Χρύσα Καραγιάννη
Νότιο Αιγαίο Πολιτική

Χρύσα Καραγιάννη: 25/9 Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Από την υποψήφια Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής δεν προσφέρεται για κανενός είδους εορτασμούς και μεγάλα λόγια, ειδικά στη χώρα μας. Μάλλον ως εθνική ημέρα πένθους έπρεπε να είχε κηρυχθεί μετά τις τόσες καταστροφές που υπήρξαν…

Ζούμε σε μια ανοχύρωτη χώρα, της οποίας η πολιτική ηγεσία (κεντρική κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων) αρέσκεται στο να επαναλαμβάνει ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και έγκαιρα – όπως άλλωστε γράφουν στα πρακτικά των συσκέψεων των οργάνων πολιτικής προστασίας – και ότι κινήθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά σε βοήθεια όσων κινδύνευαν, όταν οι εικόνες από τον θεσσαλικό κάμπο, τη Ροδόπη, τη Δαδιά τη Ρόδο.. μαρτυρούν το αντίθετο: ανυπαρξία έργων, καθυστέρηση & αναποτελεσματικότητα στις παρεμβάσεις αντιμετώπισης και ανακούφισης των πληγέντων, υποστελέχωση και μη επαρκής χρηματοδότηση των υπηρεσιών και των ανάλογων φορέων. Και μπορεί οι καταστροφές από το μένος των φυσικών φαινομένων να είναι η πραγματικότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, ωστόσο η ρητορική του «είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε καύσωνα/καταιγίδα» είναι άτοπη και δείχνει την υποκρισία των φορέων της αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου κυβερνώντος χώρου) .

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ, όπως αναφέρουν στους απολογισμούς τους, έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια για έργα, και μάλιστα αντιπλημμυρικά, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα εξ αυτών είναι στα χαρτιά, ενώ πολλά από όσα έγιναν κατέρρευσαν από τις κακοτεχνίες. Εθνικοί και περιφερειακοί άρχοντες ρίχνουν οι μεν τις ευθύνες στους δε και τελικά όλοι παραμένουν στη θέση τους και διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Εμείς στο συνδυασμό «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεσματική πολιτική προστασία και ασφάλεια για τους πολίτες υπάρχει όταν διαχειριζόμαστε προληπτικά το περιβάλλον με σχέδιο και στόχο την ανθεκτικότητα των νησιών και των

δραστηριοτήτων που χωροθετούνται σε αυτά και παράλληλα στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Με ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και διαφανείς διαδικασίες σχεδιασμού και διακυβέρνησης που περιλαμβάνουν το τετράπτυχο Αυτοδιοίκηση – Πανεπιστήμιο – Επιχειρηματικοί Φορείς – Πολίτες μπορούν τα νησιά μας να κινηθούν ουσιαστικά προς την βιωσιμότητα, προκειμένου εμείς και οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουμε τη ποιότητα ζωής που δικαιούμαστε.

Ας αποτελέσει αυτή η μέρα, λοιπόν, το εφαλτήριο για ν’ αναγνωρίσουμε την ευθύνη που αναλογεί σε μια ανερχόμενη περιφερειακή αρχή, ατενίζοντας σε ένα μέλλον όπου ο πολίτης ζει εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να φοβάται να χάσει τη ζωή και τη περιουσία του από τα φυσικά φαινόμενα.