Τουρισμός

Ρόδος και Κρήτη στους κορυφαίους προορισμούς των Φινλανδών το 2024 σύμφωνα με το Tjäreborg

Το 2023 ήταν μια ισχυρή τουριστική χρονιά και ο αριθμός των τουριστών πλησιάζει το προ πανδημίας επίπεδο. Ο αριθμός των επιβατών του τουριστικού πράκτορα Tjäreborg αυξήθηκε κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Ως εκ τούτου, οι Φινλανδοί εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους, παρά τις οικονομικές προκλήσεις και την ασταθή παγκόσμια κατάσταση. Η Tjäreborg αναμένει ανάπτυξη και από το 2024.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του  Tjäreborg, Jessica Virtanen, τα ταξίδια το 2023 σημαδεύτηκαν από ένα δυνατό καλοκαίρι στα ελληνικά θέρετρα. Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε τόσο σε γνωστά μεγάλα νησιά διακοπών, όσο και σε ελαφρώς μικρότερους προορισμούς. Ωστόσο, η μεγαλύτερη χώρα-στόχος του Tjäreborg ήταν η Ισπανία, γεγονός που εξηγείται από την εξαιρετική δημοτικότητα των Καναρίων Νήσων τη χειμερινή περίοδο. Κατά τη διάρκεια του 2023, οι ταξιδιώτες επέστρεψαν επίσης σε μεγάλες μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, η Ρώμη και η Βαρκελώνη. Όπως και πριν, οι Μαλδίβες και ο Μαυρίκιος ήταν στην κορυφή των πιο εξωτικών προορισμών.

Top 10: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών του Tjäreborg

  1. Γκραν Κανάρια
  2. Τενερίφη
  3. Κρήτη
  4. Ρόδος
  5. Μαδέρα
  6. Κύπρος
  7. Μαγιόρκα
  8. Πράσινο Ακρωτήριο
  9. Πάργας
  10. Βουλγαρία

Top 5: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών στην πόλη του Tjäreborg:

  1. Ρώμη
  2. Βαρκελώνη
  3. Λονδίνο
  4. Λισαβόνα
  5. Πράγα

Τουριστικές προοπτικές 2024

1.«destination dupes»
Ως ένα είδος τάσης, ξεχωρίζουν τα λεγόμενα «destination dupes», δηλαδή ταξιδιωτικοί προορισμοί που μοιάζουν με κάποιον άλλο, συνήθως πιο γνωστό και δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό, αλλά είναι ευκολότεροι και φθηνότεροι από αυτούς. Αυτό που έχουν κοινό είναι μια παρόμοια ατμόσφαιρα ή ότι μοιάζουν οπτικά με τα πρωτοτύπου τους. Η επιλογή διακοπών του Tjäreborg έχει επίσης προορισμούς που θυμίζουν πιο γνωστά μέρη και αξιοθέατα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Πολλά από αυτά μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα, λέει η Jessica Virtanen και καταγράφει κάποια:

Εμπειρίες της φύσης:

Dunes of Maspalomas, Γκραν Κανάρια – Σαχάρα

Μαδέρα – Χαβάη

Μεγάλη πόλη + παραλία:

Λας Πάλμας, Γκραν Κανάρια – Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Split/Hvar, Κροατία – St Tropez, Γαλλία

Θέλγητρα:

Υποβρύχιο μουσείο: Αγία Νάπα, Κύπρος – Κανκούν, Μεξικό

Αμφιθέατρο: Perge Aspendos, Side, Τουρκία – Κολοσσαίο, Ρώμη, Ιταλία

Υπέροχες παραλίες:

Es Trenc, Μαγιόρκα, Ελαφονήσι, Κρήτη, Zlatni Rat, Κροατία – Καραϊβική και Μαλδίβες

Χόμπι:

Κολύμβηση με αναπνευστήρα: Makadi Bay, Αίγυπτος – Μαλδίβες

Kiteboarding: Costa de Fragata, Πράσινο Ακρωτήριο – Παραλία Kite, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

2. Μεμονωμένα ταξίδια

Το να ταξιδεύεις μόνος είναι μια μορφή διακοπών που ήρθε για να μείνει. Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά ενός ατόμου στη Φινλανδία, αλλά όσοι ζουν μόνοι δεν κάνουν απαραίτητα διακοπές μόνοι τους, και από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον για ταξίδια μόνοι έχει επίσης αυξηθεί μεταξύ των ζευγαριών και των οικογενειών. Η πλειοψηφία των πελατών του Tjäreborg που ταξιδεύουν μόνοι επιλέγουν δραστήριες διακοπές, όπως διακοπές γιόγκα, πεζοπορία ή ποδηλασία. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για ταξίδια μόνος έχει επίσης αυξηθεί γενικά.

Κατά το 2023, το μερίδιο των ταξιδιωτικών αναζητήσεων που έγιναν για ένα άτομο στον ιστότοπο tjareborg.fi ήταν 11%, το οποίο είναι 56% περισσότερο από το προηγούμενο έτος, λέει η Jessica Virtanen.

3. Διακοπές για τρεις γενιές

Με πολλούς τρόπους, η εποχή της πανδημίας τόνισε τη σημασία της οικογένειας και των κοινών εμπειριών. Μετά την υποχώρηση των περιορισμών, η επιθυμία να αναπληρώσουμε τα χαμένα ταξίδια και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις ήταν ξεκάθαρη. Πηγαίνουμε εκδρομές όλο και περισσότερο μαζί, για παράδειγμα, με τις οικογένειες των αδελφών και τους παππούδες. Το μερίδιο τέτοιων οικογενειακών ταξιδιών στο Tjäreborg αυξήθηκε κατά περίπου 20% μόνο τον τελευταίο χρόνο, και αναμένεται ανάπτυξη και φέτος.

Έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό ότι τα ταξίδια τριών γενιών με παππούδες, παιδιά και εγγόνια αυξάνονται, αλλά το 2023 ήταν ρεκόρ. Ο χρόνος που περνάτε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα στις διακοπές είναι πραγματική πολυτέλεια, λέει η Jessica Virtanen.

Δημοφιλείς προορισμοί

Με διαφορά ο μεγαλύτερος προορισμός του Tjäreborg και το 2024 είναι τα Κανάρια Νησιά και ειδικά η Γκραν Κανάρια.

Η κορυφαία λίστα περιλαμβάνει επίσης παραδοσιακά αγαπημένα για διακοπές από την περιοχή της Μεσογείου. Στη σκιά των κορυφαίων αγαπημένων, οι ελαφρώς πιο εξωτικοί προορισμοί διακοπών Αίγυπτος και Πράσινο Ακρωτήριο έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Δεν βρίσκονται ακόμη στις πρώτες θέσεις με τον συνολικό τους όγκο, αλλά η ζήτηση έχει σαφώς αυξηθεί.

– Το Πράσινο Ακρωτήριο και η Αίγυπτος είναι ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις για τα γνωστά Κανάρια Νησιά. Αυτό το χειμώνα προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι η δημοτικότητα θα αυξηθεί μόνο τον επόμενο χειμώνα, λέει η Jessica Virtanen.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός για το καλοκαίρι που έρχεται είναι η Ελλάδα, της οποίας η ιδιότητα ως ο αγαπημένος προορισμός καλοκαιρινών διακοπών των Φινλανδών είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Οι μεγαλύτεροι προορισμοί διακοπών στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η Ρόδος. Η Κύπρος, που έχει γίνει ο τέταρτος πιο δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, μπορεί να αναφερθεί ως ανερχόμενος καλοκαιρινός προορισμός.

Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί διακοπών του Tjäreborg για το 2024

  1. Γκραν Κανάρια
  2. Τενερίφη
  3. Κρήτη
  4. Ρόδος
  5. Μαδέρα

money-tourism.gr