Τουρισμός

Ρόδος: Ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στον τουρισμό και στις κρατήσεις

Τι δήλωσε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, για την επόμενη μέρα στον τουρισμό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τις πληγές που άνοιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στον τουρισμό προσπαθούν να επουλώσουν οι επιχειρηματίες και οι τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου.

Για την κατάσταση στα ξενοδοχεία που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και την εικόνα στις κρατήσεις μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή Politics ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου.

Όπως ανέφερε, στο νότιο τμήμα της Ρόδου οι περιοχές που επλήγησαν και είχαν τα περισσότερα προβλήματα ήταν το Κιοτάρι, όπου 12 ξενοδοχεία εκκενώθηκαν, η Λάρδος, και τα Βλυχά της Λίνδου. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων ο κ. Παπαβασιλείου είπε ότι «έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία στα Βλυχά, όπου έχουν ανοίξει τρία μεγάλα ξενοδοχεία. Οι Πεύκοι της Λίνδου και η Λάβδος έχουν ανοίξει αλλά το Κιοτάρι καθυστερεί. Από τα 12 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει τα τέσσερα και τα υπόλοιπα περιμένουμε τις επόμενες μέρες να ανοίξουν» δήλωσε.

Τα ξενοδοχεία αυτά, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, προσπαθούν να επανέλθουν στην αγορά, αλλά η πληρότητα αυτή τη στιγμή είναι μικρή της τάξης του 5-10%. Ο ίδιος ανέφερε πως η περιοχή «είναι κρανίου τόπος και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η στάχτη που υπάρχει στο έδαφος καταλήγει στη θάλασσα ή στα ξενοδοχεία». Όπως επισήμανε τα ολοσχερώς καμένα ξενοδοχεία είναι τρία.

Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σημειώνοντας πως «ο Δήμος και η Περιφέρεια αντέδρασαν ακαριαία  και φυτεύουν πολλά δέντρα, όπως και τα ξενοδοχεία».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των κρατήσεων για τον Αύγουστο ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίπτωση της TUI UK, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επανέλθουν οι πτήσεις για τη Ρόδο στις 11 Αυγούστου, κάτι που ακολούθησαν και οι υπόλοιποι μικρότεροι tour operators.

«Γίνονται προσπάθειες να αλλάξει το κλίμα και η ημερομηνία αυτή» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και μία εβδομάδα του Αυγούστου να χαθεί για τα ξενοδοχεία η ζημιά θα είναι αρκετά μεγάλη.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του τουρισμού στο υπόλοιπο νησί απάντησε πως στο βόρειο τρίγωνο έχει ανακάμψει πλήρως. Εκεί οι κρατήσεις έχουν αποκατασταθεί και σιγά σιγά θα ακολουθήσει και η νότια Ρόδος, όπως εκτίμησε.

Σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού σε βρετανικό δίκτυο για δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για όσους τουρίστες έχασαν τις διακοπές τους λόγω των πυρκαγιών, είπε πως «είναι ένα εργαλείο marketing ισχυρό στα αυτά των πελατών μας». Ανέφερε ακόμη πως οι επιχειρηματίες περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα εξελιχθεί και πώς θα οργανωθεί η πρωτοβουλία.

naftemporiki.gr