Νότιο Αιγαίο Περιφέρεια Πολιτική

Απόλυτη κυριαρχία του Γ. Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο δείχνει έρευνα Τι απασχολεί τους νησιώτες

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, ξεπερνώντας εύκολα τον πήχη του 43%.

Την απόλυτη κυριαρχία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο πολιτικό σκηνικό του Νοτίου Αιγαίου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου καταγράφει η διαδικτυακή έρευνα της GOOD AFFAIRS που πραγματοποιήθηκε από τις 16 – 21 Αυγούστου 2023.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου που υποστηρίζεται από τη ΝΔ εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, ξεπερνώντας εύκολα τον πήχη του 43%.

Την υπεροχή του κ. Χατζημάρκου έχουν καταγράψει και οι δυο προηγούμενες διαδικτυακές έρευνες της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Ωστόσο το σημαντικό είναι πως αυτή τη δυναμική δεν ανέκοψαν οι υποψηφιότητες που ανακοίνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόσο η κ. Χρύσα Καραγιάννη που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου και δεν φαίνεται να απειλούν σε καμία περίπτωση την επανεκλογή και την τρίτη θητεία του κ.Γιώργου Χατζημάρκου στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αν και τα Δωδεκάνησα θεωρούνταν μέχρι πρότινος ένα από τα παραδοσιακά κάστρα της «προοδευτικής παράταξης» αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται πλέον.

Τόσο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών όσο και η δημοσκοπική δυναμική του κ. Χατζημάρκου υπογραμμίζουν την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσουν την πολιτική υπεροχή της ΝΔ και των επιλογών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σημειώνονται σοβαροί τριγμοί στο τοπικό ΠΑΣΟΚ καθώς προβεβλημένα στελέχη του αποφασίζουν να υποστηρίξουν τον Γιώργο Χατζημάρκο ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που αν και προειδοποίησε με παραπομπή στο πειθαρχικό και διαγραφές, δεν ανέκοψε την τάση συμμετοχής στελεχών του στο ψηφοδέλτιο του κ, Χατζημαρκου

Αν και οι περιφερειακές εκλογές θεωρούνται εκλογές με πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά από τις δημοτικές, η υπεροχή του νυν περιφερειάρχη μας δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών επίλεγε με βάση την προσωπικότητα του επικεφαλής.

Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Χατζημαρκος θεωρείται με μεγάλη διαφορά καταλληλότερος σε τομείς όπως η κοινωνική πολιτική και ο τουρισμός, ακόμη και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών παρά το γεγονός ότι η Ρόδος( η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων της περιφέρειας) επλήγη από τις πυρκαγιές.

Αν στη προσωπικότητα του επικεφαλής προστεθεί και η δυναμική των ψηφοδελτίων τότε η επικράτηση του κ Χατζημάρκου αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και αυτό διότι το ψηφοδέλτιο του κ Χατζημάρκου εμφανίζεται ιδιαίτερες ισχυρό σε αντίθεση με αυτό του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του δυσκολεύεται να το συμπληρώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, υπήρξε επαφή του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ μήπως υπάρξει κοινή κάθοδος αλλά σκόνταψε στην απαίτηση της κυριας Καράγιαννη να είναι επικεφαλής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τρίτο κόμμα στα Δωδεκάνησα και χωρίς βουλευτή

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως ο κ. Χατζημάρκος παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά του στην πάλαι ποτέ προοδευτική περιοχή της Δωδεκανήσου.

***

Το μέγεθος μιας πολιτικής τραγωδίας

Γράφει ο Δημήτρης Χόνδρος

Τα Δωδεκάνησα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πολιτικής πραγματικότητας.

Αν, κάποια χρόνια πριν, κάποιος υποστήριζε ότι το άθροισμα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μικρότερο του ποσοστού της ΝΔ θα τον περνούσαν για ανισόρροπο.

Ποτέ άλλοτε μια μάχη (Περιφέρεια ) δεν είχε κριθεί πριν καν αρχίσει και σε τέτοιο βαθμό.

Ο κ Χατζημαρκος δεν είναι ένα δυσθεώρατο πολιτικό μέγεθος. Δεν είναι πολιτικός του επιπέδου ενός Ζίγδη ενός Μαύρου ενός Παυλίδη, ενός Σκανδαλιδη. Αλλά αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον στα Δωδεκάνησα εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη ισχύ από όσο είχαν εκείνοι ακόμα και στις δόξες τους.

Είναι απόλυτα κυρίαρχος. Σε βαθμό που να θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε σημαντικούς δήμους των Δωδεκανήσων. Η μεγάλη του δύναμη είναι η αδυναμία των αντιπάλων του. Η πολιτική τραγωδία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ .

 

Πηγή  tovima.gr