Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος στον RV για το ακτοπλοϊκό: Στα δικά μας χέρια τα πράγματα φτιάχνουν, δε χαλάνε (audio)

Σε λύση οδηγείται το διπλό ακτοπλοϊκό πρόβλημα στα βόρεια Δωδεκάνησα, με πρωτοβουλία την οποίαν ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό αφενός την πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς την Αστυπάλαια, αφετέρου την επαναδρομολόγηση του πλοίου “Νήσος Κάλυμνος”.

Ο κ. Χατζημάρκος μιλώντας στον Real Voice 99.5 και την εκπομπή“Πρώτη Καλημέρα” και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρήεπισήμανε ότι πρόκειται για αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των νησιών και ειδικά για την Αστυπάλαια, καθώς διαμορφώνεται μία νέα γραμμή και με αυξημένη συχνότητα των δρομολογίων που θα είναι πέντε φορές την εβδομάδα.

“Στα δικά μας τα χέρια τα πράγματα φτιάχνουνε και δε χαλάνε”, τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης, ο οποίος είναι και μέλος του ΣΑΣ, τις τελευταίες ημέρες είχε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, με κυβερνητικά στελέχη, με τον Δήμαρχο Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη και με το ΔΣ της ΑΝΕΚ, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Νωρίτερα χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΝΕΚ, στην οποία ο Περιφερειάρχης συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και την προσεχή Δευτέρα επίκειται έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑΣ και ταυτόχρονα, απόσυρση όλων των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από την ΑΝΕΚ,  για τη γραμμή Κως – Κάλυμνος – Αστυπάλαια.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε μέσω του σταθμού μας, τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας Γιάννη Πλακιωτάκη και Γιώργο Γεραπετρίτη αντίστοιχα, για το ενδιαφέρον τους και τα αντανακλαστικά τους, όπως και τον Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη και τα μέλη της Διοίκησης της ΑΝΕΚ, για την επιλογή της ειρήνης και την διάθεση να βρεθεί η λύση.

Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι: “Για τη ζωή του κάθε νησιού το λιμάνι του και η ακτοπλοϊκή του σύνδεση είναι οι πνεύμονες στο σώμα του. Η Αστυπάλαια αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμο και δημιουργεί πολύ μεγάλη αγωνία στο σύνολο της αγοράς, στην τουριστική οικονομία του νησιού, στην ανάπτυξη, στον πρωτογενή τομέα ένα ζήτημα είναι αυτό, το δεύτερο είναι ότι η ΑΝΕΚ, η οποία επί δεκαετίες έχει στηρίξει το βόρειο συγκρότημα κυρίως με το ‘Νήσος Κάλυμνος”το οποίο για τους όποιους λόγους βρέθηκε να είναι εκτός γραμμής, είχε υποστεί μία βλάβη, το σκάφος αποκαταστάθηκε από την ΑΝΕΚ, βρέθηκε σε μία κατάσταση όπου η ΑΝΕΚ έκανε προσφυγή κατά απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας με την οποία είχε δρομολογηθεί το πλοίο “Σκιαδενή” στα νησιά του Βόρειου συγκροτήματος και το πλοίο ‘Κάλυμνος” ήταν δεμένο.

Είχαμε δύο τρία θέματα μαζί και κάναμε μία προσπάθεια –να σας θυμίσω ότι είμαι μέλος του ΣΑΣ στο οποίο εκπροσωπώ την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, δηλ όλες τις Περιφέρειες και όλα τα νησιά της χώρας- και κάναμε μία προσπάθεια, πήρα μία πρωτοβουλία να μιλήσω με όλους τους παράγοντες, αν υπάρχει κάποιος τρόπος καταρχήν να οδηγηθούμε σε μία εξομάλυνση της κατάστασης, να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουμε και τα οποία είναι όλα σημαντικά και να αποκατασταθεί και μία σχέση μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας Καλύμνου και του υπουργείου. Χθες ήταν το τελευταία στάδιο αυτής της συζήτησης, έκλεισε με μία συνεδρίαση του ΔΣ της ανώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας Καλύμνου ήταν 6 μέλη του διοικητικού Συμβουλίου παρόντα και εγώ συμμετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού είχε προηγηθεί ένας γύρος επαφών και με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, αλλά και τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω για τα αντανακλαστικά τους, όπως επίσης να ευχαριστήσω και τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΚ και τον δήμαρχο της Καλύμνου Δ. Διακομιχάλη γιατί νομίζω ότι βρήκαμε μία λύση, η οποία να έρθει να καλύψει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία σας περιέγραψα. Καταρχήν για να προχωρήσει οποιαδήποτε λύση, θα πρέπει να υπάρχει καθαρό πεδίο από νομικής απόψεως, να μην υπάρχουν εμπόδια νομικής φύσεως διότι όταν υπάρχουν αυτά τα εμπόδια, είναι δεμένα τα χέρια όσων ασκούν διοίκηση και δε μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη κάποιας απόφασης.

Με την γενναία απόφαση των μελών του διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΚ να αποσύρουν κάθε προσφυγή που έχουν κάνει νομίζω πως μπορούμε να πάμε την Δευτέρα κιόλας. Η συμφωνία μας είναι να βγει σήμερα κιόλας πρόσκληση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τη Δευτέρα και να πάμε σε μία απόφαση δρομολόγησης του “Κάλυμνος” σε μία άλλη γραμμή απ’ αυτή που είχε, όχι τη γραμμή του Βόρειου συγκροτήματος, αλλά διαμορφώνεται μία νέα γραμμή η οποία η είναι μία γραμμή τουλάχιστον σε ότι αφορά την Αστυπάλαια είναι πολύ καλύτερα και από πριν. Η γραμμή θα είναι Κάλυμνος- Κως- Αστυπάλαια είναι ακόμα καλύτερη, βελτιώνει δηλαδή την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας, αναβαθμίζει την κομβική σημασία και της Κω και της Καλύμνου, έτσι παραμένει η γραμμή του βορείου συγκροτήματος που πάντα ξέραμε και σε αυτήν προστίθεται και αυτή η γραμμή.

Συνολικά πετυχαίνουμε ακτοπλοϊκή αναβάθμιση σε πυκνότητα και συχνότητα δρομολογίων στο βόρειο συγκρότημα μας και ταυτόχρονα δίνεται και η λύση να επαναδρομολογηθεί στις θάλασσες που τόσα χρόνια υπηρετεί το “Ν. Κάλυμνος”. Πιστεύω ότι είναι μία λύση πάνω από όλα λογικής, η οποία έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες, έκτακτες ανάγκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, είπε καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος.

Σημειώνεται τέλος, ότι τόσο ο Δήμαρχος Καλύμνου Δ. Διακομιχάλης, όσο και ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Ν. Κομηνέας, εξέφρασαν μέσω του σταθμού μας τις ευχαριστίες τους προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τονίζοντας ότι η παρέμβασή του για την επίλυση του ακτοπλοϊκού ζητήματος -που είχε επιφέρει ναυμαχία στα μικρά νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου – ήταν καθοριστική και καταλυτική.