Κοινωνία

Μνήμη Πολιούχου Ρόδου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου (φωτορεπορτάζ)

Τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, οι πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, που έχουν αλλάξει την πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας, άλλαξαν και το καθιερωμένο, εδώ και εβδομήντα χρόνια, πλαίσιο εορτασμού του Πολιούχου της πόλεως μας Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Σε ατμόσφαιρα χαρμολύπης, χαράς για την μνήμη του και τη βεβαιότητα της προστασίας του, λύπης για το “κεκλεισμένων των θύρων” και την απουσία των ευλαβών συμπολιτών μας, οι καμπάνες του ενοριακού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι ήχησαν πανηγυρικά και χαρμόσυνα για να διαλαλήσουν το εόρτιο της ημέρας και να υπενθυμίσουν στους συμπολίτες μας το χρέος τιμής προς τον Νεομάρτυρα, ο οποίος με το μαρτύριο του αγίασε τον τόπο και με τη χάρη της προστασίας του μένει σε αυτή, ακοίμητος φύλακας, φρουρός και πολιούχος της.
Το εσπέρας της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2020 έλαβε χώρα ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου. Μετά την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο Θεοφιλέστατος, ο Προϊστάμενος του ιερού Ναού Αρχιμ. Θεωνάς Καμπέρης βαστάζοντας το τίμιο λείψανο του Αγίου, ο Διάκονος π. Γεράσιμος, οι ψάλτες του ιερού, περπάτησαν από τον ιερό Ναό προς το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας, με την παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντωνίου Καμπουράκη και ολίγων συνεργατών του. Με αυτό τον λιτό τρόπο αποκομίσαμε την παρηγοριά ότι και εφέτος το τίμιο Λείψανο του Αγίου μας λιτανεύθηκε στην πόλη του για να μας χαρίσει παράκληση και ευλογία.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Εκκλησιάστηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος. Στα αναλόγια οι Ιεροψάλτες του ιερού Ναού Ελπιδοφόρος καί Φώτιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου Στέργος Παρασκευάς και ο Χοράρχης του Παναγιώτης Μανουσάκης. Τρείς κυρίες και δύο Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ήταν το Εκκλησίασμα, και αυτών η παρουσία για λόγους οικονομίας, για να υπάρχει ενδεικτική εκπροσώπηση του λαού μας.
Παρών και ο τηλεοπτικός Σταθμός “Θάρρι” για να κάνει πραγματικότητα την συμμετοχή των πιστών μας, έστω και από τον τηλεοπτικό δέκτη τους.
Άγιε Πολιούχε μας Νεομάρτυς Κωνσταντίνε σκέπε και φύλαττε την πόλη σου, προστάτευε τους κατοίκους της και πρέσβευε να λυτρώσει ο Κύριος τον κόσμο του από την μάστιγα της πανδημίας. Αμήν.
Μνήμη Πολιούχου Ρόδου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου