Παγκόσμιο ρεκόρ εκτόξευσης δορυφόρων από τη SpaceX του Έλον Μασκ
Επιστήμη - Τεχνολογία

Παγκόσμιο ρεκόρ εκτόξευσης δορυφόρων από τη SpaceX του Έλον Μασκ

Την Κυριακή η SpaceX του Έλον Μασκ σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ταυτόχρονης εκτόξευσης δορυφόρων, στέλνοντας σε τροχιά με πύραυλο Falcon 9 (ο οποίος, σημειωτέον, είχε χρησιμοποιηθεί ξανά), 143 δορυφόρους- 133 εμπορικού χαρακτήρα και κυβερνητικούς, και 10 δορυφόρους του προγράμματος Starlink.

Η εκτόξευση έγινε από το Space Launch Complex 40 (SLC-40) στο Cape Canaveral Space Force Station στη Φλόριντα. Ο πρώτος όροφος του πυραύλους Falcon 9, όπως προαναφέρθηκε, είχε χρησιμοποιηθεί ξανά, και επέστρεψε πίσω στη Γη, όπου προσνηώθηκε στη μη επανδρωμένη πλατφόρμα «Of Course I Still Love You» στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μεταξύ των δορυφόρων βρίσκονταν CubeSats, microsats και άλλα είδη, ενώ στην περίπτωση των δορυφόρων του προγράμματος Starlink ήταν οι πρώτοι του «αστερισμού» που τέθηκαν σε πολική τροχιά.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εκτόξευση του πυραύλου έγινε στο πλαίσιο του SmallSat Rideshare Program, για την παροχή πρόσβασης στο διάστημα σε μικρούς διαχειριστές δορυφόρων που αναζητούν αξιόπιστη, οικονομική πρόβαση σε τροχιά, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η εκτόξευση καθυστέρησε μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις 22 Ιανουαρίου ο Έλον Μασκ δήλωσε μέσω Twitter ενθουσιασμένος για την παροχή «χαμηλού κόστους πρόσβασης σε τροχιά για μικρές εταιρείες».

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει σε τροχιά πάνω από 800 δορυφόρους από τις χιλιάδες που απαιτούνται για την παροχή broadband πρόσβασης στο Ίντερνετ διεθνώς- μια επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων που εκτιμάται πως θα αποφέρει 30 δισ. δολάρια ετησίως, τα οποία προορίζονται να ενισχύσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα διαπλανητικού σκάφους της εταιρείας- του Starship.

naftemporiki.gr