Ρόδος

Ρόδος: Ανοίγει στις 8 Μαΐου ο κήπος του ιδρύματος Marc de Montalembert

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ίδρυμα Marc de Montalembert θα ανοίξει τις «πόρτες» του με την Γιορτή του Αγίου Μάρκου.

Το Ίδρυμα βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, στην οδό Μενάνδρου 25 στο Ρολόι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου.

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Μάρκου στις 9 το πρωί.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει η απονομή της υποτροφίας Marc de Montalembert για τον πολιτισμό της Μεσογείου για το έτος 2024. Ο κήπος του Ιδρύματος θα παραμείνει ανοιχτός.

«Είμαστε εδώ για την απονομή της τριακοστής δεύτερης υποτροφίας Marc de Montalembert. Πάνω από τριάντα υποτροφίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν απονεμηθεί εδώ στη Ρόδο σε νέους, προερχόμενους από οκτώ χώρες της Μεσογείου.

Η υποτροφία Marc De Montalembert για το 2024 απονείμεται στην Anama Kotlarevsky, μία νεαρή Γαλλίδα ερευνήτρια λογοτεχνίας. Αντικείμενο της έρευνάς της είναι η έρευνα ενός γενικού Άτλαντα (χωρικό αρχείο των λογοτεχνικών ανταλλαγών στην Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και στην Ταγγέρη για έναν κοσμοπολιτισμό της γνώσης). Η νικήτρια θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της σε έναν χρόνο.

Θα παραστεί επίσης και η νικήτρια της υποτροφίας του 2023 Astrid Boisgibault, Γαλλίδα καλλιτέχνιδα. Η έρευνά της είναι «Τα χρηστικά αντικείμενα και Art de la Table: Συναντήσεις και δημιουργία». Η νικήτρια ταξίδεψε σε διάφορες χώρες για να συναντήσει και να μάθει από παραδοσιακούς τεχνίτες που εργάζονται με την κεραμική και την υφαντουργία. Αυτές οι συναντήσεις θα εμπνεύσουν προσωπικές δημιουργίες. Θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα στις 8 Μαΐου.

Το Ίδρυμα, επίσης, θεσμοθέτησε ένα ετήσιο βραβείο, το “Prix Marc de Montalembert” που στηρίζει έναν ερευνητή που κατάγεται από μία χώρα της Μεσογείου και τον βοηθά να ολοκληρώσει την έρευνά του στην ιστορία της τέχνης της Μεσογείου. Φέτος, το “Prix Marc de Montalembert 2024” απονεμήθηκε στον Alessandro Serrani, Ιταλό ιστορικό τέχνης για την έρευνά του για τα «Πολύπτυχα του Ιταλού Αναγεννησιακού ζωγράφου Carlo Crivelli στην περιφέρια της Ιταλίας Marche: Φιλολογία και γραφικές ανακατασκευές τους».

Ο κήπος του Ιδρύματος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το 1995 αυτός ο κήπος ενώθηκε με την εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Το οίκημα και ο κήπος δωρήθηκαν στην πόλη της Ρόδου στη μνήμη του Marc de Montalembert για να διατηρηθούν για πάντα και να αφιερωθούν στον πολιτισμό.
Γι’ αυτούς που δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου, το Ίδρυμα θα έχει ανοικτές πόρτες για τους φίλους και επισκέπτες και την Κυριακή 19 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες για την υποτροφία και για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος μπορείτε να έχετε από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.fondationmnm.com/