Ελλάδα

Aegean: Απογείωση με 15,5 εκατ. επιβάτες το 2023

Σε 18,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι θέσεις επιβατών που προσέφεραν το 2023 οι αεροπορικές γραμμές Aegean Airlines, αυξημένες κατά 3,1 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022, μεταφέροντας αθροιστικά στις πτήσεις της 15,5 εκατ. επιβάτες ή 3,2 εκατ. περισσότερους (+26%) από το 2022, καταγράφοντας νέο ρεκόρ για την εταιρεία.

Βελτίωση πληρότητας πτήσεων, επέκταση δικτύου και διαθεσιμότητας θέσεων

Οι βελτιωμένες επιδόσεις της Aegean προέκυψαν ως συνέπεια μεταξύ άλλων της διεύρυνσης του δικτύου της, που ξεπέρασε τους 180 προορισμούς σε 49 χώρες, προσθέτοντας περισσότερους από 30 νέους προορισμούς εξωτερικού την Καλοκαιρινή, αλλά και τη Χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aegean Airlines, στο δίκτυο πτήσεων εξωτερικού η εταιρεία το 2023 προσέφερε 11,1 εκατομμύρια θέσεις, περισσότερες κατά 2,2 εκατ. σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, μετέφερε 9,2 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 29% συγκριτικά με το 2022. Αξιόλογη άνοδο 22% κατέγραψε και η επιβατική κίνηση εσωτερικού, αποτυπώνοντας τη θετική επίπτωση της αυξημένης διασυνδεσιμότητας των νησιών μέσω Αθήνας, λόγω της διεύρυνσης του δικτύου εξωτερικού, αλλά και της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μικρότεροι περιφερειακοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Σητεία, η Σκύρος, η Νάξος, η Λήμνος, κατέγραψαν δυναμική ανάπτυξη.

Σημαντική εξέλιξη για τον έλεγχο του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας κρίνεται και η περαιτέρω βελτίωση της μέσης πληρότητας πτήσεων σε 83,4%, από 79,4% το 2022.

Οι βελτιωμένες επιδόσεις της Aegean προέκυψαν ως συνέπεια μεταξύ άλλων της διεύρυνσης του δικτύου της, που ξεπέρασε τους 180 προορισμούς σε 49 χώρες, προσθέτοντας περισσότερους από 30 νέους προορισμούς εξωτερικού την Καλοκαιρινή, αλλά και τη Χειμερινή περίοδο. Θετικά συνέβαλε η αξιόλογη αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας με σχεδόν 2,2 εκατ. περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εξωτερικού συγκριτικά με το 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η βελτίωση των επιδόσεών της σε κάθε περίπτωση συνδέεται και με την ενίσχυση της διάθεσης και της δυνατότητας των Ελλήνων για ταξείδια αναψυχής, σε συνδυασμό με την υψηλή δυναμική της τουριστικής ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενισχύοντας τόσο τον κύριο κόμβο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο και μικρότερων, λιγότερο προβεβλημένων προορισμών. Νέοι προορισμοί, όπως το Ντουμπάι, το Ίνσμπρουκ και η Μπρατισλάβα, αλλά και η διατήρηση θερινών δρομολογίων (από την Αθήνα προς το Μπρίστολ, τη Μάλαγα, το Μπιλμπάο, το Ταλίν, τη Ρίγα, την Τυνησία, αλλά και προς τη Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη) κατά τη χειμερινή περίοδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χιλιομετρικών θέσεων κατά 23%, ξεπερνώντας τα 20 δις χιλιομετρικές θέσεις σε σύγκριση με το 2022.

Η επιβατική κίνηση της Aegean από και προς το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας ανήλθε σε 13 εκατ. επιβάτες, αριθμός-ρεκόρ για την εταιρεία, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27% σε σύγκριση με το 2022 και αποτελώντας για άλλη μια φορά τον κύριο τροφοδότη ανάπτυξης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού ανήλθε σε 5,7 εκατ. άτομα, αυξημένη κατά 22% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 32%, μεταφέροντας 7,2 εκατ. επιβάτες. Αντίστοιχη ενίσχυση της τάξεως του 28% παρουσίασε η επιβατική κίνηση και από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, με την επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού να σημειώνει αύξηση κατά 33% συγκριτικά με το 2022, απόρροια της συστηματικής επένδυσης της εταιρείας σε προσφερόμενες θέσεις, αλλά και σε νέους προορισμούς εξωτερικού όλο το χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, ανέφερε σχετικά: “Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Aegean και για τον Ελληνικό τουρισμό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για τη διεύρυνση των επιλογών των επιβατών μας, την ποιοτική αναβάθμιση της ταξειδιωτικής εμπειρίας, αλλά και τη διευκόλυνση της διάχυσης του τουριστικού προϊόντος, ώστε η δυναμική της εταιρείας και της χώρας να διατηρηθεί και τη νέα χρονιά, παρά τις προκλήσεις”.