Εγκαίνια Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ» Καστελλορίζου
Περιφέρεια

Εγκαίνια Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ» Καστελλορίζου

Παρουσία του ζεύγους των δωρητών Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου και της Μαρέβας Μητσοτάκη, τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο

Γ. Χατζημάρκος: “Δεν είναι ο οικονομικός πλούτος ο υπεύθυνος για όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα θαύματα. Είναι η ψυχή, η εσωτερική ανάγκη ενός ανδρός μπροστά στον οποίο στεκόμαστε με δέος…”

Μετά από έναν και πλέον αιώνα που παρέμενε ημιτελής, ο εντυπωσιακός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, άνοιξε το απόγευμα για πρώτη φορά τις πύλες του, για τον Μέγα Εσπερινό, στο πλαίσιο των διήμερων εγκαινίων του, μετά και την ολοκλήρωση της τριετούς αναστήλωσης, με την γενναιόδωρη και ευγενική δωρεά του ζεύγους Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου.

 

RealVoice  της Ρένας Παυλάκη

 

Για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, στο Καστελλόριζο έχουν μεταβεί η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, ο πρώην Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και φυσικά τo ζεύγος Μαρτίνου, τους οποίους υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και η δημοτική αρχή της Μεγίστης.

Στο Καστελλόριζο έχουν μεταβεί επίσης οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Νίκος Παπασταματίου, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ,  Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς,η προϊσταμένη της Εφορίας  Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου και οι υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου  Κατερίνα Εμμανουήλ, Γιώργος Κασσάρας, Φώτης Χατζηδιάκος, Κατερίνα Βολονάκη  Ελευθερία Οίκουτα   και Κώστας Παπουτσής.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Εσπερινός στον υπό εγκαινιασμόν Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ από τον Μητροπολίτη Σύμης – Μεγίστης κ. Χρυσόστομο. 

Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση,  από τον Δήμου Μεγίστης στο Πνευματικό Κέντρο  και η αναγόρευση του κ. Αθανασίου Μαρτίνου σε επίτιμο Δημότη Μεγίστης.

Σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε τα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού. Συλλειτούργησε ο Καθηγούμενος Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα προσωπικά του social media:

“Πόσες δεκαετίες περίμενε ο Ναός του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, να δεχθεί την αγάπη και την φροντίδα που θα τον καθιστούσε λαμπρό, φωτεινό, λειτουργικό.
Την αγάπη και φροντίδα που δέχθηκε απο την οικογένεια του Αθανάσιου Μαρτίνου, που απο άκρη σε άκρη της Ελλάδας αφήνει ένα μοναδικό αποτύπωμα προσφοράς.
Οχι, δεν είναι ο οικονομικός πλούτος ο υπεύθυνος για όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα θαύματα. Είναι η ψυχή, η εσωτερική ανάγκη ενός ανδρός μπροστά στον οποίο στεκόμαστε με δέος γιατί υπηρετεί το ευγενές, το ανώτερο”. 

 

Ο ιερός ναός χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελλοριζιού Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του, Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα.

Έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού.

Το 1907-1908 όμως η ανέγερσή του σταμάτησε, λόγω του θανάτου του ιδίου και της γυναίκας του, έτσι ο ναός έμεινε ημιτελής. Κάποιες προσπάθειες αποκατάστασής του εξάλλου, που έγιναν στην δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν.

Σήμερα, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του, Μαρίνας, με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «ΑΙΓΕΑΣ», ο ναός αποκαταστάθηκε.Η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε τη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και αποπεράτωση του ναού, όπως και την αισθητική του αναβάθμιση, την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής του αξίας, παράλληλα με τη λειτουργική του αξιοποίηση, ως χώρου λατρείας και επισκέψιμου μνημείου. H μελέτη εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή με την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αποτελώντας συμπλήρωση και επικαιροποίηση παλαιότερης εγκεκριμένης μελέτης.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ πριν την αναστήλωσή του

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ