Εκδηλώσεις

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν τη δράση «Καλλιεργούμε στα σχολεία, φυτεύουμε στο δάσος»

Κυπαρίσσια, βελανιδιές, πουρνάρια, πεύκα, σκίνοι ως σπόροι και ως βλαστάρια έχουν ήδη βρει τη θέση τους σε σειρά σχολείων της Ρόδου, Σύμης και Χάλκης μέσα τη δράση «Καλλιεργούμε στα σχολεία φυτεύουμε στο δάσος», όπως υλοποιείται από την οργάνωση «Για τη φύση» και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης – Μικρές δωρεές, μεγάλες ιδέες».

Τα δασικά είδη έχουν φυτευτεί σε επιτραπέζιες κατασκευές στις οποίες επιχειρείται να γίνει προσομοίωση των βασικών ειδών της τοπικής δασικής ποικιλότητας. Η κάθε μία από τις κατασκευές δημιουργήθηκαν στη Ρόδο, με τρόπο ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν σπόρους, αλλά και βλαστούς κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.

 

Τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν υποδεχθεί με ενδιαφέρον και πολλή χαρά το μικρό «πείραμα» στους χώρους του σχολείου τους. Οι κατασκευές προσομοίωσης διατηρούνται σε εσωτερικό χώρο ώστε, σπόροι και βλαστοί να μην κινδυνεύουν από τα πουλιά (που αναζητούν τροφή) και τις γάτες.

Σε τρεις μήνες από σήμερα θα γίνει η μεταφύτευση των βλαστών σε γλάστρες, ενώ όσα φυτά έχουν κατάλληλο μέγεθος, θα φυτευτούν σε μία από τις καμένες δασικές εκτάσεις της Ρόδου (όπου υπάρχει μελέτη αναδάσωσης). Τότε, θα εξαχθούν και τα πρώτα συμπεράσματα από τον αντίκτυπο της δράσης και θα γίνει ο σχεδιασμός της για την υλοποίησής της σε όλα τα σχολεία της Δωδεκανήσου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Καλλιεργούμε στα σχολεία, φυτεύουμε στο δάσος» είναι εντελώς δωρεάν και υλοποιείται χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα από την οργάνωση «για τη φύση».

Τα μέλη της οργάνωσης «Για τη φύση» επιθυμούν να εκφράσουν δημοσίως τις ευχαριστίες τους προς τον διευθυντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων δρ. Χάρη Συργιάννη για την πολύτιμη υποστήριξή του στην υλοποίηση της δράσης. Θερμές ευχαριστίες και προς τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δρ. Μπάμπη Ψαρρά για την έμπρακτη στήριξη της δράσης από την πρώτη στιγμή, στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου δρ. Καίτη Μπαλατσούκα, όπως και στα στελέχη του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου για τη συνεργασία.

Η δράση επιχορηγείται από τον 6ο κύκλο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης – Points of Support – Μικρές δωρεές, μεγάλες ιδέες», της θεματικής ενότητας δράσης «Προστασία Δασικών και άλλων Χερσαίων Οικοσυστημάτων». Το σύνολο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» στηρίζεται από 10 κοινωφελή ιδρύματα: · Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση · ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα · Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου · Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου · Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη · Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη · Costas M. Lemos Foundation · Hellenic Initiative Canada · Ίδρυμα Αθηνάς Μαρτίνου · Κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη.