Ρόδος

Ρόδος: Νέες εκκενώσεις οικισμών Ανεξέλεγκτο το μέτωπο της φωτιάς

Εκτός ελέγχου είναι φωτιά στη Ρόδο όπου μετά την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα εστάλη νέο μήνυμα το μεσημέρι του Σαββάτου από το 112 για την εκκένωση των χωριών Ασκληπιών και Κιοταρί.

Ανεξέλεγκτο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο, καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ασκληπιείο και Κιοτάρι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για τα χωριά Λάρδος και Πυλώνας.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των ανδρών της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της πυροσβεστικής και πυροσβέστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Υψενή κοντά σε μοναστήρι.

 

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τις 12:30, είπε προηγηθεί η εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνας από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα που έφθασε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής μέσω του συστήματος 112.

Αναφορές για εγκλωβισμένους πυροσβέστες σε μοναστήρι

Εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι είναι ο διοικητής της Πυροσβεστικής μαζί με πυροσβέστες και μοναχές. Στον Νέο Ναό υπάρχει καταφύγιο υπόγειο και εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι, προς το παρόν ασφαλείς.

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή Λίνδου – Λάρδου, 1 σκάφος του λιμενικού, 1 σκάφος – ασθενοφόρο καθώς και ιδιωτικά σκάφη στον λιμένα της Ρόδου για παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί.

Το μήνυμα του 112

 

Αρτοποιός: Δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε, ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι’ αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

O κ. Αρτοποιός μιλώντας και στο ΑΠΕ ανέφερε πως απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό. Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης και του περιορισμού της φωτιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων , 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

Στο κόκκινο την Κυριακή

Στο κόκκινο βρίσκονται αύριο πολλές περιοχές της χώρας στον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών. Για πρώτη φορά τόσες πολλές περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται στον ανώτατο βαθμό επικινδυνότητας (κατηγορίας 5).

Αναλυτικά οι περιοχές ανά βαθμό επικινδυνότητας είναι:

*Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού)*
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

*Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)*
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

*Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)*
Περιοχές των Περιφερειών:
Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.