Επιστήμη - Τεχνολογία

Έχει απαγορευτεί τελικά το TikTok στις ΗΠΑ;

Το TikTok δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον του.

Το TikTok υπέβαλε αίτηση σε Εφετείο των ΗΠΑ, την εβδομάδα που μας πέρασε, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την εντολή της κυβέρνησης Trump που θα ανάγκαζε την εφαρμογή να κλείσει.

Με το διάταγμα της 14ης Αυγούστου, ο Trump έδωσε εντολή στην εφαρμογή να απαγορευτούν όλα τα downloads ξεκινώντας από τις 30 Σεπτεμβρίου, με την μητρική εταιρία ByteDance να έχει διορία έως και τις 12 Νοεμβρίου να παραδώσει τον έλεγχο του TikTok για την αμερικάνικη αγορά σε τρίτη εταιρία. Η προθεσμία ήρθε, πέρασε και ακόμη δεν υπάρχουν νεότερα.

Αντιμετωπίζοντας συνεχώς νέα αιτήματα και χωρίς σαφήνεια σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις μας θα γίνουν αποδεκτές, ζητήσαμε την παράταση των 30 ημερών, που επιτρέπεται ρητά, για το διάταγμα της 14ης Αυγούστου. Χωρίς όμως να έχουμε την παράταση στα χέρια μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υποβάλουμε αίτηση στο δικαστήριο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Το TikTok έχει καταθέσει δύο ακόμη αγωγές κατά της εκτελεστικής εντολής, οι οποίες ήταν μέχρι στιγμής επιτυχημένες. Το αν όμως θα καταφέρει να αποσύρει και την εντολή της επιτροπής CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) ίσως αποδειχθεί δυσκολότερο έργο.

Στην ανακοίνωσή του, το TikTok λέει ότι συνεργάστηκε ενεργά με την επιτροπή CFIUS για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια, ακόμη κι όταν διαφωνούσε με τις εκτιμήσεις της.

Στους σχεδόν δύο μήνες από τότε που ο Πρόεδρος έδωσε την προκαταρκτική έγκρισή του για την ικανοποίηση αυτών την ανησυχιών, προσφέραμε λεπτομερείς λύσεις για την οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε λάβει ουσιαστικά σχόλια σχετικά με το εκτεταμένο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφαλείας.

Μια συμφωνία που είχε συζητηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ της ByteDance και την Oracle, εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Trump τον Σεπτέμβριο, αλλά έως σήμερα, δεν υπάρχει πληροφόρηση για το αν αυτή η συμφωνία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

insomnia.gr