Εκδηλώσεις

Παρουσία της νέας Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer η έκθεση κεραμικής σύγχρονης τέχνης στο Κατάλυμα της Γαλλίας

Με την έκθεση κεραμικής των Κωνσταντίνας Λαζαρίδου (Ελλάδα) και Chloé Vernerey (Γαλλία) ολοκληρώθηκε η 5η καλλιτεχνική διαμονή σύγχρονης κεραμικής τέχνης στο Κατάλυμα της Γαλλίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 10/11/2023 παρουσία της νέας Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κυρίας Laurence Auer και του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Nicolas Ebalyn που ήρθαν στη Ρόδο για την περίσταση.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος, η κα Αναστασία Χατζημάρκου, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Salim Kırcalıali, η Υποπρόξενος της Μ. Βρετανίας κα Ράνια Κοσσιώρη, ο Γενικός Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος κ. Nicolas Ebaylin, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΕΚ Γεννηματάς κα Βάνα Μανωλάκη, το μέλος του ΔΣ Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κα Μαριτάνα Αλακιώτου- Ανθοπούλου, η πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Νεκταρία Δασακλή, ο διακεκριμένος κεραμίστας κ. Κώστας Νεοφύτου, η καλλιτεχνική συντονίστρια κα Elina Belou, ο καθηγητής κ. Φ. Καλαβάσης, η κα Γ. Ζακοπούλου, η κα Έλλη Παρασκευά, η κα Μαρία Μιχαλάκη-Κόλλια, η κα Αντα Καραγιάννη, η κα Λίτσα Παρασκευά, ο κ. Γ. Τζεδάκης, ο κ. Γ. Μπαρμπούτης, ο κ. Γ. Καμπουρόπουλος, ο κ. Φ. Τσαλαχούρης, ο κ. Μ. Σαρούκος, ή κα Μυρσίνη Λενούδια, εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο του τουρισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, της εκπαίδευσης, Γάλλοι υπήκοοι κάτοικοι Ρόδου, φιλότεχνο κοινό και πολλοί φίλοι του Καταλύματος.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κα Αλίκη Μοσχή.

Οι καλλιτέχνιδες παρουσίασαν συνολικά 32 ολοκληρωμένα εκθέματα αλλά και πολλά πειραματικά έργα, που απεικόνιζαν τα διαφορετικά στάδια ερευνητικής διαδικασίας πριν το τελικό αποτέλεσμα. Μοιράστηκαν με το κοινό την ξεχωριστή εμπειρία τους κατά την διάρκεια της δίμηνης παραμονής τους στο νησί, την επαφή με τους

κατοίκους, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κεραμική παράδοση της Ρόδου. Την βραδιά συνόδεψε μουσικά ο ταλαντούχος Δάμων Παπακυριακού μαγεύοντας το κοινό με τις μελωδίες του.

Η έκθεση αλλά και συνολικά το πρόγραμμα αναβίωσης της κεραμικής τέχνης στη Ρόδο απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από όλους τους παρευρισκόμενους.

Η καλλιτεχνική διαμονή αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και έχει την στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου.

Το Πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Γαλλικής Πρεσβείας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τον Ιούλιο του 2020 και απορρέει από την κοινή επιθυμία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος για την ενδυνάμωση των επαγγελμάτων τέχνης στη Ρόδο μέσα από τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγών που ενθαρρύνει τη συνάντηση των τοπικών παραδοσιακών τεχνικών με τις διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης δημιουργίας.