Ρόδος: Ενισχύσεις από την Αθήνα με πυροσβεστικά οχήματα
Ρόδος

Ρόδος: Ενισχύσεις από την Αθήνα με πυροσβεστικά οχήματα για τη μάχη με τις φλόγες

Παραμένει ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο  Εκκενώθηκαν 3 χωριά, έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου

 

Πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα αποστέλλονται με το πλοίο της γραμμής με προορισμό τη Ρόδο προκειμένου να συμβάλλουν στη μάχη με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα τα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται ήδη στο πλοίο της γραμμής που πραγματοποιεί το δρομολόγιο από Πειραιά προς Δωδεκάνησα με τελικό προορισμό της Ρόδο θα βρεθούν στο νησί για να συμβάλλουν στις μάχες των εκεί δυνάμεων απέναντι στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατακαίνε το νησί από χθες.

Τα οχήματα αναμένεται να βρεθούν στο νησί περί τις 7 το πρωί της Πέμπτης.

Δείτε φωτογραφίες:

pyrosvestika_rodos__1_
pyrosvestika_rodos__2_

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο – Εκκενώθηκαν 3 χωριά, έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου

Υπενθυμίζεται πως ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να καίει η φωτιά στη Ρόδο με αποτέλεσμα να έχουν εκκεωθεί τρία χωριά και ενα ξενοδοχείο. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 102 πυροσβέστες, 28 οχήματα και έξι εναέρια μέσα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.  Εκκενώθηκαν, νωρίτερα, οι οικισμοί Σάλακος, Απόλλωνας και Ελεούσα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής. Μεγαλύτερη ανησυχία αποπνέουν οι πύρινες εστίες στις περιοχές Χιώτες, Σάλακος, Κουτσοκάκη, Προφήτης Ηλίας, ενώ την ίδια στιγμή απειλείται και το πυκνό δάσος στις Στεφανιές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00).

Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δείτε το ξενοδοχείο που εκκενώθηκε:

244439229_443601747195335_1514038673657929829_n

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπονα.

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 5 σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά στην περιοχή βορειοδυτικά της Ρόδου προς παροχή συνδρομής εφόσος απαιτηθεί.

Δείτε βίντεο από τη φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο:

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο - Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

O πρόεδρος κοινότητας Σάλακου Ρόδου στο protothema.gr

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Στέργιος Αγγούρας πρόεδρος κοινότητας Σάλακου η φωτιά κατευθυνόταν προς Λαερμα όταν άλλαξε ξαφνικά πορεία κι άρχισαν κινδυνεύουν οι πρόποδες του Προφήτη Ηλία:

«Εκκενώνουμε τους οικισμούς Σάλακο, Απόλλωνα και Ελεούσα γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της φωτιάς και του πυκνού καπνού. Η πορεία άλλαξε εξαιτίας των δυνατών ανέμων. Πήγαινε προς Λάερμα όμως άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να γυρίσει προς Προφήτη Ηλεία, Ελεούσα και ένα μέτωπο πάει προς Έμπωνα. Πίσω από την πλευρά του βουνού είναι οι δικοί μας οικισμοί. Η φωτιά είναι ήδη στην κορυφογραμμή. Δυστυχώς καίει δάσος πυκνό παρθένο. Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοια καταστροφή. Ελπίζουμε να μην γυρίσει κι άλλο το μέτωπο. Έχουμε στείλει τον κόσμο στον χώρο διασποράς που έχουμε. Το ξενοδοχείο “Έλαφος” είναι πάνω στο βουνό κι έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα. Στην περιοχή πετούν εναέρια μέσα και έχουμε και τα πυροσβεστικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης στη Ρόδο η ανακοίνωση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για επιταξη όλων των μηχανημάτων έργων και των υδροφόρων που καλούνται να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης.

rodos-apofasi

Παράλληλα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουν κλείσει οι δρόμοι:

  • από Σάλακο για Έμπωνα
  • από Απόλλωνα για Έμπωνα και
  • από Λάερμα για Απόλλωνα.