Επιστήμη - Τεχνολογία

Drone καταγράφει τη δραματική πτώση του Arecibo

Δυστυχώς οι φοβίες των μηχανικών έγιναν πραγματικότητα

Βίντεο από τη πτώση του παρατηρητηρίου Arecibo ήρθε στο προσκήνιο, την ώρα που ένα από τα κύρια καλώδια υποστήριξης κόβεται και η πλατφόρμα 900 τόνων πέφτει στο κενό.

Το πρώτο βίντεο καταγράφηκε από το κέντρο ελέγχου του παρατηρητηρίου, όπου οι αστρονόμοι κάνουν τις εργασίες τους. Όπως είπε η Ashley Zauderer, σε πρόσφατη συνέντευξή της, η κάμερα εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο σημείο για να μαγνητοσκοπήσει τη πτώση, σε περίπτωση που γινόταν.

Όπως δείχνουν τα πλάνα, η πλατφόρμα δεν έκανε ελεύθερη πτώση, αλλά αιωρήθηκε από τους άλλους δύο πύργους υποστήριξης. Στο βίντεο φαίνεται και τις κορυφές των πύργων να καταστρέφονται, ύψους 18 μέτρων. Το βίντεο από το drone καταγράφηκε την ώρα που γινόταν έλεγχος ενός πύργου για την κατάσταση των συρμάτων, από τα οποία ένα υπέστη ζημιά πριν μερικές εβδομάδες. Έτσι, κόπηκε και το κεντρικό, χωρίς να είναι σε θέση τα υπόλοιπα σύρματα υποστήριξης να αντέξουν το βάρος.

Ο χειριστής του drone κατάφερε να γυρίσει την κάμερα και να έχουμε πλάνα από τη ζημιά που έγινε στον δίσκο από τη πτώση, ενός ένας πύργος φαίνεται στο βάθος, να πέφτει. Τα ευχάριστα νέα είναι πως δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ τα συντρίμμια έφτασαν στις προσδιορισμένες ζώνες κινδύνου. Ζημιές, ευτυχώς μικρές, έγιναν στο κέντρο επισκέψεων αλλά όχι κάτι δραματικό. Η  εγκατάσταση όμως συνεχίζει να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να επακολουθήσει.

Πηγή: insomnia.gr