Δωδεκάνησα

1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας: Ραντεβού στο Αγαθονήσι την 25η Μαρτίου

Μετά το ταξίδι στους Αρκιούς και στη Χειμάρρα της Αλβανίας το 2023, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας και η πρωτοβουλία «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι» ταξιδεύουν την 25η Μαρτίου στο Αγαθονήσι.

Η δράση «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι» συνεχίζεται! Όλα ξεκίνησαν με το ταξίδι στους Αρκιούς την 25η Μαρτίου του 2023, κατά το οποίο μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας (μαζί με τους γονείς τους) ταξίδεψαν στο ακριτικό νησί για να παρελάσουν με τον μοναδικό μαθητή εκεί, τον Άγγελο.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι των μαθητών στους Αρκιούς, τον μικρό Άγγελο επισκέφθηκε στο νησί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το Χαμόγελο του Παιδιού βράβευσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας στην κατηγορία «Παιδιά που υπερασπίζονται τα δικαιώματα άλλων παιδιών» στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού YouSmile Awards.

Έπειτα, ακολούθησε το ταξίδι στη Χειμάρρα της Αλβανίας και συγκεκριμένα στο εννιατάξιο ελληνικό σχολείο «Όμηρος», όπου οι μαθητές από τη Βούλα, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου του 2023, γνώρισαν τα παιδιά εκεί και επισκέφτηκαν μέρη ιστορικής σημασίας.

Το επόμενο ταξίδι έχει προγραμματιστεί για την 25η Μαρτίου του 2024. Αυτή τη φορά, 22 παιδιά και 20 ενήλικοι θα επισκεφτούν το ακριτικό Αγαθονήσι για να παρελάσουν με τους μαθητές του νησιού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτή τους τη δράση έχουν δεχθεί την υποστήριξη του Δήμου Αγαθονησίου, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και του Λιμενικού Σώματος. Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα πρόκειται να στείλει πλοίο για να απονείμει τιμές και να ανεβάσει τα παιδιά στους χώρους του, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη εμπειρία. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι στο πρώτο του ταξίδι στους Αρκιούς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας είχε λάβει τον θυρεό του Λιμενικού Σώματος.

Ήδη ο Σύλλογος έχει λάβει και ευχαριστήριες επιστολές από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς και από το σχολείο του Αγαθονησίου, ενώ παράλληλα έχει την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας Ανατολικής Αττικής, όπου και ανήκει και το 1ο Δημοτικό της Βούλας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας:

Το σχολείο μας, το 1ο Δημοτικό σχολείο Βούλας είναι από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της Ανατολικής Αττικής με περίπου 300 παιδιά. Από το 2019 το ΔΣ του Συλλόγου κάνει μια συστηματική προσπάθεια να προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτό που θεωρούμε πως λείπει από την σημερινή μας κοινωνία, την έμπρακτη συμπαράσταση, την ενίσχυση της ικανότητας κατανόησης στα προβλήματα του συνανθρώπου μας, όχι εκ του μακρόθεν αλλά δια ζώσης, βιωματικά.

Σε αυτά τα πλαίσια το 2023 εμπνευστήκαμε μια δράση που αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, την έμπρακτη συμπαράσταση στο συνάνθρωπό μας, στα παιδιά μας, στους Αγγέλους μας, όπου και να βρίσκονται αλλά ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές. Η δράση ονομάστηκε «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι», ένα όνομα καθόλου τυχαίο αφού εκτός από τους δικούς μας Αγγέλους – τα παιδιά μας, η πρώτη δράση σε αυτά τα πλαίσια ήταν στο νησί των Αρκιών και την παρέλαση με τον μοναδικό μαθητή εκεί, τον Άγγελο την 25η Μαρτίου 2023. Η αποστολή τότε αριθμούσε 26 άτομα, 14 παιδιά και 12 γονείς.

Την πρώτη μας δράση, ακολούθησε μια δεύτερη αυτή τη φορά στο Ελληνικό σχολείο της Χιμάρας στην Αλβανία, όπου τα παιδιά μας ζήσανε μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία μαζί με τα ελληνόπουλα και του εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς στο σχολείο «Όμηρος», αλλά και του αγώνα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων αποφασιστικών μαχών του έπους του 1940 (22.12 Μάχη Χιμάρας, λόφος Σκουταρά), εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις μνήμες μας. Αυτή τη φορά η αποστολή είχε 31 άτομα, 16 παιδιά και 15 γονείς.

Συνεχίζοντας την πλέον πολυβραβευμένη δράση μας, επιθυμούμε αυτή τη φορά να επισκεφτούμε το όμορφο Αγαθονήσι και να παρελάσουμε μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου δείχνοντας στα παιδιά μας για ακόμα μια φορά τι σημαίνει ομοψυχία, συμπαράσταση και ενσυναίσθηση.

Η αποστολή μας αυτή τη φορά αποτελείται από 42 άτομα, 22 παιδιά και 20 ενηλίκους. Τα παιδιά, όλα μαζί θα γιορτάσουν κάτω από την ομπρέλα της εκπαιδευτικού και προϊσταμένης του Δημοτικού Σχολείου. Η πρωτοβουλία η οποία είναι καθαρά ιδιωτική έχει υποστηριχθεί από επιχειρήσεις της «γειτονιάς μας», όπως Clinitest, οπτικά Karlos Yalos, Ηλεκτρολογικά Ρουμελιώτης, Τζανής Ιωάννης, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ΑΣΠΙΔΑ και ΑRTTours, Γέφυρα Α.Ε. «Χαρίλαος Τρικούπης», Ναυτιλιακές εταιρείες ELEMENT SHIPMANAGEMENT, ATMS Inc., HANDY CHART Ltd., NOUPOU.gr, αλλά και μεμονωμένα από γονείς της κοινότητας του σχολείου μας.

Σκοπός μας για το μέλλον είναι να δούμε τη δράση αυτή να γίνεται θεσμός και μέσα από αυτήν να γεφυρωθούν σχολεία, να δημιουργηθούν νέες φιλίες και να ενισχυθεί η εκπαιδευτική και παιδαγωγική διαδικασία.

Πηγή:   noupou.gr