Πολιτική

Δ. Γάκης: Γιατί ανακάλεσα την αίτησή μου για τη διεκδίκηση της θέσης του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Γιατί ανακάλεσα την αίτηση μου για τη διεκδίκηση της θέσης του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, εξηγεί με επιστολή του ο Δημήτρης Γάκης, πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γάκης, που αναγνώσθηκε στο σώμα κατά τη συνεδρίαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του οργάνου:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου,
Αξιότιμοι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Θέλω καταρχήν να εκφράσω τη λύπη μου γιατί δεν μπόρεσα να παρευρίσκομαι στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας χώρος τον οποίο υπηρέτησα με πάθος, με συνέπεια και με αγωνιστικότητα. Είναι μέσα στην καρδιά μου και ελπίζω κάποια στιγμή, στο εγγύς μέλλον, να μου δοθεί η ευκαιρία να το ξανακάνω. Εξάλλου η πρόθεση μου να διεκδικήσω την θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι μία έμμεση έκφραση της επιθυμίας μου.
Κύριε Πρόεδρε,
κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, που είχα την χαρά να παρακολουθήσω απο το διαδύκτιο, παρουσιάστηκε αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Ο νομοθέτης, ήμουν τότε βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε και θωράκισε αυτό το θεσμό σαν μια Ανεξάρτητη αρχή ΚΡΙΣΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ υπέρ των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μια Ανεξάρτητη αρχή συμπαράστασης του πολίτη και της επιχείρησης και όχι διαμεσολάβησης μεταξύ της δημοτικής αρχής και των πολιτών.
Για να πετύχει την ανεξαρτησία της δράσης και της κρίσης του Συμπαραστάτη ο νόμος προβλέπει την εκλογή του με μυστική ψηφοφορία και με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με την αυξημένη πλειοψηφία θέλει να εξασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή του ατόμου που θα επιλεγεί και με την μυστική ψηφοφορία ουσιαστικά αναθέτει σε καθέναν απο εσάς την προσωπική ευθύνη της επιλογής, ανεξάρτητα και μακριά από παραταξιακές διεργασίες.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σας παροτρύνω κατά την άσκηση των καθηκόντων σας οι επιλογές σας να γίνονται με βάση την ατομική σας κρίση και όχι πάντα με την παραταξιακή απόφαση. Το πρόβλημα με την νέα Μαρίνα είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Το «δεν ήξερα» δεν υποκαθιστά την προσωπική σας ευθύνη.
Επανερχόμενος στο κυρίως θέμα μας κύριε Πρόεδρε, διαπίστωσα ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη αποτέλεσε, στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα, αντικείμενο διαπαραταξιακού συμψηφισμού .
Επειδή φοβάμαι ότι ο συμψηφισμός που εκδηλώθηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση δεσμεύει και σήμερα τις δημοτικές παρατάξεις ως προς την υποστήριξης τους σε κάποιον συνυποψήφιο μου,
παραμένω παράλληλα αυστηρά σταθερός στη στάση σεβασμού και προστασία του θεσμού του Συμπαραστάτη και θεωρώ πολύ χρήσιμο το ρόλο του, επιθυμώ με τη στάση μου να διευκολύνω την επιλογή σας έστω και με μεθοδεύσεις που δε συμφωνώ.
Κύριε Πρόεδρε,
θα επιθυμούσα να ακυρώσω την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή μου στη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης του Δήμου Ρόδου για τους παρακάτω λόγους.
1. Δεν διαφυλάσσεται με τις αναμενόμενες ακολουθούμενες διαδικασίες, οχι με ευθύνη σας, η ανεξάρτητη λειτουργία του θεσμού, αντίθετα υπονομεύεται.
2. Ακυρώνεται η μυστικότητα της διαδικασίας επιλογής με την δήλωση υποστήριξης των επικεφαλής των παρατάξεων.

Κύριε πρόεδρε,
διαπιστώνω ότι το κουστούμι που ράβετε για το Συμπαραστάτη είναι «στενό». Δεν με χωράει.
Δεν επιθυμώ να γίνω μέρος του προβλήματος, φιλοδοξούσα να γίνω μέρος της λύσης του,
Θέλω να δηλώσω παράλληλα ότι θα συνεχίσω την κοινωνική μου δράση για την συμπαράσταση στους αδύνατους, στην υποστήριξη του δικαίου και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης απο κάθε μετερίζι.

Ρόδος 28-5-24
Με τιμή
Δημήτρης Γάκης