Ρόδος

Ρόδος – Εικόνα ελπίδας : Ελαφάκια τρώνε σταφύλια και πίνουν νερό σε κτήμα


Ελπίδα δημιουργούν εικόνες από ελάφια στη Ρόδο, τα οποία έρχονται να μας θυμίσουν ότι η ζωή συνεχίζεται μετά την καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα.

Ο Μιχάλης Μπαλασκάς, στο χωριό Ίστριος στη Ρόδο, έχει εδώ και χρόνια μεριμνήσει για τα πλατώνια της Ρόδου – η επιστημονική του ονομασία είναι «Dama Dama» – που αναζητούν τροφή και νερό γύρω από το κτήμα του. Μάλιστα, παρατήρησε ότι από τις πρώτες μέρες της πυρκαγιάς αυξήθηκαν τα ελάφια κοντά στο κτήμα του.

Έτσι, έχει μεριμνήσει να τους προσφέρει σταφυλάκι (άκουνο), ενώ αγόρασε και μια ποτίστρα που γεμίζει με αυτόματο σύστημα για να υπάρχει συνεχώς νερό.

«Κάποια τα αναγνωρίζω πια και τους έχουμε δώσει και ονόματα. Με τα χρόνια τον έμαθαν και σταματούν εδώ για νερό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τον επαρχιακό δρόμο. Έτσι, είναι ασφαλή και αυτά και τα διερχόμενα αυτοκίνητα», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μπαλάσκας.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με τις καταγραφές, πριν από την πυρκαγιά στο «νησί των ιπποτών» υπήρχε προστατευόμενος πληθυσμός των ελαφιών που ξεπερνούσε τις 6.000.

Οι αισιόδοξες αυτές εικόνες έρχονται σε αντίθεση με αυτές με τα νεκρά ελάφια που είδαμε τις πρώτες μέρες της γειτονιάς.

Μένει τώρα να φανεί πώς τα ελάφια – σύμβολο της Ρόδου θα καταφέρουν να επιβιώσουν στα αποτεφρωμένα δάση, προστατευόμενες περιοχές του δικτυού «Natura 2000» και καταφυγίων άγριας ζωής