Επιδημία έλλειψης ασθενοφόρων: Τι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ
Ελλάδα

Επιδημία έλλειψης ασθενοφόρων: Τι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ

Τρίτο περιστατικό με έλλειψη ασθενοφόρου που δεν παρέλαβε δημοτικό σύμβουλο που λιποθύμησε στη Χίο

Μία νεκρή 63χρονη στην Κω, μία νεκρή 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη.

Μετά τον θάνατο 63χρονης στην Κω, που λιποθύμησε, μεταφέρθηκε με καρότσα στο νοσοκομείο και τελικά πέθανε και τον θάνατο 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη που επίσης κατέληξε μετά από πολύωρη καθυστέρηση του ΕΚΑΒ, έρχεται νέο περιστατικό αυτή τη φορά στη Χίο.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, την ώρα που μιλούσε για το θέμα της λειψυδρίας είπε «δεν αισθάνομαι καλά» και σταμάτησε να μιλάει. Αμέσως έπεσαν πάνω του άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και γιατρός, ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο, αλλά δεν ήταν διαθέσιμο, επειδή το ένα και μοναδικό της βάρδιας βρισκόταν σε άλλο περιστατικό στο Πυργί και εν συνεχεία στο Θολοποτάμι αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr.

Δημοτικοί σύμβουλοι κατέβασαν από το δημαρχείο, πάνω σε καρέκλα τον κ. Σκούφαλο, τον έβαλαν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο και τον μετάφεραν στο νοσοκομείο Χίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. O δημοτικός σύμβουλος είναι εκτός κινδύνου και έχει υποβληθεί σε εξετάσεις.

Δείτε τη στιγμή που ο δημοτικός σύμβουλος δεν αισθάνεται καλά, μετά το 3:57 λεπτά, λίγο πριν από το τέλος του βίντεο.

Κως: Εξοργισμένοι οι συγγενείς της 63χρονης

Έγινε χθες (8/6) η κηδεία της 63χρονης που πέθανε καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την παραλάβει και ξεψύχησε πάνω σε μία καρότσα. Αιτία θανάτου της ήταν, σύμφωνα με την νεκροψία, το ανεύρυσμα στην κεντρική αρτηρία του εγκεφάλου.

Η νύφη της γυναίκας που έχασε την ζωή της μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Όταν καλέσαμε το ΕΚΑΒ είχε σφυγμό. Ένας νέος άνθρωπος, ένας υγιής άνθρωπος ήρθε μας χαιρέτησε και ξαφνικά έφυγε. Κάναμε τα γενέθλια της κόρης μου και την περιμέναμε, γιατί ήταν στη δουλειά, την περιμέναμε να έρθει να σβήσουμε την τούρτα. Διατηρούσε ένα μίνι μάρκετ. Ήρθε οχτώ παρά, ούτε πέντε λεπτά δεν πέρασαν από τότε που το έπαθε. Ήρθε εκεί παρά τέταρτο, παρά δέκα το έπαθε. Ήρθε με το αμάξι, μπήκε μέσα στο σπίτι, βγήκε από το σπίτι, χαιρέτησε τον κόσμο και συνέβη» είπε.

Και συνέχισε: «Εκεί που μιλούσε έκανε ένα ωχ, έπιασε το κεφάλι της, πήγε να πιαστεί, δεν πρόλαβε κι έπεσε κάτω. Ήταν καλεσμένος ένας οδοντίατρος, ένας στρατιωτικός στο επάγγελμα κύριος. Με το που το είδαν το περιστατικό έτρεξαν από πάνω της, ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ. Είχε μόνο παλμό, δεν είχε κάτι άλλο. Το ασθενοφόρο ήταν στο Ψαλίδι, σε ένα άλλο περιστατικό και δεν μπορούσε να έρθει να την παραλάβει. Μετά παίρναμε ιδιωτικά, δεν είχαν γιατρό για να στείλουν τα ασθενοφόρα».

«Στην καρότσα σαν σκύλος»

Όπως είπε ο γιος της τη φόρτωσε «στην καρότσα, σαν ένα σκύλο». «Υπήρχε οδηγός, αλλά δεν είχε γιατρό και δεν μπορούσαν να αναλάβουν ένα περιστατικό χωρίς γιατρό και μετά αποφάσισα να καλέσω την αστυνομία, γιατί ήξερα κάποιον αστυνομικό και του λέω «βοήθησέ με, να μου ανοίξετε το δρόμο». Τη φόρτωσε ο σύζυγός μου στο αγροτικό του, στην καρότσα σαν ένα σκύλο. Προσπαθούσαν οι γιατροί, ήταν από πάνω της όλη την ώρα μέχρι να φτάσει κάτω για να της κάνουν μαλάξεις και μέχρι που έφτασε στο νοσοκομείο».

Όπως ανέφερε «μετά μπήκαν μέσα κι αυτό ήταν. Ήταν πολύ πολύτιμος ο χρόνος που χάθηκε, πιστεύω. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ζούσε, αν γίνονταν όλα πιο νωρίς, αν ερχόταν ασθενοφόρο στα δέκα λεπτά, γιατί δεν θα ήταν περισσότερο να έρθει το ασθενοφόρο εκεί που μένω. Υπάρχουν τέσσερα ασθενοφόρα αραγμένα στο παλιό ΙΚΑ που δεν έχουν να τα στελεχώσουν. Υπάρχουν τρία – τέσσερα που είναι για να φτιαχτούν, που δεν έχουν φτιαχτεί, είναι στα συνεργεία ακόμα. Δηλαδή, από τα έξι με επτά ασθενοφόρα που υπάρχουν στο νησί κι είναι δωρεά από ανθρώπους, ένα δουλεύει. Δεν υπάρχει άνθρωπος να μπει μέσα να τα δουλέψει».

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου

Ποινική έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, που σύμφωνα με την οικογένειά της, οφείλεται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου για την διακομιδή της στο νοσοκομείο.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του, ζήτησε από την επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου να διενεργήσει η ίδια προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό. Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου προς την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης είναι να μελετήσει όλα τα στοιχεία και να αναζητήσει προς κάθε κατεύθυνση ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αρμοδίων για την διαχείριση του περιστατικού αλλά και του χρόνου διακομιδής της 19χρονης στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα είχε διαταχθεί ΕΔΕ για τη διαχείριση του περιστατικού από την πλευρά του ΕΚΑΒ η οποία έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και το πόρισμά της αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες

Το πρωί της Τρίτης 6/6 η 19χρονη ένιωσε αδιαθεσία και παραπονέθηκε στον σύζυγό της για έντονους πόνους στην κοιλιά. Το ζευγάρι δεν είχε αυτοκίνητο και έτσι καλούσαν από τις 08:00 το πρωί το ΕΚΑΒ για να την παραλάβει. Ωστόσο, το ασθενοφόρο την παρέλαβε στις 13:38 και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διακομιδής της 19χρονης στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, οι διασώστες κατάφεραν να τη διασωληνώσουν, όμως η γυναίκα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Πηγή  tovima.gr