Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης

Φωταγώγηση από τις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου και Κρήτης για την ανάδειξη της αξίας της δωρεάς του ομφαλικού αίματος

Για δεύτερη χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην εβδομάδα ενημέρωσης, από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου, για τα Βλαστοκύτταρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (15η Νοεμβρίου), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης.

Οι δράσεις της Εβδομάδας Ενημέρωσης έχουν σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, αλλά και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών, στις οποίες συμμετέχουν και φέτος, εκτός της Περιφέρειας Κρήτης, και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Δήμος Χανίων, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟπΑ) της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη καθώς και πλήθος ακόμα τοπικών φορέων της Κρήτης.

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 7:00 μ.μ. το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθούν στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη των δράσεων της Εβδομάδας Ενημέρωσης.

Για την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου, Χαρούλα Γιασιράνη, δήλωσε: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναζητά εντός και εντός των ορίων της δράσεις ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας. Για δεύτερη χρονιά ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τη ΔηΤΟΒ Κρήτης με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη χρησιμότητα του ομφαλικού αίματος, ώστε αυτό το πολύτιμο για τη ζωή αγαθό, να δωρίζεται για τους συνανθρώπους μας με αιματολογικές ασθένειες ή εκφυλιστικά νοσήματα και ν’ αξιοποιείται για καινοτόμες θεραπείες».

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης,  Ελένη Παπαδάκη, ανέφερε: «Είναι χαρά μας που και εφέτος πραγματοποιούμε για έβδομη συνεχή χρονιά την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα και το ομφαλικό αίμα, με τη σύμπραξη φέτος της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟπΑ) της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν «.Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Η Παγκόσμια αυτή ημέρα μας φέρνει όλους πιο κοντά, δίδοντας μας την ευκαιρία να αναδείξουμε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των Δημοσίων Τραπεζών ομφαλικού αίματος στο δημόσιο σύστημα υγείας, για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού σε επίπεδο Μεταμοσχεύσεων, Κυτταρικών θεραπειών και Αναγεννητικής Ιατρικής. Τονίζουμε για ακόμη μία φορά την ανάγκη για ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας με ισότιμη και έγκαιρη προσβασιμότητα σε θεραπείες, καθώς και στοχευμένες πολιτικές αύξησης Δοτών αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς επίσης το ΠΑΓΝΗ και την 7η ΥΠΕ για τη διαρκή στήριξη τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, όπως και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και όλους τους συλλόγους και συνεργάτες, για την ενεργή σύμπραξη τους στην διάδοση του μηνύματος ζωής μέσα από τη δωρεά ομφαλικού αίματος».

Μεταξύ των δράσεων της εβδομάδας ενημέρωσης, που διοργανώνονται σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, το ευρύ κοινό – για έκτη συνεχή χρονιά – μπορεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, να επισκεφτεί διαδικτυακά την ανανεωμένη, με νέα έργα, Εικονική Εικαστική Έκθεση ιατρών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotent colors: Painting for the Stem Cells Awareness Week» η οποία μέσα από την τέχνη φέρνει στο προσκήνιο τις ερευνητικές και κλινικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων και την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, διαδίδοντας το μήνυμα της χρησιμότητας τους, και διεύρυνσης της έρευνας και των κλινικών τους εφαρμογών, όπως εξηγεί ο εμπνευστής και συντονιστής της Έκθεσης Δρ. Χρήστος Τσαγκάρης.

Για επικοινωνία με τη ΔηΤΟΒ Κρήτης: info@cordbloodbankcrete.gr , Tηλ. 2810-394726, 6930847253
Επικοινωνία για ΜΜΕ και δημοσιογράφους: press@cordbloodbankcrete.gr

#StemCellAwarenessWeek2023  #WCBD23 #WorldCordBloodDay  #ΔωριζωΟμφαλικοΑιμα
#ΔηΤΟΒΚρητης   #Περιφερεια_Κρητης   #creteregion   #RegionOfSouthAegean #DonateCordBlood
#ΟμφαλικοΑιμα  #Βλαστοκυτταρα
#itsnotasecretanymore  #JohnAtHisBest #JohnwonTHErace  #OlinaforCBBC

Ακολουθείστε τη ΔηΤΟΒ Κρήτης  Facebook @cordbloodbankcrete.gr   X(twitter@PublicCBBC

YouTube Cord Blood Bank Crete

Εικονική ξενάγηση στη ΔηΤΟΒ Κρήτης