Περιφέρεια

Στη Ρόδο 8 και 9 Απριλίου ο Πρωθυπουργός – Γ.Χατζημάρκος: Είναι τιμή για εμάς η επιλογή της Ρόδου για το συνέδριο

Στη Ρόδο αναμένεται να έρθει τη Δευτέρα, 8 Απριλίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που ανατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας, επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών, κάνουν πολύπλοκες τις αποφάσεις των επενδύσεων και δυσκολεύουν τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών, έρχεται για να συζητήσει η «αφρόκρεμα» των Ενώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης στο πλαίσιο του Φόρουμ: “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis” που διεξάγεται στο νησί μας στις 8 και 9 του μήνα.

Κατά τις εργασίες του Φόρουμ, θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την Kλιματική Aλλαγή και τον Ευρωπαϊκό τουρισμό.

Με τη Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης.

Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της HOTREC και τη συνδιοργάνωση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επισημαίνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ιδιαίτερη σημασία που έχει η επιλογή της Ρόδου για την πραγματοποίηση της συνάντησης, καθώς το νησί δοκιμάστηκε πέρυσι από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης και τώρα γίνεται σημείο αναφοράς και αφετηρία για ευρωπαϊκές λύσεις βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών.

 

Γ. Χατζημάρκος: Είναι τιμή για εμάς η επιλογή της Ρόδου για το συνέδριο

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Ρόδο και μάλιστα θα παρευρεθεί στο φόρουμ ενώ τη Δευτέρα το βράδυ θα παραστεί στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους συμμετέχοντες στο ξενοδοχείο “Rodos Park”, όπου και θα απευθύνει ομιλία.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί μας, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο θα επισκεφτεί την ίδια μέρα την Τήλο, το νησί των μηδενικών αποβλήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Just Go Zero Tilos” και θα διανυκτερεύσει στη Ρόδο, ενώ την επόμενη μέρα, Τρίτη, θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Θεσσαλονίκη.

Στο Φόρουμ θα παραστεί και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του ίδιου υπουργείου.

Την Τρίτη το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του Παλατιού του Μεγάλου Μάγιστρου οι πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών θα υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου.

Μιλώντας για το μεγάλο αυτό γεγονός σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, υπογράμμισε χθες, ότι η συζήτηση για τη διοργάνωση του “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis” στο νησί μας, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και μάλιστα με πρωτοβουλία που είχε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός που είναι επίσης και πρόεδρος της HOTREC της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης.

 

«Με πρωτοβουλία του και με τη στήριξη της περιφέρειας, όλες οι μεγάλες κλαδικές επαγγελματικές οργανώσεις θα βρεθούν στη Ρόδο για ένα διήμερο, γιατί θα υπογράψουν εδώ την Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης, που βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι με κοινό στόχο όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές κλαδικές επαγγελματικές οργανώσεις.

Έχει να κάνει με τη συμμετοχή όλων των κλάδων που εμπλέκονται και με τον τουρισμό σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης και πώς επηρεάζει αυτή τον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και τόνισε, ότι θα παρευρεθούν στη Ρόδο εκπρόσωποι από τους κλάδους του αγροτουρισμού, των μεταφορών, της διοργάνωσης εκθέσεων, των τουριστικών πρακτόρων και τουριστικών οργανισμών, της κρουαζιέρας, και των αερομεταφορών.

«Είναι τιμή για εμάς που επελέγη η Ρόδος και γίνεται εδώ. Ένας από τους λόγους που είμαστε συνδιοργανωτές δεν είναι μόνο, ότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και το ότι είχαμε τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου, τις επιπτώσεις της και τη διαχείριση που έγινε και σε σχέση με το περιβάλλον και σε σχέση με τον τουρισμό στο νησί.

Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί θα αυτοδεσμευτούν ως προς τη δική τους συμμετοχή με δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες, που οι ίδιοι θα αναλάβουν.

Θα ζητήσουν μάλιστα, συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υποστηριχθούν όλα τα σχέδια μετάβασης που η Κλιματική Κρίση επιβάλλει σε όλους τους προορισμούς και στην τουριστική οικονομία», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

 

Οι Ενώσεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ και υποστηρίζουν την Κοινή Διακήρυξη είναι:

• Airport Council International (ACI EUROPE)

• Airlines for Europe (A4E)

• Cruise Lines International Association (CLIA)

• European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association (ECTAA)

• European Exhibition Industry Alliance (EEIA)

• European Regions Airline Association (ERA)

• European Association of hotels, restaurants and cafés (HOTREC)

• The global association for the attractions industry (IAAPA)

• The world road transport organisation representing bus, coach, truck and taxi (IRU)

• The European Federation of Rural Tourism (Ruraltour).