Περιφέρεια

Στέργος Στάγκας για Φιλέρημο: Η προσεχώς ανάδειξη και των θρησκευτικών μνημείων θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη λειτουργική ανάδειξη του Λόφου των μοναδικών μνημείων – μείγμα όλων των αιώνων 

 

Εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 23/9/23 από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο το έργο Ανάδειξη και Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου Φιλερήμου πρ: 1.350.000€ πόροι από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου και μελέτη εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ. το 2004.
Η Υπουργός ενθουσιάστηκε με το Λόφο , το περιβάλλον , το δάσος , τη θέα , αρχαιολογικά , βυζαντινά , ιπποτικά και θρησκευτικά μνημεία που συντηρήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν με πλήρη φωτισμό , καθώς και κτηριακές εγκαταστάσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις .
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος εκφράζοντας μέγιστες ευχαριστίες για τα 40 έργα στα Δωδ/σα Υπ. πολιτισμού αξίας άνω των 70.000.000 με πρώτο το εθνικό θέατρο Ρόδου χρηματοδοτούμενο με 17.000.000€ .
Στέργος Στάγκας για την Φιλέρημο: Η προσεχώς ανάδειξη και των θρησκευτικών μνημείων θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη λειτουργική ανάδειξη του Λόφου των μοναδικών μνημείων – μείγμα όλων των αιώνων
Ικανοποιημένος από το άριστο αποτέλεσμα των ενεργειών – δράσεων- εργασιών όλων των φορέων τους οποίους ευχαρίστησε .
Ανακοίνωσε την ένταξη της Β φάσης και χρηματοδότησης για την ανάδειξη του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής , του Ηγουμενείου , τα Κελλιά ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου , καθώς και την επέκταση της πυρόσβεσης δυτικά του λόφου .
Υπενθυμίζουμε ότι με δαπάνες της Π.Ν.Α. αναστηλώθηκε το καμπαναριό της Ιεράς Μονής πρ. 310.000€ το 2020.
Ο τ. Δήμαρχος Ιαλυσού και ειδικός σύμβουλος της Π.Ν.Α. αρμόδιος για Τεχνικά Θέματα Στέργος Στάγκας αναφέρθηκε στην διαχρονική ιστορία κατοίκησης της Ιαλυσού εδώ και 4000 χρόνια τουλάχιστον και τις θέσεις ΑΧΑΪΑ – ΟΧΥΡΩΜΑ .
Απέδωσε δώρο τον Αρχαίο Νόμισμα Ιαλυσού 6ου- 5ου αιώνα Π.Χ. στην Υπουργό και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου την Εικόνα της Παναγίας Φιλερήμου .
Η Παναγία όλων των Χαρίτων – αντίγραφο COPIA DI RODI.
Τα εγκαίνια έγιναν την ίδια μέρα 23-9-2008 όταν ήλθε από το Μαυροβούνιο αντίγραφο της Ιεράς εικόνας της Παναγίας Φιλερήμου .
Η προσεχώς ανάδειξη και των Θρησκευτικών μνημείων θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη λειτουργική ανάδειξη του Λόφου των μοναδικών μνημείων – μείγμα όλων των αιώνων .
Οι ευχαριστίες προς τους ανωτέρω , την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου Πρωτοσ. Θεωνά καθώς και την διεύθυνση αρχαιοτήτων , την διευθύντρια Δωδεκανήσου κ. Μάνια Μιχαηλίδου , το επιστημονικό και εργατικό προσωπικό εκφράζονται ” Μετά τιμής “.
Ο τ. Δήμαρχος Ιαλυσού και ειδικός σύμβουλος της Π.Ν.Α. Στέργος Σ. Στάγκας .