Δήμος

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης στο studio του RV Η πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, στην πορεία προς τις εκλογές (HX)

Ο Δήμαρχος Ρόδου κι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, Αντώνης Καμπουράκης, φιλοξενήθηκε σήμερα στο στούντιο του Real Voice 99.5 και την εκπομπή της Ρένας Παυλάκη, “Πρωινό Εξπρές”, στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη  εφ’ όλης της ύλης στην πορεία προς τις κάλπες, σε έναν απολογισμό της τετραετίας και το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

“Είμαι πανέτοιμος για τη διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου, είναι μία σημαντική ημερομηνία για μένα”, τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Με δύναμη για τη Ρόδο”, στην πρώτη τοποθέτησή του. “Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποδείχθηκε ότι ο τόπος χρειάζεται ικανούς ανθρώπους στην Αυτοδιοίκηση”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ψηφοδέλτιο του απαρτίζεται από 500 ονόματα, με πολλά νέα πρόσωπα και άτομα ικανά με αυτοδιοικητική εμπειρία.

“Λίγα λόγια, πολλά έργα. Ο τόπος χρειάζεται έναν Δήμαρχο που να συνενώνει, να συνομιλεί με την κεντρική πολιτική ηγεσία, με τον Πρωθυπουργό, με την Ευρώπη, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Η Ρόδος δεν έχει ανάγκη ούτε τοξικότητα, ούτε διαμαρτυρίες, με χαρακτηρίζει ο πολιτικός πολιτισμός – Η Ρόδος μας είναι αρκετά ώριμη να αντιμετωπίζει κρίσεις”, τόνισε ο κ. Καμπουράκης

 

Αναφέρθηκε στις εκλογικές συνεργασίες, στις πυρκαγιές που έπληξαν τη Ρόδο και την επόμενη μέρα, την επιτυχημένη πορεία του τουρισμού, την καθημερινότητα όπως τους τομείς της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης, την άριστη συνεργασία του με την κεντρική πολιτική διοίκηση και προσωπικά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, αναφερόμενος στα έργα που έτρεξαν την παρούσα θητεία που ολοκληρώνεται, και στα επιτεύγματα στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού κλπ.

Για τη σύμπραξη με τον Στράτο Καρίκη το 2019 και σήμερα με τους κ.κ. Σάββα Διακοσταματίου και Γιάννη Φλεβάρη, ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι:”Για μένα οι πόρτες ήταν πάντα ανοικτές. Είμαι άνθρωπος που συνενώνει”, είπε σχετικά και πρόσθεσε: “Τέσσερα χρόνια ήταν μία παράταξη και αυτό απέδειξε ότι είμαι ένας άνθρωπος που ενώνει και συνενώνει. Όλοι εργαζόμαστε για το καλό με τα χρήματα του κόσμου, για όφελος του πολίτη”.

Ως προς τη συγκρότηση του συνδυασμού του που ολοκληρώνεται και θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες, ο κ. Καμπουράκης επισήμανε χαρακτηριστικά: “Θα εκπλαγείτε με τα ονόματα των 500 υποψηφίων που στελεχώνουν το συνδυασμό μας. Προσελκύουμε πολλούς ικανούς και εκλεκτούς στο ψηφοδέλτιό μας. Θα ήθελα να αφήσω πίσω μία υστεροφημία για κάποια έργα επί των ημερών μου”.

Για την εξαιρετική συνεργασία που είχε όλη την τετραετία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο Δήμαρχος Ρόδου επισήμανε ότι “ο κ. Χατζημάρκος προχώρησε θέματα και προβλήματα με σοβαρή δουλειά που είχαν μείνει στάσιμα για δεκαετίες, όπως στον Πολιτισμό ή τα σκουπίδια”. Το Ταμείο Στήριξης δίνει μεγάλες ευκαιρίες, σημείωσε επιπροσθέτως.

Η ενασχόληση μου με το Δήμο είναι μία υποχρέωση. Τώρα με καλύτερη ομάδα, με ανθρώπους που ξέρουν να διοικήσουν πάμε στις εκλογές, δήλωσε ο Δήμαρχος

“Ο Ροδίτης θα δει να κλείνουν θέματα την επόμενη πενταετία. Σήμερα υπάρχουν σύμμαχοι, κεντρικά με την Κυβέρνηση, τοπικά με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα δείξουμε ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας τις 40 ημέρες που απομένουν. Μπροστά με γνώση, με ανθρώπους σημαντικούς, με το προσωπικό του Δήμου και με τα εργαλεία μας. Θα δείτε πολύ μεγάλα προγράμματα και για την ύπαιθρο που δεν πρέπει να υποτιμούμε”, επισήμανε για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Αν πληγώνεται σε ανθρώπινο επίπεδο από συμπεριφορές που αντιμετώπισε με απομακρύνσεις στελεχών που ήταν δίπλα του, όπως στην περίπτωση του Αλέξανδρου Κολιάδη που ήταν από τους πλέον στενότερους συνεργάτες του με πολλές αρμοδιότητες και παραιτήθηκε 4 μήνες πριν τις εκλογές, ο κ. Καμπουράκης ήταν απόλυτος και απάντησε κατηγορηματικά, όχι: “Με κάνουν πιο σκληρό τέτοιες συμπεριφορές. Ο πολιτικός πολιτισμός όχι με χαρακτηρίζει, αλλά με κυριαρχεί. Η Ρόδος έχει ανάγκη από ένα καλύτερο αύριο”.

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Καμπουράκης, επισήμανε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα της καθαριότητας και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που ταλανίζει το νησί διαχρονικά επί δεκαετίες. “Και βέβαια κάναμε λάθη. Προερχόμενος από τον επιχειρηματικό κόσμο, ανέλαβα τη μέγιστη ευθύνη, τη διοίκηση του Δήμου Ρόδου. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση. Αν έγιναν κάποια πράγματα με τον καλύτερο τρόπο, είμαι υπερήφανος που βρισκόμουν στο τιμόνι του Δήμου. Η καθαριότητα δεν είναι αυτό που θα έλεγα ότι είμαι υπερήφανος. Ξεκινήσαμε ένα πολύ δικαιότερο σύστημα. Μη ξεχνάμε τις μειώσεις που πήραν όλοι στη Ρόδο, κάτι που τους το οφείλαμε. Καθαριότητα δεν είναι μόνο η αποκομιδή, αλλά και τι τα κάνουμε αυτά. Μην ξεχνάμε το μεγάλο στοίχημα, το project Rhodes Co -Lab μέσα από συνεργασίες, με την ΠΝΑΙ και την TUI. Δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτά που συνέβησαν στο θέμα της καθαριότητας. Πολλά είναι τα στοιχήματα που κερδίζονται. Ήμασταν αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτά που χρωστάμε στον κόσμο”, όπως είπε.

Για την περίπτωση του Αλέξανδρου Κολιάδη, ο κ. Καμπουράκης πρόσθεσε ότι: Αυτή τη στιγμή η Ρόδος δεν έχει ανάγκη ούτε τοξικότητα, ούτε διαμαρτυρίες. Δόξα τω Θεώ ο Δήμος, η Αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει αρκετά. Έγιναν πολλά και στο θέμα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Με τα χρήματα του ροδιακού λαού. Εμείς είμαστε απλοί διαχειριστές. Σε κάποιες περιπτώσεις δίνεται το δικαίωμα να πουν ότι δεν τα διαχειρίστηκαν όπως θα έπρεπε. Ο κ. Κολιάδης υπηρέτησε τη δημοτική αρχή για 4 χρόνια και τώρα ηγείται μίας παράταξης με την ομάδα του. Όμως η  διοίκηση του Δήμου είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την αντιπολίτευση και από την προεκλογική περίοδο”.

Ερωτηθείς για το συγκριτικό του πλεονέκτημα, στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Καμπουράκης, σχολίασε: Λίγα λόγια, πολλά έργα. Ο τόπος χρειάζεται έναν Δήμαρχο που να ενώνει, να συνενώνει, να συνομιλεί με την κεντρική πολιτική ηγεσία, με τον Πρωθυπουργό, με την Ευρώπη, με την Περιφέρεια.

Για τις πυρκαγιές και τις χυδαιότητες που ακούσθηκαν από μερίδα πολιτών εις βάρος του προσώπου του, ο Δήμαρχος Ρόδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ειπώθηκαν πάρα πολλά μέσα στις φωτιές. “Στις φωτιές βρισκόμουν από το πρώτο δευτερόλεπτο στα Απόλλωνα. Τίποτα δεν πρόκειται να θυσιαστεί στα καμένα. Πολύς κόσμος στερήθηκε την αυλή του, ένα εισόδημα, αλλά δε μπορεί κανείς να αφαιρέσει το δικαίωμα το κακό να περιορισθεί. Οι φωτιές ταυτόχρονα σε 12 διαφορετικά σημεία, με οδήγησαν στο να προβώ σε μηνύσεις στον Άρειο Πάγο. Είχαμε επανειλημμένες επισκέψεις και δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ο Δήμος μας ήταν πάντοτε εδώ, οι εργαζόμενοι δεν έλειψαν ούτε μισή ώρα από τα πόστα τους, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την πλευρά της έκανε ότι μπορούσε, οι εθελοντικές ομάδες και όλο το νησί έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Από την άλλη είδαμε και σε συντεταγμένα κράτη τι συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως είδαμε τι έγινε δυστυχώς στη Χαβάη των ΗΠΑ. Η Ρόδος μας είναι αρκετά ώριμη να αντιμετωπίζει κρίσεις”.

Στα επιτεύγματα της φετινής τουριστικής περιόδου που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και κινείται ανοδικά και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Ρόδο τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Καμπουράκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “οι αεροπορικές πτήσεις είναι πάρα πολλές προς το νησί μας. Κάποιοι δούλεψαν πολύ για να κάνουν τη Ρόδο κοντύτερα με άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.  Οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν, όμως οι αφίξεις επισκεπτών είναι πολύ περισσότερες. Θα κλείσουμε στα ίδια επίπεδα στα περσινά και με μικρή αύξηση. Δεν χωράνε ούτε τοξικότητα, ούτε τζόγος. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά ποια ήταν η ομάδα που συνένωσε τους πάντες”.

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στη σύμβαση εργασίας των Ξ/Υ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είμαι υπερήφανος για τη σύμβαση εργασίας που έγινε πέρσι με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως και αυτή του 2020. Σήμερα ο κάθε εργαζόμενος στο νησί έχει μία καλύτερη πληρωμή των κόπων του στη φορολογική του δήλωση. Με χρήματα νόμιμα, ασφαλιστικά κλπ του δίνει καλύτερο εισόδημα.

Για την αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών, είπε: Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο, μας έχει επιβάλει να έχουμε κοινή πολιτική στους σηματοδότες,

Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα  της πόλης που υφίσταται επί δεκαετίες διαχρονικά, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι μπορεί και να έχει χειροτερέψει. “Για τα νούμερα που πετυχαίνουμε σήμερα στον Τουρισμό, το κυκλοφοριακό είναι ένα πρόβλημα. Έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες που χαίρεσαι να τις χρησιμοποιείς. Λεωφορεία ήρθαν στο νησί, χρειάζεται και μία αλλαγή νοοτροπίας, η αστική ανάπλαση και το παραλιακό μέτωπο θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του προβλήματος”.

Καταλήγοντας ζήτησε από τους συνυποψηφίους του να αντιπαρατεθούν δημόσια σε ένα debate: “Θέλω ένα ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους, με τους αντιπάλους μου, ώστε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πιστός οπαδός της συνεργασίας, δεν έκλεισα ποτέ πόρτες, θα πρέπει να υπάρχει και να τηρείται η νομιμότητα”, είπε καταλήγοντας.

 

Πηγή RealVoice

της Νατάσας Παμπρή