Περιφέρεια

Γιορτάσθηκε στη Σύμη η 79η επέτειος της 8ης Μαΐου 1945

Με την συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων εορτάστηκε στη Σύμη την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, η 79η επέτειος της υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής της Δωδεκανήσου, την 8η Μαΐου 1945.

Το γεγονός αυτό, έχει υψίστη ιστορική σημασία διότι αφ’ ενός σηματοδοτεί το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αφ’ ετέρου την αρχή του τέλους μίας μακραίωνης περιόδου διαδοχικής κατοχής των Δωδεκανήσων, η οποία οδήγησε σύντομα και οριστικά στην πολυπόθητη ένωσή τους με τη μητέρα Ελλάδα, το έτος 1947.

Έτσι η ημέρα αυτή είναι για το νησί της Σύμης, ημέρα λαμπρών εκδηλώσεων και τοπική αργία.

Από νωρίς το πρωί χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις Ενορίες της πόλεως έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ γαλανόλευκες σημαίες στόλιζαν τόσο τον χώρο του Ηρώου, όσο και ολόκληρο τον Γιαλό, αλλά και όλον τον ιστορικό οικισμό της Σύμης.

Τη Βουλή εκπροσώπησε στις εορταστικές εκδηλώσεις η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και την κυβέρνηση ο Γ.Γ. του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης.

Παρόντες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Γιώργος Νικητιάδης, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Αλέξανδρος Κολιάδης και πλήθος αυτοδιοικητικών Α’ και Β’ βαθμού.