Δωδεκάνησα

25η Μαρτίου: Μαθητές από τη Βούλα ταξίδεψαν στους Αρκιούς για να παρελάσουν με το μικρό Άγγελο

1ο Δημοτικό σχολείο Βούλας: Στους Αρκιούς γονείς και μαθητές

Άλλα 13 παιδιά τού έκαναν παρέα

Ο μικρός Άγγελος, ο μοναδικός μαθητής στους ακριτικούς Αρκιούς , φέτος δεν παρήλασε μόνος.

13 μαθητές από δημοτικό σχολείο της Βούλας μαζί με τους γονείς τους πήραν πλοίο από τον Πειραιά για τους Λειψούς και από εκεί φουσκωτά για το νησί προκειμένου να παρελάσουν πλάι στον Άγγελο.

Η συγκίνηση είναι μεγάλη για το μήνυμα της εθνικης επετείου. Χωρίς λόγια, αλλά με αυτό που έκανε πράξη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Σκοπός τους να γίνει θεσμός με τίτλο «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι» για να μην παρελαύνει μόνο του κανένα παιδιί.

Ο Άγγελος μαζί με τους ήρωες του 1821 γνώρισε το Σάββατο και τους δικούς του ήρωες, γιατί ο κόσμος, όπως λέει η δασκάλα του, μπορεί να αλλάξει κι από ένα μόνο παιδί.

Στο ακριτικό νησί κατέπλευσε και Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης με τους λιμενικούς να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις

Ο Άγγελος, ο μοναδικός μαθητής στους ακριτικούς Αρκιούς δεν ήταν εχθές μόνος στην παρέλαση.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχε μια ομάδα μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Αττικής, η οποία συνοδευόταν από τους γονείς και τους δασκάλους, όπου και παρέλασε μαζί με τον μικρό Άγγελο.

Στην εν λόγω εκδήλωση, το παρόν έδωσαν το πλήρωμα του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πάτμου.

Άλλωστε νωρίτερα, με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, κατέπλευσε το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ. 080), για να λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.

Η συμμετοχή των παιδιών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Βούλας έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμών. Οργάνωσαν το ταξίδι και έφτασαν στους Αρκιούς χθες, 13 παιδιά και 14 γονείς και δάσκαλοι.

Από την Πάτμο προς τους Αρκιούς τα παιδιά και οι γονείς τους ταξίδεψαν με φουσκωτά, και το βράδυ οργανώθηκε η επιστροφή τους με σκάφη του λιμενικού σώματος.

Ο κ. Πλακιωτάκης συνεχάρη τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Βούλας, γι΄αυτήν τους την πρωτοβουλία τους να σπεύσουν στο ακριτικό νησί για να μην παρελάσει μόνος του ο μικρός Άγγελος,

και υπογράμμισε ότι από αυτήν την πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων οι μαθητές και οι συνοδοί τους, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Π.Α.Θ. 080 και να συνομιλήσουν με το πλήρωμα του, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησαν και πλου με το σκάφος.

 

 

 

Παρέλασαν δίπλα στον μικρό Άγγελο, τον μοναδικό μαθητή του Δημοτικού του νησιού.

Στους Αρκιούς ταξίδεψαν για την 25η Μαρτίου, προκειμένου να σταθούν δίπλα στον μοναδικό μαθητή του νησιού, τον μικρό Άγγελο και να παρελάσουν μαζί του, οι μαθητές και οι γονείς του 1ου δημοτικού σχολείου Βούλας.

Η εκδρομή έγινε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου της Βούλας και συγκεκριμένα του προέδρου του, Γιώργου Ντούτσουλη.

Συγκεκριμένα, το ταξίδι ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Μαρτίου από τον Πειραιά με πρώτο προορισμό τους Λειψούς. Από εκεί, η ομάδα πέρασε με φουσκωτά στους Αρκιούς, καθώς πλέον το συγκεκριμένο νησί δεν συνδέεται με τα υπόλοιπα με κάποιο πλοίο της γραμμής, κάνοντας την προσέγγισή τους ακόμη πιο δύσκολη.

 

Οι Αρκιοί γέμισαν με κόσμο, με παιδικές φωνές και χαμόγελα, που έφεραν φρέσκο αέρα και αναέωση στον τόπο, ο οποίος την υπόλοιπη περίοδο αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα (καθώς είναι σχεδόν αποκομμένος από τα μεγαλύτερα νησιά) και οι κάτοικοί του έντονη μοναχικότητα. «Στο νησί δεν υπάρχει φούρνος, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο. Όλα όσα θεωρούνται αυτονόητα σε έναν άλλον τόπο, εδώ δεν είναι. Όλα τα απαραίτητα έρχονται με μικρά καράβια στο νησί, αν και λόγω μποφόρ πολλές φορές σταματάνε και τα απαγορευτικά μπορεί να κρατούν μέρες. Είναι ένα νησί με πολλές δυσκολίες. Οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα», ανέφερε στο NouPou η δασκάλα του νησιού, Ιωάννα Θεοφανίδου.

 

Τέλενδος

Με μία ελληνική σημαία και το μοναδικό μαθητή δημοτικού, τον Σάββα, η ακριτική Τέλενδος έστειλε το δικό της μήνυμα.

Την τελευταία της παρέλαση ως η μοναδική μαθήτρια του δημοτικού σχολείου έκανε το Σάββατο η Εφραιμίνα στον Απόλλωνα της Νάξου.

Στον ερημικό δρόμο της Γαύδου δύο μικροί μαθητές κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία, ενώ κατέθεσαν και στεφάνι στο μνημείο του νησιού.

Έθιμα που αντέχουν στο χρόνο και από τους μαθητές στον Ποταμό Κυθήρων.

Στην Κέρκυρα η παλαιότερη Φιλαρμονική της χώρας έδωσε στην ημέρα ξεχωριστό τόνο.

Μια σημαία με τόσες τρύπες όσα τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη βρίσκεται στο βυθό της παραλίας Καραβοστάσι, στο Μπαλί του Ρεθύμνου. Είναι το υποβρύχιο μήνυμα συμπαράστασης και θλίψης για την τραγωδία στα Τέμπη που στέλνουν τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Καιρών Κρήτες».