Ρόδος

Στη θάλασσα έφτασε η φωτιά στη Ρόδο Χιλιάδες οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν

Πώς στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Λιμενικό

Τα μικρότερα πλοία τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βγουν στην παραλία, παραλαμβάνουν τους ανθρώπους από εκεί, τους μεταφέρουν σε μεγαλύτερα πλοία, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ, για τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο.

Δύο C-130 με δασοκομάντος μεταβαίνουν στο νησί!

Λίγο μετά τις 21.00 αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και πλέον τις προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής του στρατού και οι εθελοντές τους οποίους συνδράμουν μονάδες και μηχανήματα των ΟΤΑ. Διαβάστε εδώ τη συνέχεια

Δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, περιστατικά σοβαρών προβλημάτων υγείας από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ

Φωτογράφια: Κάηκε γνωστό beach bar στη Γλύστρα

Η πύρινη λαίλαπα που θερίζει τα πάντα από Λάρδο προς νότια, έκαψε και την περιοχή της Γλύστρας μαζί με γνωστό beach bar, σύμφωνα με το verena.gr.

Μηταράκης: «Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς»

«Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο νησί της Ρόδου. Ήδη για τη #Ρόδο έχει αναχωρήσει ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης. Στη Ρόδο έχουν διατεθεί αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, και αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ με C 130. Αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α’ Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α.» αναφέρει ο Νότης Μηταράκης στο Facebook.

Τρία τα μεγάλα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Λέκκας: Οι 5 παράγοντες που συνέβαλαν στην πύρινη λαίλαπα της Ρόδου

Λόγω υφιστάμενων 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες μέρες και ώρες, η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου, αναφέρει ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας.

Οι παράγοντες είναι οι εξής:

– Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.

– Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου.

-Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες.

– Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.

– Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.

Εν κατακλείδι επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά η τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

* Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών,
Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Διευθυντής ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων”, Πρ. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χάρτες για την ευφλεκτότητα στη Ρόδο

H παρακάτω ομάδα χαρτών αναδεικνύει τους λόγους της σημερινής της έκρηξης. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου ήταν σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας. Η παραπάνω πληροφορία εξάγεται από τον υπολογισμό του Καναδικού Συστήματος Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας) με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αυτή ακριβώς η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας μας, μέσα από την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης αιχμής.

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής:

Χωρίς προβλήματα έγινε η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή σημεία ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο». Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».

Παράλληλα όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται σύσκεψη του συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ , του ΓΕΕΘΑ, και των σωμάτων ασφαλείας . Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επιπλέον , υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. «Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών . Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

Φωτογραφία από δορυφόρο με τον καπνό από τη φωτιά στη Ρόδο

Βίντεο: «Πήραν πρώτα γυναίκες και παιδιά, μας έδωσαν δωρεάν νερό και φαγητό» λέει Βρετανή τουρίστρια

Χιλιάδες τουρίστες που φιλοξενούνταν στα ξενοδοχεία στο Κιοτάρι της Ρόδου και έλαβαν εντολή εκκένωσης από το 112, απομακρύνθηκαν προς το Γεννάδι της Ρόδου.

Η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων έγινε με την συμβολή εθελοντών, καταστηματαρχών, εργαζομένων αλλά και αστυνομικών, λιμενικών και στρατιωτικών που εκλήθησαν να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση.

Μέχρι αυτή την ώρα η εκκένωση εξελίσσεται ομαλά, δεδομένης της βιαιότητας του φαινομένου της πυρκαγιάς που απείλησε το Κιοτάρι και κατέστησε υποχρεωτική την αποχώρηση των ταξιδιωτών από τα καταλύματά τους.

«Πήραν πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά» λέει η Βρετανή τουρίστρια Jane Plomgren που διέμενε στο Lindos Imperial και αποχώρησε από την παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο με τη βοήθεια των εργαζομένων σε μια παρακείμενη εγκατάσταση water sports. Και συνεχίζει ευχαριστώντας τους καταστηματάρχες, τα super market και τους εστιάτορες που τους έδωσαν νερό και φαγητό δωρεάν.

«Δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» λέει η Βρετανή Jane Plomgren. Την ευγνωμοσύνη τους για το πώς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης των ξενοδοχείων εκφράζουν ακόμη δύο Βρετανίδες τουρίστριες, ή μία με το μωρό της στην αγκαλιά.

«Μας πρόσεξαν, δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» συνεχίζουν οι τουρίστριες και δηλώνουν εντυπωσιασμένες από το πόσο ομαλά εξελίχθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές όπου περνούσαν τις διακοπές τους.