Ρόδος: Το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης και το «ευχαριστώ» των τουριστών
Τουρισμός

Ρόδος: Το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης και το «ευχαριστώ» των τουριστών

Η λέξη #Rhodes, η Ρόδος δηλαδή στα αγγλικά, είναι από χθες από τους πιο δημοφιλείς όρους στο βρετανικό Twitter, καθώς πολλοί από τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξενοδοχεία του νησιού είναι Βρετανοί.

Διαβάζοντας κάποια από τα 30.000 tweets που έχουν γραφτεί από χθες και μέχρι αυτή την ώρα, και εμπεριέχουν τη λέξη «Rhodes», γίνεται προφανές ότι το θέμα έχει προκαλέσει ένα σημαντικό ντιμπέιτ στα βρετανικά σόσιαλ μίντια: ήταν η φωτιά εμπρησμός ή αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής; Το Twitter έχει χωριστεί σε όσους κρούουν τον κώδωνα για τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, και σε αρνητές του φαινομένου. Άλλοι γράφουν για την άνιση έμφαση που δίνεται από τα βρετανικά μέσα στην ταλαιπωρία των τουριστών, σε σχέση με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ντόπιοι, αλλά και το γεγονός ότι η τοπική χλωρίδα και πανίδα έγιναν στάχτη. Κάποιοι σημειώνουν πόσο εύκολο είναι, αν αλλάξουν οι συνθήκες, να γίνει κανείς -έστω για λίγο-πρόσφυγας.

Και αρκετοί, αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, μοιράζονται όσα έχουν ζήσει από χθες, δίνοντας μνεία στους ντόπιους που τους βοήθησαν με φαγητό αλλά και στέγη, κατανοώντας την αγωνία του ξένου επισκέπτη που βρίσκεται σε μια ξένη χώρα, φοβισμένος και κινδυνεύοντας από μια ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα. «Κοιμηθήκαμε σε ένα σχολείο όπου υπήρχαν πολλοί εθελοντές που μας έφεραν φαγητό, νερό, στρώματα, μας βοήθησαν να βρούμε δωμάτιο και μας μετέφεραν στη χώρα της Ρόδου», έγραψε ο Μάθιου Γουόρντ, τουρίστας από το Λιντς.

 

«Απίστευτη φιλοξενία και καλοσύνη», συμπλήρωσε. Ο Τζέιμι ΜακΜάχον έγραψε στο Twitter πως ντόπιοι τον οικισμό Αφάντου τους έδωσαν φαγητό, παιχνίδια και πάνες για τα παιδιά, και τους βοήθησαν να βρουν ταξί για τα ξενοδοχεία τους, κάτι που οι ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες είχαν κλείσει τις διακοπές τους δεν έκαναν.

 

«Μόλις μας μετέφεραν σε ένα σχολείο της Ρόδου», έγραψε η Τζοάν. «Οι ντόπιοι είναι εκπληκτικοί μέσα σε αυτήν την απίστευτη τραγωδία που περνά η χώρα τους», συμπλήρωσε.

 

«Η κόρη μου κι εγώ είμαστε ασφαλείς πάνω σε μια βάρκα», δήλωσε στο Twitter η Καζ Ντερμπισάιρ από το Λέστερ, σημειώνοντας πως οι δυο τους είχαν χωριστεί από την υπόλοιπη οικογένεια που προχθές το βράδυ βρισκόταν ακόμα στην παραλία. Στο tweet της συμπεριέλαβε μια φωτογραφία από τη βραδινή τους διάσωση, στην οποία φαίνονται τα σκούρα νερά της θάλασσας και η φωτιά που έκαιγε στο βάθος. «Βρισκόμαστε σε ένα σχολείο», ανέφερε σε δεύτερο tweet αργότερα, αναρτώντας και μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται η κόρη της να ξαπλώνει στο πάτωμα.

 

«Οι ντόπιοι», συμπλήρωσε, «έχουν υπάρξει τρομεροί. Μας έφεραν νερό και φαγητό. Ακόμα κανένα σημάδι ζωής από κάποιον εκπρόσωπο της Jet2».

 

Οπως η κ. Ντερμπισάιρ, έτσι και πολλοί άλλοι τουρίστες που βρέθηκαν στη Ρόδο χρησιμοποίησαν τα σόσιαλ μίντια για να προσπαθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία με εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών με τις οποίες έκλεισαν εισιτήρια. «Χάος στο αεροδρόμιο της Ρόδου απόψε», έγραψε η Τζες Μπέιλι ξημερώματα της Κυριακής, συμπεριλαμβάνοντας στο tweet της φωτογραφία που απεικονίζει την τεράστια ουρά έξω από το αεροδρόμιο. Απευθυνόμενη στην αεροπορική εταιρεία ταξιδιών TUI, ανέφερε: «Γιατί φέρατε εμάς, και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, εδώ όταν τα ξενοδοχεία είναι αποκομμένα από τις φωτιές; Τελείως ανεύθυνο».

 

Δύο φανταστικοί ντόπιοι, είχαν την καλοσύνη να μας μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες» έγραψε ο Αμπι Ντέιβις.

 

Στο γνωστό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, τρεις γυναίκες περιγράφουν πώς οι Ροδίτες τους βοήθησαν να απομακρυνθούν από τα πύρινα μέτωπα αλλά και τη βοήθεια που παρείχαν σε όλους τους τουρίστες, προσφέροντας φρούτα για τα παιδιά, νερό, φαγητό, στέγη. Μόνο ευγνωμοσύνη τρέφουν για τους ντόπιους οι τουρίστες που ήρθαν αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη.

Πηγή  kathimerini.gr