Ανοικτή κοινή επιστολή των Οδηγών και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου προς τον Δήμαρχο Ρόδου
Ρόδος

Ανοικτή κοινή επιστολή των Οδηγών και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου προς τον Δήμαρχο Ρόδου

Κοινή επιστολή έστειλαν τα σωματεία των οδηγών και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων στο Δήμο, υπόψη του κυρίου Δημάρχου Ρόδου, όπου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, ζητούν συνάντηση με τον ίδιο και με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να βρεθεί η από κοινού λύση στα χρόνια ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως κλάδος εξασφαλίζοντας την ασφαλή επιβίβαση, μεταφορά και αποβίβαση των τουριστών.

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ» KAI ΠΑΝΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

 

Ρόδος, 13/02/2023

Αρ. Πρωτ. 33

 

ΠΡΟΣ

Δήμο Ρόδου Υπόψη κου Δημάρχου Ρόδου, κου Κολιάδη Αλέξανδρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Ρόδου

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου

Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Διεύθυνση Τροχαίας Ρόδου

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: «Προτάσεις για ομαλή και ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση πελατών-τουριστών»

 

Κύριοι,

Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος και χρίζουν άμεσης επίλυσης. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, στην Ιαλυσό, και στο Φαληράκι.

Όσον αφορά το κέντρο της πόλης, προτείνουμε τη δημιουργία τριών pick ups για την επιβίβαση και αποβίβαση των πελατών που μεταφέρουμε καθώς όλα αυτά τα χρόνια η επιβίβαση και η αποβίβασή τους γίνεται σε κεντρικούς δρόμους όπως για παράδειγμα επί της οδού Ακτή Μιαούλη όπου αναγκαζόμαστε να κάνουμε στάση πάνω σε στροφή ώστε να κινδυνεύουν επιβάτες, συνάδελφοι οδηγοί και διερχόμενα οχήματα και ταυτόχρονα να προκαλείται κυκλοφοριακό χάος. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Για λόγους λοιπόν ασφάλειας και αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας προτείνουμε

1ο pick up: στις 100 χουρμαδιές όπου θα συγκεντρώνονται τα ξενοδοχεία της γύρω περιοχής.

2ο pick up: επί της οδού Ακτή Κανάρη και συγκεκριμένα απέναντι από το ξενοδοχείο Blue Sky όπου θα επιβιβάζονται και θα αποβιβάζονται τα ξενοδοχεία επί της 28ης Οκτωβρίου, όπου υπάρχουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες. Η διέλευση της οδού από τα λεωφορεία και γενικότερα από τα βαρέα οχήματα είναι δύσκολη και πολλές φορές ακατόρθωτη αφού λόγω στενότητας, συνήθως αδυνατούμε να ανοίξουμε ακόμα και τις μπαγκαζιέρες για την αποβίβαση αποσκευών. Φανταστείτε λοιπόν το κυκλοφοριακό χάος που προκαλείται επί της συγκεκριμένης οδού.

3ο pick up: επί της οδού Πλατεία Ελευθερίας όπου εσείς θα μας υποδείξετε το μέρος για την επιβίβαση και αποβίβαση των υπόλοιπων ξενοδοχείων της συγκεκριμένης περιοχής.

Σχετικά με την περιοχή της Ιαλυσού, η οδός Φερενίκης που οδηγεί στα ξενοδοχεία Sun Beach, Blue Horizon και λοιπές ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς δρόμος διπλής κατεύθυνσης, η μία πλευρά καταλύεται με παρκαρισμένα οχήματα και καθιστά δύσκολη τη διέλευση των τουριστικών λεωφορείων. Έχουμε ήδη προτείνει στις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Ρόδου να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης και διαγράμμιση με κίτρινη λωρίδα. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα να μας παραχωρηθεί χώρος σε παρακείμενη οδό για επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών και να μεριμνήσουν οι ξενοδόχοι της περιοχής τη μεταφορά των πελατών τους στις εκάστοτε ρεσεψιόν.

Στο Φαληράκι και συγκεκριμένα η οδός Ήρας, που οδηγεί από τον Άγιο Νεκτάριο προς την κεντρική πλατεία του Φαληρακίου, παρόλο που είναι διπλής κατεύθυνσης, είναι αρκετά στενή. Σε περίπτωση που λεωφορείο συναντηθεί με ι.χ. αυτοκίνητο, σε κάποια σημεία της διαδρομής, η διέλευση είναι δύσκολη ενώ σε περίπτωση που συναντηθούν δύο τουριστικά λεωφορεία ή γενικότερα βαρέου τύπου οχήματα η διέλευση είναι αδύνατη. Για το λόγο αυτό και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας όλων των διερχόμενων οχημάτων προτείνουμε η οδός να μονοδρομηθεί με είσοδο από την οδό Ήρας και έξοδο από την οδό Αφροδίτης.

Επίσης χρειάζεται η εκ νέου παρέμβασή σας στον κυκλικό κόμβο που κατασκευάστηκε αρχές του 2023, καθώς οι πινακίδες σήμανσης είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο που παρεμποδίζεται η ομαλή διέλευση των βαρέων οχημάτων αφού μας αναγκάζουν να κάνουμε κύκλους στην περιοχή ώστε να φτάσουμε στον εκάστοτε προορισμό μας.

Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας μας θα θέλαμε το αμέσως επόμενο διάστημα, και πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, να οριστεί συνάντηση παρουσία όλων των φορέων Δήμου Ρόδου, Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Ρόδου, Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, Διεύθυνση Τροχαίας Ρόδου και των σωματείων μας ώστε να κατατεθούν προτάσεις από όλες τις πλευρές και να βρεθεί η χρυσή τομή για μια ασφαλή μεταφορά που όλοι μας επιζητούμε.

 

Με εκτίμηση

 

Για το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο Κολοσσός»

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Κρυστάλλης Γεώργιος                  Ζιγροτάκης Άγγελος

 

Για το Πανδωδεκανησιακό Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων

Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας

Καρατζιάς Σάββας                      Καραγιάννης Νικήτας