Προς μαζική παραγωγή η «Sophia», το «κοινωνικό ρομπότ»
Επιστήμη - Τεχνολογία

Προς μαζική παραγωγή η «Sophia», το «κοινωνικό ρομπότ»

Προς μαζική παραγωγή της «Sophia», ενός «κοινωνικού ρομπότ» για τη φροντίδα αρρώστων και ηλικιωμένων, προσανατολίζονται οι δημιουργοί της- η εταιρεία Hanson Robotics στο Χονγκ Κονγκ.

Το ρομπότ είχε αποκαλυφθεί το 2016, ωστόσο, με βάση τα νέα δεδομένα της πανδημίας- που εκτιμάται ότι θα φέρουν νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία ρομποτικής- η εταιρεία επιδιώκει τη μαζική παραγωγή του ως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τη Hanson Robotics, τέσσερα μοντέλα, μεταξύ των οποίων η Sophia, θα μπορούσαν να αρχίσουν να παράγονται από εργοστάσια στο πρώτο ήμισυ του 2021. «Ο κόσμος της Covid-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς» είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Χάνσον.

Ο Χάνσον πιστεύει πως οι ρομποτικές λύσεις δεν περιορίζονται στον τομέα της υγείας, μα θα μπορούσαν να βοηθήσουν και σε βιομηχανίες όπως η λιανική και οι αερογραμμές.

«Η Sophia και τα ρομπότ της Hanson είναι μοναδικά, επειδή μοιάζουν τόσο με ανθρώπους» πρόσθεσε. «Μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα αυτούς τους καιρούς, όπου οι άνθρωποι νιώθουν τρομερή μοναξιά και κοινωνική απομόνωση».

Ο Χάνσον είπε πως στόχος είναι η πώληση «χιλιάδων» ρομπότ το 2021, μικρών και μεγάλων.

Ο καθηγητής κοινωνικής ρομποτικής Τζόχαν Χουρν, η έρευνα του οποίου περιλαμβάνει δουλειά πάνω στη Sophia, είπε ότι, αν και η τεχνολογία είναι ακόμα σε σχετικά πρώιμο επίπεδο, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

Η εταιρεία θα λανσάρει αργότερα μέσα στο έτος ένα ρομπότ ονόματι Grace, που έχει αναπτυχθεί για τον τομέα της υγείας. Προϊόντα από άλλους μεγάλους «παίκτες» του χώρου βοηθούν ήδη στη μάχη κατά της πανδημίας- όπως το Pepper της SoftBank Robotics που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ανθρώπων που δεν φορούν μάσκες. Επίσης στην Κίνα η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε στο να στηθεί ένα νοσοκομείο με ρομπότ κατά την επιδημία στη Γουχάν.

Η χρήση των ρομπότ ήταν ήδη σε άνοδο από πριν την πανδημία. Σύμφωνα με την International Federation of Robotics, οι πωλήσεις ρομπότ επαγγελματικών υπηρεσιών διεθνώς είχαν ήδη σημειώσει άλμα 32% στα 11,2 δισ. δολάρια μεταξύ του 2018 και του 2019.

naftemporiki.gr