Πολιτική

Εξοργισμένος ο Γ. Παππάς με την άρνηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων να εγκρίνει τη χωροθέτηση υδατοδρομίου στο Μανδράκι

Εξοργισμένος εμφανίσθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ο υφυπουργός Γιάννης Παππάς, σχετικά με την άρνηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων να εγκρίνει τη χωροθέτηση υδατοδρομίου στο Μανδράκι της Ρόδου, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου (ΝΟΡ),  με το σκεπτικό ότι “η αιτούμενη δραστηριότητα θα προκαλέσει βλάβη σε ένα από τα πλέον προβεβλημένα σημεία του αρχαιολογικού χώρου της Ρόδου και του ιστορικού τόπου του Μανδρακίου, που περιλαμβάνει τον αρχαίο Πολεμικό Λιμένα το Φρούριο του Αγίου Νικολάου, αλλά και σημαντικά νεότερα μνημεία”.

Ο κ. Παππάς μιλώντας στο “Πρωινό Εξπρές” και τη Ρένα Παυλάκη, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα γίνω λίγο σκληρός. Μάλλον αυτοί που βγάζουν τις αποφάσεις θα έπρεπε να ενημερωθούν τι είναι τα υδατοδρόμια και τι τα υδροπλάνα. Κάποιοι άνθρωποι θα έπρεπε να ενημερώνονται καλύτερα από τις Υπηρεσίες.

Ας δούνε το χάλι της Μεσαιωνικής Πόλης, την πρασινάδα στα τείχη και το ότι κινδυνεύει να απενταχθεί το μνημείο από την UNESCO και τον Οργανισμό Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μετά ας δούνε αυτοί οι άνθρωποι την ηχορύπανση από το υδροπλάνο.

Ας σοβαρευτούμε…Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να είμαστε πιο αντικειμενικοί».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς αναφέρθηκε μιλώντας στο σταθμό μας και στην παρέμβασή του προς το Υπουργείο Άμυνας, για την τοποθέτηση στρατιωτικού γιατρού στο νησί της Σύμης, ο οποίος, αναλαμβάνει την περίθαλψη των κατοίκων. Συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός γιατρός, το Φεβρουάριο θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα, δρομολογείται η διαδικασία στελέχωσης του Κ.Υ. με το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό.

«Η συγκεκριμένη παρέμβαση, συμβάλει στην αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της έλλειψης γιατρών από ακριτικά νησιά. Εκτιμώ ότι, επιβάλλεται η ανακούφιση των άγρυπνων φρουρών των συνόρων μας, των νησιωτών και η κάλυψη της ανασφάλειας, λόγω έλλειψης ιατρού στο νησί. Σε καμία περίπτωση, οι ακρίτες, δεν θα πρέπει να πληρώνουν συνεχώς βαριά, το τίμημα της επιλογής τους να παραμείνουν στα νησιά τους, φυλάττοντας Θερμοπύλες», δήλωσε στον RV ο κ. Παππάς.

Για το θέμα σε σχετική ανακοίνωση του κ. Παππά τονίζονται τα εξής:

Επί τέλους, τέλος, στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης ιατρικής παρουσίας στη Σύμη, μετά την καταλυτική παρέμβαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παππά. Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, πολλές νησιωτικές περιοχές και δη οι ακριτικές, στερούνται ιατρών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βιώνουν συνεχή αγωνία και ανασφάλεια, ως προς τα θέματα υγείας, σοβαρά ή μη ή ακόμα και για έκτακτα περιστατικά, που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.

Οι θαλάσσιες αποστάσεις, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν, ιδιαίτερα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, το πρόβλημα της ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης παραμένει σε εκκρεμότητα που σε κάθε περίπτωση είναι ελλιπέστατες. Και όπως είναι φυσικό, αυτό, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες για εγκατάλειψη πολλών μικρών, ακριτικών περιοχών.

Μετά από παρέμβαση του κ. Παππά προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λύνεται το πρόβλημα της ακριτικής Σύμης, με τοποθέτηση στρατιωτικού ιατρού, ο οποίος, αναλαμβάνει την περίθαλψη των κατοίκων. Το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, για συνεργασία, με την ηγεσία του ΥΕΘΑ είναι, η άμεση αντιμετώπιση του γνωστού, χρόνιου ζητήματος που ταλαιπωρεί τους πολίτες σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός γιατρός, για το μήνα Φεβρουάριο 2024, θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα, δρομολογείται η διαδικασία στελέχωσης του κέντρου υγείας με το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό.

Με ανακούφιση δέχονται την ανάληψη καθηκόντων του στρατιωτικού γιατρού οι κάτοικοι της Σύμης, καθώς, όπως είναι γνωστό, αφενός μεν, τους χειμερινούς μήνες, οι συγκοινωνίες με τη γειτονική Ρόδο, έχουν άμεση σχέση με τις καιρικές συνθήκες, αφετέρου δε, από την άνοιξη, η Σύμη, κατακλύζεται κυριολεκτικά από κόσμο σε καθημερινή βάση, φίλους, επισκέπτες καταγόμενους από Σύμη και φυσικά, προσκυνητές του Θαυματουργού Πανορμίτη. Ο στρατιωτικός γιατρός που θα εγκατασταθεί στο νησί, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του καλύπτοντας απλές, έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες, καθησυχάζοντας παράλληλα το συναίσθημα ανασφάλειας των ντόπιων.

«Η συγκεκριμένη παρέμβαση στο ΥΕΘΑ, συμβάλει στην αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της έλλειψης γιατρών από ακριτικά νησιά. Εκτιμώ ότι, επιβάλλεται η ανακούφιση των άγρυπνων φρουρών των συνόρων μας, των νησιωτών και η κάλυψη της ανασφάλειας, λόγω έλλειψης ιατρού στο νησί. Σε καμία περίπτωση, οι ακρίτες συμπατριώτες μας, δεν θα πρέπει να πληρώνουν συνεχώς βαριά, το τίμημα της επιλογής τους να παραμείνουν στα νησιά τους, φυλάττοντας Θερμοπύλες.

Ως πολιτεία, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το χρέος μας, ιδιαίτερα δε, στα ζητήματα υγείας, όπου θεωρούνται αυτονόητες οι παρεμβάσεις μας. Αξίζουν συγχαρητήρια, σε όσους γιατρούς, θα αναλάβουν τα ίδια καθήκοντα στη συνέχεια, και σε άλλα νησιά με το ίδιο πρόβλημα» δήλωσε μετά τη θετική αυτή από την εξέλιξη, ο Υφυπουργός κ. Παππάς.

 

RealVoice  Νατάσα Παμπρή