Περιφέρεια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση Ενδιαφερομένων Μερών της Κοινότητας Πρακτικής της Ρόδου του έργου ICARIA

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση Ενδιαφερομένων Μερών της Κοινότητας Πρακτικής της Ρόδου του έργου ICARIA, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διοργανώθηκε την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην αίθουσα Εθιμοτυπίας.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «ICARIA: Βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων», στο οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος, με την πολύτιμη συνδρομή εκπροσώπων του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”, τεχνικού εταίρου του ICARIA.
Το καλωσόρισμα και η έναρξη της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτισμού Δωδ/σου, κ. Χρήστο Μπάρδο, ο οποίος είπε και λίγα λόγια αναφορικά με το έργο.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δρ. Αθανάσιος Σφέτσος, Διευθυντής Έρευνας στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ, κάνοντας μια πιο αναλυτική παρουσίαση του ICARIA σχετικά με τους στόχους, τις κύριες δράσεις και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ακολούθησαν η παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και των κλιματικών δεδομένων του νησιού της Ρόδου από τον Δρ. Ιωάννη Ζαρίκο, Επιστημονικό Συνεργάτη στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας, του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ.
Ως μία από τις τρεις περιοχές όπου θα εφαρμοστούν οι περιπτωσιολογικές μελέτες του ICARIA, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιούργησε την Κοινότητα Πρακτικής (Community of Practice-CoP) στο νησί της Ρόδου με τη συμμετοχή σχετικών ενδιαφερομένων μερών διαφορετικών ειδικοτήτων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εργαλεία και οι μέθοδοι που θα αναπτυχθούν από το έργο θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
Έτσι, στην πρώτη αυτή συνάντηση της Κοινότητας Πρακτικής κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων χάραξης πολιτικής, φορέων εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας, τοπικών αρχών και του τριτογενούς τομέας από το νησί της Ρόδου για μία άσκηση επί χάρτου πιθανών μελλοντικών σεναρίων, την οποία ακολούθησε μια πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους παράγοντες κλιματικής αλλαγής και πώς επηρεάζουν το νησί της Ρόδου.
Συγκεκριμένα, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χρήστος Ευστρατίου με την ιδιότητα του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κος Νεκτάριος Φλοσκάκης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κος Σταύρος Τσαντής, ο Υπολιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου κος Γεώργιος Πρέντζας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κος Κωνσταντίνος Σπανός, ο κος Χρήστος Μιχαλάκης από το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο κος Γεράσιμος Παρασκευάς από το Παράρτημα Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο κος Αναστάσιος Νικολός από τη ΔΕΥΑΡ.