Ελλάδα

Σε αυξημένη επαγρύπνηση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό Έντονη κινητικότητα Τουρκικών Πολεμικών πλοίων απέναντι από τη Ρόδο

Σε αυξημένη επαγρύπνηση έχει τεθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εξαιτίας της παρουσίας τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο του τουρκικού στόλου, μεγάλο μέρος του οποίου, με επικεφαλής το ελικοπτεροφόρο «Ανατολού», απέπλευσε νωρίς σήμερα το πρωί από τη ναυτική βάση του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, με κατεύθυνση το βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικοπτεροφόρο συνοδεύεται από τουλάχιστον 10 μεγάλες μονάδες του τουρκικού στόλου, όπως φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και Perry αλλά και από αρκετά μικρότερα πλοία, όπως κορβέτες τύπου ada και πλοία ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ κινείται δυτικά των ελληνικών ακριτικών νησιών. Ο τουρκικός στόλος εμφανίζεται να πλέει με χαμηλές ταχύτητες και σε σχηματισμό, πραγματοποιώντας μία διέλευση αφού δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια σημαντική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονας χώρας.

Ο τρόπος που πλέουν τα τουρκικά πλοία χαρακτηρίζεται ως «παρέλαση» κάτι που στη ναυτική αργκό σημαίνει ότι ο σχηματισμός πλέει σχετικά αργά, επιλέγοντας να κινηθεί στο όρια ανάμεσα στα ελληνικά και τα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου.

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης κινούνταν βορειοδυτικά της Τήλου, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν και ελληνικά πολεμικά σκάφη με την εντολή να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους. Η μετακίνηση του τουρκικού στόλου ενδέχεται να συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εξακολουθεί να μαίνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δεδομένου ότι τελικός προορισμός του τουρκικού στολίσκου φαίνεται να είναι η ναυτική βάση στη θάλασσα του Μαρμαρά.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία ενδέχεται να θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα κυρίως προς την Ουάσινγκτον ότι η ίδια είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή και θέλει να έχει βασικό λόγο στις όποιες αποφάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη δημιουργίας της νέας ισορροπίας δυνάμεων κυρίως στην Μέση Ανατολή», λένε αρμόδιες πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι, εκτιμούν πως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονικής περιόδου και ενώ η ελληνοτουρκική προσέγγιση βρίσκεται σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν έχει κανέναν λόγο να λειτουργήσει προκλητικά έναντι της χώρας μας. «Βεβαίως εμείς από την πλευρά μας και σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» καταλήγουν με νόημα.

protothema.gr