στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου των νησιωτικών περιοχών.

Και μέσα από αυτό το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής δημιουργούνται τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους του εθνικού και του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα διαβεβαίωσε την Επιτροπή ο αξιότιμος κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν γίνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε κατά την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ, να υπάρχει σαφής και ρητή αναφορά στα θέματα νησιωτικότητας και των άλλων πολιτικών του Υπουργείου.

Τρεις είναι οι μεγάλες στοχεύσεις του εγχειρήματος αυτού μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και ενεργειών.

Με το πρώτο επιδιώκεται να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση έργων για λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις και κτιριακές υποδομές και εξοπλισμούς για τις  λιμενικές αρχές και τις  Δημόσιες  Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Με το δεύτερο και μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων θα χρηματοδοτηθούν μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στη θαλάσσια οικονομία.

Τέλος μέσω της σύστασης Ταμείου Χαρτοφυλακίου, επιδιώκεται η προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Είναι εξαιρετικά βασική προϋπόθεση αντιμετώπισης της νησιωτικότητας η ύπαρξη αποτελεσματικών κινήτρων. Και η θεσμοθέτηση αυτών που εισάγονται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, τη λειτουργία αυτή μπορεί να υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι βασικοί τομείς που περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για τη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο είναι οι ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι που σχετίζονται με τους τομείς λιμενικής πολιτικής, θαλάσσιων λιμένων και ναυτιλιακές υποδομές, θαλάσσιες μεταφορές, τη νησιωτική ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, τη θαλάσσια επιτήρηση και στρατηγική ασφαλείας στη θάλασσα, τα γαλάζια επαγγέλματα και τις επενδύσεις στη γαλάζια οικονομία. Κάθε χρόνο θα υπάρχει η απαραίτητη έκθεση αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και των συνεπειών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που θα παρουσιάζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οπότε θα υπάρχει και ο απαραίτητος και αναγκαίος έλεγχος εφαρμογής τους .Με το ΝΣ συστήνεται στην ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εθνικό Μητρώο των φορέων που προωθούν τη θαλάσσια οικονομία και ανάπτυξη που εγγράφονται σ’ένα από τα 4 υπομητρώα που συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Ο εθνικός αυτός στρατηγικός σχεδιασμός ολοκληρώνεται με τη δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης και τεκμηρίωσης δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση γνώσης στα πεδία της Εθνικής Στρατηγικής. Τηρούνται δεδομένα, στατιστικά στοιχεία, μελέτες.

Σημαντικές επίσης είναι οι τομές που εισάγονται και  αφορούν την Εθνική Ενιαία Πλατφόρμα Λιμενικής Κοινότητας ενώ με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό θα προβλεφθεί η ψηφιοποίηση των βημάτων ίδρυσης των ΝΕΠλοίωνΑναψυχής.

Με τις σκέψεις αυτές επιθυμώ να εκφράσω και την ευχή ότι με τα αναπτυξιακά κίνητρα και στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να εισάγουμε και φορολογικά κίνητρα. Αυτά που κατήργησαν με το 3ο Μνημόνιο α Τσίπρας – Καμμένος – Βαρουφάκης και πιό συγκεκριμένα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά.

Και για να τελειώνουμε μια και καλή κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς πιστεύετε ότι κάνατε νησιωτική πολιτική. Με τα αναπτυξιακά συνέδρια – σόου του κ. Τσίπρα, με την επιδίωξή σας λεκτικά και μόνο να αλλάξετε την παρ. 2 του άρθρου 101 του Σ για τη νησιωτικότητα, για να υποκλέψετε ένα εμβληματικό έργο που εισήγαγε στο Σύνταγμα η ΝΔ, με μερικά εργάκια που φτιάξατε σε κάποια νησάκια μας ή με το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμό που φέρατε, ψιχία δηλαδή μετά την εγκληματική εκχώρηση, από εσάς, του κοινοτικού κεκτημένου  για τα νησιά μας των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η ΝΔ ήταν εκείνη που εισήγαγε και τη συνταγματική έννοια της νησιωτικότητας, που προώθησε στην Ε.Ε επί Κ.Μ τη διάταξη του άρθρου 120 στην 6η Οδηγία για τον ΦΠΑ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, τη συγκεκριμένη διάταξη  που πρότεινα προσωπικά στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και έγινε δεκτή και συμπεριελήφθη στο  Ν.4622/2019   με την οποία σε κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία, καθώς και κανονιστική απόφαση μείζονος οικονομικής ή κοινωνικής σημασίας, πρέπει να συνοδεύεται από Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης σε σχέση με τη νησιωτικότητα. Αλλά το κυριότερο ότι η ΝΔ, η μεγάλη λαϊκή φιλελεύθερη παράταξη, είναι διαρκώς δίπλα στους νησιώτες μας με πράξεις και έργο.

Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τη σπουδαία αυτή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της νησιωτικότητας.»