Η πολιτική «ανατομία» μιας φωτογραφίας
Πολιτική

Η πολιτική «ανατομία» μιας φωτογραφίας

Το Νότιο Αιγαίο στέκεται επάξια και ισότιμα δίπλα στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας. Ένας τρίτος πόλος, που πλέον δεν εκφράζει μόνο το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά ολόκληρη την ελληνική επαρχία!

Αν επιχειρήσει κάποιος να αποτυπώσει σε μια και μόνη φωτογραφία την πορεία του Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσε να βρει πιο αντιπροσωπευτική από την φωτογραφία του νέου προεδρείου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος,  του (επανεκλεγέντος) προέδρου Απόστολου Τζιτζικώστα και των δύο αντιπροέδρων, Νίκου Χαρδαλιά και Γιώργου Χατζημάρκου.

Από του σημείου αυτού, αρχίζουν οι συγκρίσεις που οδηγούν σε χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και τεκμηριώνουν την κυρίαρχη θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, επάξια και ισότιμα με τα «μεγαθήρια» της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, εκπροσωπεί στην ΕΝΠΕ τη μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό, περιφέρεια της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος, Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής, πρώην δήμαρχος Βύρωνα, πρώην υφυπουργός και γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, εκπροσωπεί την πρώτη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ελλάδας, που συγκεντρώνει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

Και οι δύο Περιφέρειες, Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αριθμούν περί τα 6 εκατ. κατοίκους, με την απογραφή του 2021.

Δίπλα τους, στη θέση αντιπροέδρου, ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, που επανεξελέγη για τρίτη συνεχή θητεία με ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά  ποσοστά στη χώρα, ποσοστά που αυξήθηκαν από εκλογή σε εκλογή, καθιστώντας την περίπτωσή του, μοναδική στα αυτοδιοικητικά χρονικά. Δίπλα στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, ο Γιώργος Χατζημάρκος εκπροσωπεί την πολυνησιακή περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου των 328.000 κατοίκων.

Το πολιτικό μήνυμα αυτής της φωτογραφίας – τώρα που αναλύθηκαν τα αριθμητικά χαρακτηριστικά της – είναι πασιφανές.

Το Νότιο Αιγαίο δεν είναι μόνο τα αξιοσημείωτα ρεκόρ και οι πρωτιές που έχει καταφέρει τα τελευταία εννέα χρόνια, εν μέσω κρίσεων ιστορικών διαστάσεων. Δεν είναι μόνο τα ρεκόρ του τουρισμού, του μεγαλύτερου ποσοστού ανάπτυξης και της μεγαλύτερης μείωσης της ανεργίας μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών. Δεν είναι μόνο οι συνεχείς πρωτιές στην απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, δεν είναι μόνο ο δημογραφικός άθλος, να είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια με αύξηση πληθυσμού σε μια χώρα που γερνάει.

Πέρα από όλα αυτά, είναι η επίτευξη του στόχου που από την αρχή της πρώτης θητείας του, το 2014, είχε θέσει ο Γιώργος Χατζημάκος, να μετατρέψει το ξεχασμένο ακριτικό Αιγαίο, σε πρωταγωνιστή του κέντρου, με ενεργό συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αυτό που πάντα αυτή η περιοχή επιζητούσε αλλά μόνο στα λόγια και στα κενά περιεχομένου ευχολόγια.

Δεν ήταν μια εύκολη διαδρομή αυτή. Χρειάστηκε να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, να δοθούν πολλές μάχες όλα αυτά τα χρόνια από τον Γιώργο Χατζημάρκο, όχι για να… καταδεχτεί το κέντρο να μας ελεήσει, αλλά για να αλλάξει αυτός ο τόπος και οι διοικούντες του, τη νοοτροπία με την οποία πορεύτηκαν για δεκαετίες. Τη νοοτροπία της μιζέρια και της κακομοιριάς, που σε κάθε ευκαιρία στηλιτεύει ο Περιφερειάρχης. Τη νοοτροπία του μονίμως επαίτη, κατατρεγμένου, λησμονημένου, αγνοημένου. Μια νοοτροπία που επικράτησε για δεκαετίες και επισημοποιήθηκε από τον χαρακτηρισμό της «άγονης γραμμής». Πόσο προσβλητικός, πόσο ταπεινωτικός χαρακτηρισμός για μια Περιφέρεια που, καθώς εκπαιδεύτηκε στην κακομοιριά, στο σύνδρομο του θύματος και  της καταδίωξης, δεν μπόρεσε για χρόνια να σηκώσει ανάστημα και να δείξει τη δυναμική της.

Η εντυπωσιακή αναγέννηση του Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και εντεύθεν, απέδειξε ότι δεν υπήρχαν άγονα νησιά, παρά μόνο άγονα μυαλά. Μυαλά που βολεύτηκαν στην κακομοιριά, για να καλύψουν τη δική τους ανέμπνευστη, μουντή, άχρωμη παρουσία, το τέλειο άλλοθι, μαζί με το τάχα εχθρικό αθηνοκεντρικό κράτος, για την στασιμότητα και τη φθορά του τόπου, για τη δική τους ανικανότητα.

Τελικά, το πρόβλημα δεν ήταν το αθηνοκεντρικό κράτος. Το πρόβλημα ήταν ανέκαθεν εντός των τειχών. Το πρόβλημα ήταν ότι το Νότιο Αιγαίο υποτιμήθηκε και αγνοήθηκε από τους ίδιους τους  διοικούντες του. Το να αγνοηθεί από το κέντρο, ήταν απλώς φυσικό επακόλουθο.

Αυτή η ολέθρια νοοτροπία νικήθηκε. Η κοινωνία του Νοτίου Αιγαίου απέκτησε ξανά την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια που της στέρησαν. Σήμερα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνεισφέρει στη χώρα καθοριστικά, στηρίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, η συνεισφορά του Νοτίου Αιγαίου, η ικανότητα των ανθρώπων και της ηγεσίας του αναγνωρίζονται. Σήμερα το Νότιο Αιγαίο στέκεται επάξια και ισότιμα δίπλα στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας. Ένας τρίτος πόλος, δίπλα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που πλέον δεν εκφράζει μόνο το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και την ορεινή Ελλάδα, ολόκληρη την ύπαιθρο και την επαρχία!

Κι όλα αυτά, σε μια φωτογραφία, που σηματοδοτεί τη μεγάλη πολιτική νίκη του Νοτίου Αιγαίου, την προσωπική πολιτική δικαίωση του πολυετούς αγώνα του Γιώργου Χατζημάρκου να ανεβάσει το Νότιο Αιγαίο στο βάθρο που του αξίζει. Μια φωτογραφία που τραβά τη ιστορική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο άγονο χθες των χαμένων ευκαιριών και στο γόνιμο σήμερα της πρωτοπορίας.

RealVoice