Περιφέρεια

B.Κικίλιας – Γ.Χατζημάρκος: “Η προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου ξεκινά με θετικές αλλαγές Αποκτούμε πλέον και μόνιμη βάση δασοκομάντος και ανανεώνονται τα 4+1 εναέρια μέσα”

Β.Κικίλιας απο τη Ρόδο: Το νέο επιχειρησιακό δόγμα- σχέδιο δράσης για τις πυρκαγιές

B.Κικίλιας  – Γ.Χατζημάρκος: Η προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου ξεκινά με θετικές αλλαγές Αποκτούμε πλέον και μόνιμη βάση δασοκομάντος και ανανεώνονται τα 4+1 εναέρια μέσα

Στη Ρόδο βρέθηκε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Θεόδωρο Βάγια, προκειμένου να παρουσιάσουν σε όλους τους εμπλεκόμενους στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού, με σκοπό την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

 

Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα γίνει στη Ρόδο μεγάλη άσκηση, με τη συμμετοχή όλων, ώστε να υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας ενόψει της θερινής περιόδου

Το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη 21.03.2024 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ορισμένα από τα σημεία κλειδιά είναι η  ταχύτερη απόκριση στο πεδίο με περισσότερες δυνάμεις ανταπόκρισης, οι λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, η πρόληψη, η καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση και η άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων αλλά και των πιστοποιημένων εθελοντών.

Υποδεχόμενος τον κ. Κικίλια στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου όπου έγινε η σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τον  ευχαρίστησε  για την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στο νησί της Ρόδου με τους  30 δασοκομάντος της 11ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων Ρόδου, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους.

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας , οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί το χώρο της Φιλερήμου, όπου συναντήθηκε με υπηρεσιακούς φορείς και εθελοντές, αναφέρθηκε τόσο στην διαχείριση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, που είχε ως αποτέλεσμα ο τουρισμός στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο να ανοίξει πρώτος από κάθε άλλο τουριστικό προορισμό, όσο και στον άθλο που επετεύχθη με την εκκένωση των περιοχών του νησιού που επλήγησαν από τη φωτιά το περασμένο καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντας την όλη επιχείρηση συγκλονιστική. Τόνισε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίον κινητοποιήθηκε σύσσωμη η τοπική κοινωνία, ήταν αυτό που λίγες μόνο μέρες μετά την πυρκαγιά, επανέφερε τον τουρισμό σε συνθήκες κανονικότητας, ενώ άπειρα ήταν τα εγκωμιαστικά σχόλια και δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ.

Ο κ. Κικίλιας έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία και τον συντονισμό όλων όσοι εμπλέκονται στη πολιτική προστασία και ανακοίνωσε πως στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα γίνει στη Ρόδο μια μεγάλη άσκηση, με τη συμμετοχή όλων, ώστε να υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας ενόψει της θερινής περιόδου.