Δήμος Περιφέρεια

Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης Ιστορική μέρα για τη Ρόδο και τη Μεσαιωνική Πόλη

Με απόφαση του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Εγκρίθηκε με την με αρ. πρωτ. 554382/11.11.2022 απόφαση του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που υπέβαλε η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου, με θέμα: «Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου».

Το εγκριτικό έγγραφο που υπογράφεται με εντολή Υπουργού από τον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Παναγιώτη Χίνη, απευθύνεται προς το Δήμο Ρόδου – Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων και κοινοποιείται  στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, στη ΓΔΑΜΤΕ, στη ΓΔΑΠΚ, στη ΔΠΑΝΣΜ, στη ΓΔΟΥ, στη ΔΒΜΑ, στη ΔΙΠΚΑ, στην ΕΦΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, στην ΥΝΜΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, στον ΟΔΑΠ και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τίτλο: «Σύμφωνη γνώμη για σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο «Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου».

Στο έγγραφο που φέρει αρ. πρωτ. 554382/11.11.2022, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Σας επιστρέφουμε, κατόπιν νομικού ελέγχου, το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΟΔΑΠ για το έργο «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ», προκειμένου να προχωρήσετε στις απαιτούμενες εγκρίσεις, και σας ενημερώνουμε ότι το συνημμένο σχέδιο μας βρίσκει σύμφωνους».

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, συντάχθηκε από τη δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη υπό τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανο Ι. Δράκο, συνεργάτες και υπηρεσιακούς αυτών σε άριστη και συνεχή συνεργασία με την ηγεσία και τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΕΦΑ Δωδεκανήσου και της ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου. Της ολοκλήρωσης του σχεδίου, προηγήθηκε μελέτη, έρευνα, κατάθεση στόχων, τηλεδιασκέψεις, συνεργασία, σύνταξη και τροποποίηση αυτού μέχρι την κατάληξη στο οριστικό σχέδιο.

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, απαρτίζεται από το βασικό κείμενο αυτής, τα χρονοδιαγράμματα όσων περιλαμβάνονται σε αυτήν και τον προϋπολογισμό. Η Προγραμματική Σύμβαση αρχικής δεκαετούς (10) διάρκειας που υπογράφεται μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεώργιου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και της Προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέτας Διβάρη-Βαλάκου, φέρει τον τίτλο: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ» και χωρίζεται σε τρία (3) μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά σε: «Μελέτες Αναπλάσεων, Κανονιστικές Διατάξεις, Συγκοινωνιακές Μελέτες και Μελέτες Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου», το δεύτερο μέρος αφορά σε: «Μελέτες Έργων» και το τρίτο μέρος περιλαμβάνει: α) έργα, β) υπηρεσίες και γ) προμήθειες.

Το εγκεκριμένο σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, έπειτα από την έγκρισή του από το Υπουργείο Πολιτισμού και την υπαγωγή του σε νομικό έλεγχο, αναμένεται να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί σε έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα υπογραφεί από τους συμβαλλόμενους φορείς και συγκεκριμένα από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεώργιο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και την Πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου.

Της παρούσης ενημέρωσης, θα ακολουθήσει νεότερη εντός της εβδομάδας για το ιστορικό των Προγραμματικών Συμβάσεων για τη Μεσαιωνική πόλη και τη σύσταση της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, καθώς και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών της Ρόδου για το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης.