Δήμος

Ο Δήμος Ρόδου και ο Δήμος Χάλκης υπογράφουν τη Χάρτα Διαφορετικότητας

 

Πρωτοπορώντας οι Δήμοι Ρόδου και Χάλκης, θα υπογράψουν, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ρόδου, τη Χάρτα Διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο.

Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας, της ποικιλομορφίας και της εξασφάλισης των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο. Στόχος η αλληλεγγύη, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη στους έξι πυλώνες διαφορετικότητας: Φύλο, Ηλικία, Φυλή/Χρώμα, Αναπηρία/Χρόνια πάθηση, Εθνική/εθνοτική καταγωγή, Σεξουαλικός προσανατολισμός. Η Ελλάδα έγινε η 23η χώρα που υπεγράφη η Χάρτα. Στη χώρα μας η Χάρτα Διαφορετικότητας υλοποιείται από το ΚΕΑΝ -Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και η υπογραφή της είναι μία εθελοντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς να αναπτύσσουν και να υλοποιούν πρακτικές ένταξης και διαχείρισης της διαφορετικότητας.

Στο πλαίσιο της υπογραφής, θα υλοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Διαφορετικότητα – Συμπερίληψη – Ισότητα στον εργασιακό χώρο» από τις 10:00πμ. έως τις 2:00μμ. Θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, τον Δήμαρχο Χάλκης κ. Ευάγγελο Φραγκάκη, την  κα. Ευδοκία Αποστολίδη – Πάττα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Ισότητας και  Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας  Ρόδου και τον κ. Σταύρο Μηλιώνη, Πρόεδρο ΔΣ ΚΕΑΝ, ιδρυτή της Diversity Charter Greece. Θα ακολουθήσει εισήγηση της Κατερίνας Ψύχα, Υπεύθυνης Επικοινωνίας Diversity Charter Greece με θέμα: «Διαφορετικότητα και Ένταξη: Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια θα λάβουν χώρα τα πάνελ:

1ο Πάνελ:  Βιωματικές εμπειρίες διαφορετικότητας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους πυλώνες διαφορετικότητας. Συντονίστρια η κα.  Άννα Χατζηνικήτα, μέλος ΚΕΑΝ.

2ο Πάνελ:  Εργαζόμενοι-Εργοδότες: Στερεότυπα ή Συμπερίληψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων εργοδοτών και εργαζομένων. Συντονίστρια η κα.  Ελευθερία Πελλού, δημοσιογράφος Ροδιακής

3ο Πάνελ: Θέσεις & Δράσεις στην πολιτική με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων. Συντονίστρια η κα.  Ελευθερία Πελλού, δημοσιογράφος Ροδιακής

Πριν την υπογραφή της Χάρτας θα υπάρξει τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συμμετέχοντες στα πάνελ και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σε επόμενο δελτίο τύπου. Το βιωματικό εργαστήρι διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου, τη  Διεύθυνση Προγραμματισμού και  Οργάνωσης, το Τμήμα Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και το EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΝ.ΔΩ.