Επιστήμη - Τεχνολογία

Το BMW iX θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρίας

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο BMW iX αναμένεται να έχει αυτονομία 480 χιλιομέτρων.

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που η BMW παρουσίασε το όραμά της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το Concept όμως έγινε πλέον πραγματικότητα και ονομάζεται iX.  Έτσι το BMW iX, που θα γίνει διαθέσιμο στις αρχές του 2022, χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό σύστημα πέμπτης γενιάς της BMW, με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που μπορούν να παράγουν συνδυασμένα 500 ίππους με αποτέλεσμα η επιτάχυνση 0-100km να γίνεται σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.

Παρά την έλλειψη κλασσικού κινητήρα εσωτερικής καύσης, το iX μοιάζει αναμφισβήτητα με ένα BMW με την τεράστια μαύρη μάσκα και όλες τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες που θυμίζουν αυτοκίνητο της BMW. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το X5 αν και έχει κάποιες σχεδιαστικές αλλαγές που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα SUV της εταιρίας. Αρχικά, δεν υπάρχει καπό για να ανοίξει ο οδηγός. Αυτή η περίεργη αν μη τι άλλο σχεδίαση σημαίνει πως ο οδηγός για να γεμίσει με υγρό τους υαλοκαθαριστήρες πρέπει να πατήσει το λογότυπο της BMW στο επάνω μέρος της μάσκας το οποίο αποκαλύπτει το δοχείο υγρού.

Μία άλλη περίεργη επιλογή είναι το εξάγωνο τιμόνι. Η BMW ισχυρίζεται ότι καθιστά ευκολότερη την είσοδο και την έξοδο από το iX παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη εικόνα της οθόνης του ταμπλό. Επίσης, το iX αντί να έχει διαφορετικούς πίνακες οργάνων, έχει ουσιαστικά μία μεγάλη οθόνη 14.9’’ που περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες και δυνατότητες του αυτοκινήτου. Η BMW λέει ότι το iX θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιεί την έκδοση 8.0 του λειτουργικού της συστήματος με ένα εσωτερικό στο οποίο απουσιάζουν τα πολλά κουμπιά και οι περιστρεφόμενοι διακόπτες.

Σύμφωνα με την BMW, η εκτιμώμενη EPA εμβέλεια θα είναι κοντά στα 480 χιλιόμετρα. Η εταιρία αναφέρει ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι κοντά στις 100kWh, χωρίς να δίνει συγκεκριμένο αριθμό, ενώ δηλώνει επιδόσεις WLTP 21kWh/100km. Τα ηλεκτρονικά και ο σχεδιασμός των μονάδων γίνονται εσωτερικά από την BMW, με τις κυψέλες ιόντων λιθίου να παρέχονται από τη Northvolt.

Σε λιγότερο από 40 λεπτά, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από το 10% της αυτονομίας στο 80% ενώ ο σταθμός φόρτισης που θα μπορεί να εγκατασταθεί και στο σπίτι θα απαιτεί περίπου 11 ώρες για μία πλήρη φόρτιση. Οι τιμές του BMW iX θα ανακοινωθούν καθώς το νέο ηλεκτρικό SUV πλησιάζει την αναμενόμενη κυκλοφορία του στις ΗΠΑ, τους πρώτους μήνες του 2022.

insomnia.gr