Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος : “Εφικτή η οριοθέτηση της φωτιάς”

Μια αισιόδοξη ημέρα ξημέρωσε στη Ρόδο όπου οι πυροσβέστες έδιναν χθες Τετάρτη τιτάνια μάχη για να περιορίσουν τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που έδειχνε να είναι ανεξέλεγκτη.

Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,  Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια καλή νύχτα.

«Με το ξημέρωμα φαίνεται η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη το πρωί» δήλωσε στις «Συνδέσεις» αποκαλύπτοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας πετούν τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο οι άνεμοι που πνέουν είναι 2 μποφόρ κάνοντας τον να πιστεύει ότι ξημέρωσε μια μέρα αισιόδοξη για τη Ρόδο καθώς  η οριοθέτηση της φωτιάς είναι πλέον εφικτή.

Μιλώντας για τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον δήλωσε ότι περίπου 30.000 στρέμματα έχουν καεί, δίχως να έχουν κινδυνεύσει κατοικίες.

Καταφθάνουν στο νησί επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης

Όπως αποκάλυψε οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με επίγειες δυνάμεις (πυροσβέστες και οχήματα) που καταφθάνουν στο νησί με το πλοίο της γραμμής. Αναφορικά με τα αίτια της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για δημόσια συζήτηση λέγοντας ότι αναμένει και το πόρισμα των ανακριτικών αρχών.

Ερωτηθείς για το εάν η Περιφέρεια είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα δήλωσε ότι είχαν κάνει ότι ήταν εφικτό λέγοντας ότι οριζόντιες δράσεις πυροπροστασίας στα νησιά δεν είναι εφικτή.

«Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα φωτιά. Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε έναν πυροσβέστη.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ