Δωδεκάνησα

Ξεκινά το στεγαστικό πρόγραμμα στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το 85% των σπιτιών σε στρατιωτικούς, το 15% σε γιατρούς-εκπαιδευτικούς

 

Αυτό είναι όλο το νέο στεγαστικό πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας: Το 85% των οικιών σε στρατιωτικούς

Το υπόλοιπο 15% θα χορηγηθεί σε γιατρούς – εκπαιδευτικούς και η αρχή γίνεται από την Ορεστιάδα

 

Στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο της έναρξης του νέου οικιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέστη σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας.

Το μέλος της κυβέρνησης ανέφερε πως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τον χώρο της βασικής κατοικίας του. Είναι μια αυτονόητη παροχή. Αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου, όμως όλα από κάπου πρέπει να αρχίσουν. Και αυτή είναι μια ουσιαστική παροχή που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των στελεχών, αλλά πρέπει να πω και των οικογενειών τους Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με τη θεμελίωση ενός νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων, εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα. Όμως μου δίνεται έτσι η ευκαιρία, όπως σας παρουσιάστηκε προηγουμένως, να ανακοινώσω ένα μεγαλόπνοο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ότι ξεκινάει από εδώ συνιστά συμβολισμό.

Στοχεύουμε στην κατασκευή χιλιάδων κατοικιών, σε βάθος που υπερβαίνει τη δεκαετία. Εδώ σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα, 54 συγκροτήματα, με 100 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεργαστήκαμε γι΄ αυτό στενά με τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση.

Η πρώτη αυτή φάση που σας περιέγραψα περιλαμβάνει 5 πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του Αιγαίου, περιοχές εθνικά ευαίσθητες, με περιορισμένη σήμερα διαθεσιμότητα οικιών και στα νησιά, ιδίως, με εξαιρετικά υψηλό κόστος κτήσης των ελάχιστων διαθέσιμων κατοικιών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα έχει ένα ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα. Το 15% των κατοικιών που θα κατασκευάσουμε θα διατίθενται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που επίσης μετατίθενται για την εκτέλεση των καθηκόντων που η πατρίδα τους αναθέτει. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκπαιδευτικούς και σε γιατρούς. Οι υπόλοιπες κατοικίες, το 85% βεβαίως θα διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά προτεραιότητα στα χαμηλόβαθμα στελέχη μας. Τους ανθρώπους που επιδιώκουν και δικαιούνται ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Με το υπάρχον χρηματοδοτημένο πρόγραμμα αυξάνουμε το ποσοστό κάλυψης των υπαρχόντων αιτημάτων κατά 35%. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026 και μέχρι τότε θα εργαστούμε για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, που θα ξεκινήσει μετά την απορρόφηση των πρώτων 100 εκατομμυρίων και θα περιλαμβάνει άλλες 715 κατοικίες στην Κρήτη και στην κεντρική χώρα.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε τέσσερις φάσεις

Το Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσεων και έχει ως στόχο την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων στελεχών.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα χωρισμένο σε 4 φάσεις υλοποίησης, δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά με ακριβό κόστος ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών.

Περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιά του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος). Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, θα κατασκευαστούν 54 νέα συγκροτήματα των 13 διαμερισμάτων έκαστο, δηλαδή 702 καινούργια διαμερίσματα, η ολοκλήρωσή των οποίων, υπό κανονικές συνθήκες, αναμένεται το καλοκαίρι του 2027.

Για την υλοποίηση των υποέργων, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (ΦΕΚ Α 147/08.08.2016), περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ).

Στις νέες κατοικίες των παραμεθόριων περιοχών, θα δίνεται δυνατότητα φιλοξενίας σε καθηγητές – δασκάλους και ιατρούς – νοσηλευτές του ΕΣΥ, στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα.