Πολιτική

Γιάννης Παππάς: Το μπλε είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης

Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχουμε ζήσει κάθε είδους εκλογές. Αμφίρροπες, πολωτικές, διχαστικές, οριακές και ανατρεπτικές. Από τη δεκαετία του 90 και την άνοιξη της ιδιωτικής τηλεόρασης οι εκλογές σημαδεύονται από τα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων.

«Στις 25 Ιουνίου η Ελλάδα προχωράει μπροστά» τιτλοφορείται το σποτ που ανήρτησε στις 20 Ιουνίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι ένα σποτ γεμάτο Ελλάδα και συμβολισμούς.

Με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας να φέρνει στο μυαλό όλων το Αιγαίο, το Ιόνιο και τα νησιά μας, αναφέρει: «Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Από την αρχαιότητα εκφράζει την πίστη και την ελπίδα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση, την αλήθεια, τη σιγουριά και την ηρεμία. Και εμείς οι Έλληνες το κάναμε σημαία». Οι κίονες ενός αρχαιοελληνικού ναού, ο τρούλος ενός αιγαιοπελαγίτικου ναού, η θάλασσα με τον ορίζοντα και το μήνυμα «Στις 25 Ιουνίου κάνουμε το μεγάλο βήμα, για να συνεχίσει η πατρίδα μας στον δρόμο της υπερηφάνειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Για να συνεχίσει να προχωράει Σταθερά, ακόμα πιο Τολμηρά, Μπροστά!» δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον.

Όταν ένας λαός θέλει να κάνει το άλμα στο μέλλον, παίρνει φόρα από το παρελθόν του, από τις αξίες του, την ιστορία του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τα πλεονεκτήματά του. Η Ελλάδα από τα βάθη της ιστορίας της έχει ταυτίσει την ύπαρξή της με τον πολιτισμό, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη φιλοξενία και το φιλότιμο των ανθρώπων της. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι αυτά είναι και τα στοιχεία που την έχουν κάνει διάσημη στα πέρατα της οικουμένης και συνεχίζουν να την κάνουν. Ο πολιτισμός που έδωσε τα φώτα της καινοτομίας σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, η θάλασσα με τη ναυτιλία της που έφτασε τα ελληνικά καράβια μέχρι τα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου και τη ναυτιλία με τον ελληνόκτητο στόλο που μας κάνει περήφανους, τον ήλιο που φέρνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας και τον ξεχωριστό λαό μας που τους υποδέχεται σε πόλεις, χωριά, βουνά και νησιά.

Τα χαρακτηριστικά μας από την άκρη τους παρελθόντος μας είναι και τα πλεονεκτήματα που θα μας δώσουν φόρα για να κάνουμε άλμα στο μέλλον. Ένα μέλλον πιο φωτεινό, σταθερό και ελπιδοφόρο. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε για το μέλλον των επόμενων γενεών και θα  το κάνουμε μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που μας κράτησαν πίσω. Η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση και η αλήθεια είναι τα «όπλα» μας και με αυτά θα πορευτούμε.