η κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο πεδινό τμήμα της περιοχής του νησιού μας που επλήγη από τις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου
Περιφέρεια

Ρόδος: Ξεκινά η κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο πεδινό τμήμα της περιοχής του νησιού μας που επλήγη από τις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου

 

Ξεκινά σήμερα  Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 η κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο πεδινό τμήμα της περιοχής του νησιού μας που επλήγη από τις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου

Τα έργα θα εκτελεστούν συγκεκριμένα στην κεντρική και νότια Ρόδο, είναι ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστούν από την εταιρεία P&C Development SA, η οποία υπέγραψε χτες και την ανάλογη εργολαβική σύμβαση στην περιφέρεια.

Τη σύμβαση για τα έργα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατασκευάσει εκείνη το έργο, ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι να έρθει η κρατική χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε καταγραφή, αποτύπωση και πρόταση από πλευράς της για το τι πρέπει να γίνει στις περιοχές αυτές, κάτι που έγινε μέσα σε 48 ώρες.

Ακολούθως κλιμάκιο από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών πήγε στην περιοχή για αυτοψία και οριοθετήθηκε το σημείο της παρέμβασης.

 

«Δεν ξέρω τι θα γίνει στα ορεινά αλλά δεν έχουμε καμία ευθύνη. Είναι της Δασικής Υπηρεσίας. Το έργο βγήκε στον αέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και είναι ό,τι συντομότερο έχει γίνει ποτέ, αφού τηρήθηκε όλη η νομοθεσία αν και οι Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες»  τόνισε ο κ.Χατζημάρκος.

 

Ο  διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Λυμπερόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου που κατάφεραν να προχωρήσει η διαδικασία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε αναλυτικά στα στάδια που ακολουθήθηκαν.

Αρχικά, προσδιορίστηκε το περίγραμμα της περιοχής που επλήγη, με χρήση δορυφορικών εικόνων και με χρήση του εργαλείου Copernicus.

Στη συνέχεια έγινε αντιπαραβολή με το υδρογραφικό δίκτυο της Ρόδου ώστε να διαπιστωθεί ποιες λεκάνες απορροής ήταν μέσα στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Αφού προσδιορίστηκαν οι λεκάνες καθορίστηκαν και τα ρέματα στην πεδινή κοίτη των οποίων μπορούσαν να γίνουν οι παρεμβάσεις. Με κλιμάκιο της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. έγιναν αυτοψίες και καταγραφές στις περιοχές και προχώρησε η σύνταξη της μελέτης.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά όπως είπε, κυρίως την κατασκευή συρματοκιβωτίων που προσφέρουν την ενίσχυση των πρανών της κοίτης των ρεμάτων, δηλαδή κατασκευάζονται για να μη σπάσουν τα ρέματα στην περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων κι έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα σε οικισμούς και στο οδικό δίκτυο που τους ενώνει.

Οι περιοχές παρέμβασης 

– Μαλώνα, στο ρέμα Μάκαρη, στο οποίο συμβάλουν τα δύο μικρότερα ρέματα Χας και Πλατανερός θα γίνει προστασία μίας αρδευτικής δεξαμενής με συρματοκιβώτια σε απόσταση 100 μέτρων ενώ και σε 1,5 χλμ θα γίνει η κατασκευή συρματοκυβωτίων στην αριστερή όχθη του Πλατανερού ποταμού. Στο ρέμα Χας θα γίνει παρέμβαση 450 μέτρων με συρματοκιβώτια για να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες. Στην εκβολή του Μάκαρη στο Χαράκι που χρήζει προστασίας κι εκεί θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια. Συνολικά θα γίνει έργο σε έκταση 2,5 χλμ

– Λάρδος στο ρέμα Φονιάς που περνά δίπλα από τον οικισμό και έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλες πλημμύρες, θα αφαιρεθούν τα φερτά υλικά ώστε να κατασκευαστούν συρματοκιβώτια, για να μην υπερπηδήσει το νερό τις όχθες. Θα γίνουν έργα μήκους 2,5 χλμ. Υπάρχει επίσης και το ρέμα Μεριδιάτης όπου θα γίνει το ίδιο έργο.

– Ανάμεσα σε Ασκληπειό και Λάρδο υπάρχει το ρέμα Κηπηρίωνας, που εκβάλει σε ξενοδοχειακή περιοχή με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και σε δρόμους στο οποίο επίσης θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια.

– Στο Κιοτάρι καταγράφηκαν 15 μικρά ρέματα που διασταυρώνονται με την επαρχιακή οδό. Ο ανάδοχος θα καθαρίσει τα κλαδιά στα ρέματα για να προστατευτούν τα τεχνικά έργα.

– Βάτι, όπου υπάρχει ο Γενναδενός ποταμός με τα δύο μικρότερα ρέματα, Γέροντας και Καλοκαιρινός, υπάρχει ένα χαμηλό σημείο κοντά στο γήπεδο, στο οποίο θα υπάρξει παρέμβαση καθώς επίσης και σε εκβολή του όπου θα χτιστούν τα αναχώματα και θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια.

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά  θα υπάρχει επίβλεψη από την περιφέρεια και τους επιστήμονές της, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζημάρκος, τα έργα θα εκτελεστούν σε συνολικά 24 ποτάμια στα οποία θα γίνουν εξειδικευμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις με σκοπό τη θωράκιση από φαινόμενα που μπορούν να προβλεφθούν.