Υπεγράφη από τους δήμους Ρόδου και Χάλκης η Χάρτα Διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο
Δήμος

Υπεγράφη από τους δήμους Ρόδου και Χάλκης η Χάρτα Διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο

Ο Δήμος Ρόδου με το Δήμαρχο Αντώνη Β. Καμπουράκη, πρωτοπορώντας σε περιφερειακό επίπεδο, είναι ο πρώτος Δήμος, μαζί με το Δήμο Χάλκης, που υπέγραψε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, τη Χάρτα Διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας. Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στη χώρα μας εκπροσωπείται από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ). Στο πλαίσιο της υπογραφής υλοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Διαφορετικότητα – Συμπερίληψη – Ισότητα στον εργασιακό χώρο».

Κατά την έναρξη, χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Στράτος Καρίκης, αναπληρωτής Δημάρχου Ρόδου και Αντιδήμαρχος Παιδείας και ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των θεμάτων της διαφορετικότητας, της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στην αυτοδιοίκηση. Ο αμοιβαίος σεβασμός, η ισότιμη μεταχείριση και η μη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η συμπερίληψη τους στον εργασιακό χώρο μακριά από προκαταλήψεις, πρέπει να αποτελούν πρωταρχικής σημασίας ζητήματα για κάθε Δήμο.

Στη συνέχεια η κα. Κική Αποστολίδη – Πάττα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Ισότητας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ρόδου, έχοντας την πολιτική ευθύνη της πρωτοβουλίας υπογραφής, επισήμανε ότι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με την οποιαδήποτε διαφορετικότητα, δεν πρέπει να αποτελεί μόνο προτεραιότητα, αλλά στάση ζωής. Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός εργασιακού χώρου που αντανακλά την κοινωνική διαφορετικότητα, στηρίζοντας το αίσθημα αξιοπρέπειας, εκτίμησης και σεβασμού κάθε εργαζόμενου/ης οφείλει να είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη.

Ο κ. Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρο ΔΣ ΚΕΑΝ και ιδρυτής της Diversity Charter Greece ανέλυσε τους στόχους και τους σκοπούς της Χάρτας, μέλημα της οποίας είναι τόσο η στήριξη και παροχή δυνατότητας σε όλα τα άτομα, για προσωπική ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση, όσο και η δημιουργία μιας κοινωνίας, που δεν θα ταλανίζεται από φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Στη συνέχεια η κα Κατερίνα Ψύχα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Diversity Charter Greece, ανέλυσε, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία, τους πυλώνες διαφορετικότητας και πως αυτοί διαμορφώνονται στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας.

Ακολούθησαν τρία πάνελ με τη συμμετοχή εξαιρετικών εισηγητών. Στο 1ο Πάνελ «Βιωματικές εμπειρίες διαφορετικότητας», με συντονίστρια την κα. Άννα Χατζηνικήτα, μέλος του ΚΕΑΝ, οι συμμετέχοντες κ. Mohamed Attia, Ιδιωτικός υπάλληλος, κα. Παρή Ευθυμίου, Μηχανικός κατασκευών Δημοσίων Έργων, κα. Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Κοινωνιολόγος – Διαμεσολαβήτρια στο Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου, Δρ. Ευαγγελία Παυλούς, Υπάλληλος Δήμου Ρόδου, κα. Ραφαέλα Δράκου, Ιδιωτική Υπάλληλος – κτηνοτρόφος, κα. Μαρία Καμπούρη, συνταξιούχος και κα. Εύη Σπανακαρά, δικηγόρος, κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες για την επαγγελματική τους πορεία.

Στο 2ο Πάνελ: «Εργαζόμενοι- Εργοδότες: Στερεότυπα ή Συμπερίληψη» με συντονίστρια την κα. Ελευθερία Πελλού, δημοσιογράφο της Ροδιακής δόθηκε η ευκαιρία σε φορείς και σωματεία να αναπτύξουν απόψεις και νομοθεσίες σχετικές με το θέμα. Εισηγητές ήταν οι: κ. Γιώργος Φρατζολάκης, Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κα. Φαίδρα Σπανού, Γενική Γραμματέας Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και κ. Αλέξανδρος Πασσάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα βιώσιμου Τουρισμού κι Περιβαλλοντικών θεμάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Και τέλος, στο 3ο πάνελ «Θέσεις & Δράσεις στην πολιτική» με συντονίστρια την κα. Ελευθερία Πελλού, δημοσιογράφο της Ροδιακής, τα πολιτικά κόμματα κατέθεσαν θέσεις και προτάσεις αντιμετώπισης της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο. Εισηγητές ήταν οι κα. Έφη Χαραλαμποπούλου, Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Αποστολίδης, Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου, ο κ. Γεράσιμος Παρασκευάς, υπεύθυνος επικοινωνίας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Δωδεκανήσου, κ. Κώστας Πινίκας, στέλεχος ΚΚΕ και ο κ. Βασίλης Μωραΐτης, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας «ΜΕΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη».

Η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε από την κα. Anu Ritz, Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας της Χάρτας Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ποικιλομορφίας της διαφορετικότητας στους εργασιακούς χώρους, ως πηγή δημιουργικότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης και κυρίως δύναμης της Ευρώπης στις νέες προκλήσεις.

Το βιωματικό εργαστήρι διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου, την αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης κα. Χριστίνα Καραγιάννη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας της Δ/νσης Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας του Δήμου Ρόδου κα. Μαρία Παπαχριστοδούλου, σε συνεργασία με το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και την Υπεύθυνη του EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΝ.ΔΩ. κα. Φιλία Παπασάββα.