Περιφέρεια

Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδ/σου και Περιφέρειας, για την «Επέκταση και αναβάθμιση λιμένα Πηγαδιών Καρπάθου» ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου που σκοπό έχει τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα Καρπάθου και την ικανοποίηση των αναπτυξιακών αναγκών του νησιού

Στην έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την εκτέλεση του έργου  «Επέκταση και αναβάθμιση λιμένα Πηγαδίων Καρπάθου» προέβη με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, με τηλεδιάσκεψη.

Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του λιμανιού, για λογαριασμό του κυρίου του έργου, που είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι το έργο να δημοπρατηθεί εντός των πρώτων μηνών του 2024, προκειμένου η Κάρπαθος να αποκτήσει σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι ο υπάρχουσες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον τις αυξανόμενες ανάγκες του νησιού, ως εκ τούτου  είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η επέκταση όσο και η συνολική αναβάθμισή τους.

Το έργο αφορά στη δημιουργία νέας αποβάθρας, συνολικού μετώπου 200 μ., και διαδρόμου πρόσβασης προς αυτή με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, την ασφάλεια και την αναβάθμιση  του λιμένα Πηγαδιών Καρπάθου. Η οργάνωση της χερσαίας επιφάνειας περιλαμβάνει την πρόβλεψη, χώρων επιβίβασης/αποβίβασης επιβατών, αποθήκευσης εμπορευμάτων, στάθμευσης οχημάτων, αποθήκευσης εξοπλισμού λιμένα, χώρος κτιρίου εξυπηρέτησης χρηστών, χώρος αναμονής οχημάτων προς φόρτωση στα πλοία και προσωρινής στάθμευσης των ασυνόδευτων φορτηγών οχημάτων, διαβάσεις πεζών καθώς και διαμόρφωση κυκλικού κόμβου για την οργάνωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τη σύνδεση του λιμένα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Στο χερσαίο χώρο του λιμένα προβλέπεται επίσης ηλεκτροφωτισμός και δίκτυο ύδρευσης.

Πιο αναλυτικά, ο  σχεδιασμός των έργων και της προτεινόμενης λύσης επέκτασης πραγματοποιείται στα ανατολικά και βόρεια του Γαρόνησου και περιλαμβάνει τη νέα αποβάθρα και το διάδρομο πρόσβασης προς αυτή αφορά τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την αναβάθμιση  του λιμένα Πηγαδιών Καρπάθου.

Η νέα πρόσθετη χερσαία επιφάνεια των προτεινόμενων έργων ανέρχεται σε 13.050 μ2. Στα πλαίσια του σχεδιασμού, προβλέπεται η καθαίρεση τμήματος του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου, μήκους περίπου 40 μ, ώστε να δημιουργηθεί το νέο στόμιο του λιμένα.

Με τα έργα επέκτασης δημιουργείται αποβάθρα συνολικού μετώπου 200 μ, βάθους 11,50 μ και πλάτους 41,00 μ. Στο βόρειο μέτωπό της δύναται να πρυμνοδετεί Ε/Γ-Ο/Γ σκάφος της ακτοπλοΐας μήκους μέχρι 200 μ και περιστασιακή πλαγιοδέτηση κρουαζιερόπλοιου μήκους μέχρι 170 μ. Στο δυτικό μέτωπο της δύναται να πλαγιοδετεί εμπορικό Φ/Γ πλοίο μήκους μέχρι 75 μ και περιστασιακά Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο της ακτοπλοΐας μήκους μέχρι 150 μ.

Στα δυτικά κρηπιδώματα της δημιουργούμενη λιμενολεκάνης δύναται να εξυπηρετούνται ταυτόχρονο 8 ημερόπλοια μήκους μέχρι 30 μ με πρυμνοδέτηση.

Η οργάνωση της χερσαίας επιφάνειας περιλαμβάνει την πρόβλεψη, χώρων επιβίβασης/αποβίβασης επιβατών, αποθήκευσης εμπορευμάτων, στάθμευσης οχημάτων, αποθήκευσης εξοπλισμού λιμένα, χώρος κτιρίου εξυπηρέτησης χρηστών, χώρος αναμονής οχημάτων προς φόρτωση στα πλοία και προσωρινής στάθμευσης των ασυνόδευτων φορτηγών οχημάτων, διαβάσεις πεζών καθώς και διαμόρφωση κυκλικού κόμβου για την οργάνωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τη σύνδεση του λιμένα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Στο χερσαίο χώρο του λιμένα προβλέπεται επίσης ηλεκτροφωτισμός και δίκτυο ύδρευσης.