Ρόδος

Η Ειρήνη Μάνιου με 19.100 μόρια μπαίνει στη Στρατιωτική Σχολή Η πρωτιά της στα Δωδεκάνησα

Η αριστούχος μαθήτρια από τη Ρόδο που συγκέντρωσε 19.100 μόρια εισάγεται στη στρατιωτική σχολή και εξηγεί στο iefimerida.gr πώς τα κατάφερε.

Η Ειρήνη Μάνιου, εδώ και λίγες ημέρες, ζει τον όνειρο της, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 19.100 μόρια στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις- μια βαθμολογία που με βάση τα περσινά αποτελέσματα της επιτρέπει να περάσει σε όλες τις σχολές τους πεδίου της. Η ίδια όμως γνωρίζει πως το αντικείμενο που την ενδιαφέρει είναι οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Γεννημένη στη Ρόδο, η Ειρήνη Μάνιου, μεγάλωσε σε μια αγαπημένη οικογένεια, έχει δύο μικρότερα αδέρφια και η ποιοτική ζωή στο κέντρο του νησιού τη βοήθησε να κυνηγήσει το όνειρο της κάνοντας ήδη το πρώτο βήμα: να μπει στη Στρατιωτική Σχολή (ΣΣΑΣ) στο τμήμα Ψυχολογίας.

Το μεθοδικό διάβασμα και η πειθαρχία τη βοήθησαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ωστόσο υπήρξε μια δύσκολη περίοδος πριν δύο χρόνια όταν ξεκινούσε σιγά- σιγά τη προετοιμασία της: η άγρια δολοφονία της καθηγήτριας της Ντόρα Ζαχαριά.

Αναφέροντας στην ίδια πως η βαθμολογία που συγκέντρωσε την κατατάσσει «από τους πρώτους των πρώτων» η Ειρήνη Μάνιου χαμογελαστή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μου αναφέρει «Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Από το σχολείο με πήραν τηλέφωνο και μου ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα -δεν μου είχε έρθει ακόμα το μήνυμα. Μου είπαν πως είμαι δεύτερη σε βαθμολογία στο σχολείο και από την θεωρητική κατεύθυνση είμαι πρώτη στα Δωδεκάνησα».

 


Επηρεασμένη από τον στρατιωτικό μπαμπά της η Ειρήνη η ίδια θα αναφέρει «Με βάση τις περσινές βάσεις περνάω σε όλες τις σχολές του πεδίου μου. Προσωπικά θέλω να περάσω στη Στρατιωτική σχολή στο τμήμα Ψυχολόγων. Ο μπαμπάς μου είναι στρατιωτικός οπότε υπήρχε αυτό το ερέθισμα μέσα στην οικογένεια μου. Βλέποντας τον μπαμπά μου να αγαπάει τόσο τη δουλειά του άρχισα κι εγώ να το αγαπώ και σε συνδυασμό με τη Ψυχολογία που με ενδιέφερε σαν επιστήμη θεώρησα πως αυτή η σχολή πληρεί τις προδιαγραφές».

Ως γνωστόν, οι στρατιωτικοί έχουν πειθαρχία και τη ρωτώ αν τη βοήθησε τη περίοδο της προετοιμασίας της στις Πανελλήνιες εξετάσεις. «Ναι, νομίζω ήταν κιόλας μια προετοιμασία για το τι έπεται στη συγκεκριμένη σχολή. Επιπλέον χρειάστηκε μεγάλη ψυχική δύναμη, μεγάλη πειθαρχία για να καθίσω να διαβάσω τόσες ώρες, να κάνω συνεχείς προπονήσεις. Έπρεπε να είμαι απόλυτα συνεπής για να στοχεύσω την καλύτερη αφομοίωση της ύλης προκειμένου να ανταπεξέλθω σε όλα» απαντάει συνειδητά η νεαρή αριστούχος.

Η Ειρήνη Μάνιου ξεκίνησε να προετοιμάζεται εντατικά για τις Πανελλήνιες προς το τέλος της β’ λυκείου. «Συστηματικά ξεκίνησα προς το τέλος της β’ λυκείου αρχές της γ’. Γενικότερα, υπάρχει η πεποίθηση πως πρέπει να ξεκινάμε προετοιμασία πάρα πολύ νωρίς, αλλά πιστεύω πως αυτό δεν εφαρμόζεται για όλα τα παιδιά. Βασικό είναι να έχουμε πρόγραμμα, όμως χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε, να έχουμε προσωπικό χρόνο ώστε να λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται το μυαλό. Εμένα όλα αυτά με βοήθησαν στο να είμαι πιο ψύχραιμη, να αντιμετωπίσω αντικειμενικά και καλύτερα τα θέματα» μου αναφέρει.

Όσο για αυτά που στερήθηκε; «Σαφώς στερήθηκα πράγματα. Πολλοί φίλοι μου έβγαιναν περισσότερο από όσο έβγαινα εγώ. Όμως σκεφτόμουν ότι το αποτέλεσμα των εξετάσεων θα με ικανοποιήσει περισσότερο και πως αν χάσω αυτές τις εξόδους τώρα δεν με πειράζει γιατί η ζωή μου θα είναι καλύτερη και έχοντας πετύχει τον στόχο μου θα μπορώ να βγαίνω όσες φορές θέλω- άλλωστε έχω πολλά χρόνια μπροστά μου για να κάνω αυτά που θέλω» σχολιάζει η ίδια.

Σε ερώτηση μου αν υπήρξε κάτι που τη πίεσε ή τη ζόρισε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, η Ειρήνη Μάνιου αποκαλύπτει: η δολοφονία της καθηγήτριας της Ντόρας Ζαχαριά, πριν δύο χρόνια, στη Ρόδο από τον πρώην σύντροφο της -ένα στυγερό έγκλημα που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. «Όταν ήμουν στη πρώτη λυκείου είχα ξεκινήσει σε χαλαρούς ρυθμούς προετοιμασία στα Φιλολογικά μαθήματα με την Ντόρα Ζαχαριά και μου ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσω την απώλεια της, ενώ έπρεπε να παραμείνω συνεπής και προσηλωμένη στη προετοιμασία. Όμως, έπρεπε να τα καταφέρω γιατί ήξερα πως θα χαρεί πολύ με τα αποτελέσματα. Όλο αυτό που συνέβη στην καθηγήτρια μου, την Ντόρα ήταν πολύ ξαφνικό και με ταρακούνησε πάρα πολύ. Χρειάστηκα αρκετό καιρό για να μπορέσω να προσαρμοστώ σε αυτό το γεγονός. Η σκέψη πως με βοηθάει και είναι μαζί μου σε όλο αυτό με βοήθησε πάρα πολύ. Πιστεύω πως την έκανα περήφανη» απαντάει η νεαρή μαθήτρια και πλέον φοιτήτρια στρατιωτικής σχολής.

Το διάβασμα άρεσε πάντα στην Ειρήνη Μάνιου και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με διαφορετικά πράγματα, όπως το να παίζει πιάνο, να διαβάζει στα γαλλικά ένα από τα αγαπημένα της λογοτεχνικά βιβλία, «Το αμάρτημα της μητρός μου». Η ίδια μιλάει αγγλικά, γαλλικά και επόμενος στόχος είναι να μάθει ισπανικά.

Με καταγωγή από την Κεντρική Μακεδονία έχει ήδη αποφασίσει πως θα γραφτεί στη Πανεπιστημιακή Σχολή της Θεσσαλονίκης -άλλωστε την επισκέπτεται συχνά και όπως μου είπε τηλεφωνικά «είμαι ήδη στη Θεσσαλονίκη».

Κλείνοντας έδωσε τη δική της συμβουλή στα παιδιά που την επόμενη χρονιά θα κυνηγήσουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο. «Να παραμένουν προσηλωμένα στους στόχους τους, να μην επηρεάζονται από φίλους/ συμμαθητές γιατί αυτός είναι ο δικός τους αγώνας και αξίζει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ακόμα κι αν στερηθούν κάποια πράγματα. Η ζωή τους μετέπειτα θα είναι πολύ καλύτερη» αναφέρει με αισιοδοξία η ίδια.

Πηγή  iefimerida.gr