Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος στον RV: 30.000 στρέμματα κάηκαν από τη φωτιά Έρχονται ενισχύσεις πυροσβεστικών δυνάμεων Δασοκομάντος στέλνει και το Τάγμα των Ιπποτών από τη Ρώμη

Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε στον Real Voice 99.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι  «κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε καλή δουλειά από όλες τις επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πετούν κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού εννέα εναέρια μέσα.

Αυτή την ώρα καταφθάνουν ενισχύσεις με το πλοίο της γραμμής 20 πυροσβέστες και οχήματα, ενώ και ο πρέσβης από το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στην Ιταλία στέλνει μία ομάδα δασοκομάντος από τη Ρώμη με ιδιωτικό αεροπλάνο για να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης, σε μία κίνηση αλληλεγγύης τις δύσκολες ώρες που περνάει το νησί.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο που μίλησε στην εκπομπή της Ρένας Παυλάκη “Πρωινό Εξπρές”, στην περιοχή που η φωτιά έχει τεθεί σε ύφεση, οι άνεμοι που πνέουν είναι 2 μποφόρ, εκτιμώντας ότι ξημέρωσε μια πιο αισιόδοξη ημέρα για τη Ρόδο.

Ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά ότι περίπου 30.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα και έγιναν στάχτη σε δασώδη έκταση με πυκνή βλάστηση, χωρίς ευτυχώς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.

Σήμερα το πρωί καταφθάνουν στο νησί οι επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης για την ενίσχυση της κατάσβεσης και μέσα στην ημέρα η αποστολή από τη Ρώμη.

Αναλυτικότερα ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

Ξημέρωσε μία πολύ καλύτερη ημέρα από χθες. Είναι σε ύφεση τα μέτωπα. Έχει άπνοια (πνέουν 2 μποφόρ) και δεν ξέρω αν θα πρέπει να τολμήσω να μιλήσω για αισιοδοξία. Όλη τη νύχτα δόθηκε μεγάλη μάχη με τα μέτωπα. Χθες με την εναλλαγή των ανέμων είχαμε τις αναζωπυρώσεις σε διάφορα πύρινα μέτωπα.

Επιχειρούν 9 εναέρια μέσα από το πρώτο φως της ημέρας. Ενισχυόμαστε μέσα στην ημέρα με πρόσθετες επίγειες δυνάμεις που καταφθάνουν με το πλοίο της γραμμής και θα συνδράμουν στο έργο της δασοπυρόσβεσης.

Εννέα εναέρια μέσα είναι το μάξιμουμ που θα μπορούσαμε να έχουμε όταν καίγονται πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Είναι 20 άτομα προσωπικό και τα πυροσβεστικά οχήματα. Έχω από την Ιταλία ένα μήνυμα που δέχθηκα από τον πρέσβη από το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που στέλνει μία ομάδα δασοκομάντος από τη Ρώμη με ιδιωτικό αεροπλάνο για να συνδράμει επίσης στο έργο της κατάσβεσης, σε μία προσπάθεια αλληλεγγύης τις δύσκολες ώρες που περνάει το νησί.

Έχει καεί μία μεγάλη έκταση, περίπου 30.000 στρέμματα. Ο ορεινός όγκος δεν έχει αυτή τη στιγμή κίνδυνο να καεί ο Προφήτης Ηλίας, δεν υπάρχει οικισμός που να είναι σε κίνδυνο και δόξα τω Θεώ δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή.

Είναι πάρα πολλές και διάσπαρτες οι μικροεστίες, αλλά η οριοθέτηση της φωτιάς είναι πλέον εφικτή.

Αναφορικά με το σήμα προληπτικής εκκένωσης που δόθηκε για τον οικισμό των Απολλώνων κι εν συνεχεία μετά από μία ώρα ακυρώθηκε με οδηγίες και εντολές πάντα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κ. Χατζημάρκος είπε:

Χθες η ΠΥ έδωσε σήμα στις 20.05 για εκκένωση των Απολλώνων γιατί ένα μέτωπο κατευθυνόταν προς το χωριό και στις 21.02 μας ήρθε η ακύρωση του σήματος της προληπτικής εκκένωσης του οικισμού. Δε θέλω να κάνω κρίσεις μέσα στην ώρα που εξελίσσεται η μάχη. Όταν τελειώσει η φωτιά κάποια θέματα θα πρέπει να συζητηθούν. Η συζήτηση που πάντα γίνεται όταν είναι σε εξέλιξη η φωτιά όπως ανοίξατε δρόμους ή δεν ανοίξατε δασικούς δρόμους κλπ τις κάνει μόνο το Δασαρχείο. Δεν επιτρέπεται στην ΠΝΑΙ να κάνει διάνοιξη δασικών δρόμων. Είναι μία λάθος νομοθεσία και λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω.

Τα άκρα δεν οδηγούν ποτέ σε κάτι καλό. Την ώρα που διαχειρίζεσαι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν ξέρω πως μπορώ να σχολιάσω τα όσα ακούστηκαν όπως ότι κάηκαν οι κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία.

 

Πηγή RealVoice  Νατάσα Παμπρή